Search
Generic filters
Exact matches only

Etkin LinkedIn Kullanım

0 4 sene önce

LinkedIn, geçtiğimiz yılların en hızlı gelişen sosyal medya ağından biri. Kariyer ve profesyonel hayata yönelik olan bu platformu etkili kullanmak ise bize kariyerimizi ciddi şekilde geliştirme şansı veriyor. Bunun için bazı taktikleri, platformun kendisini ve özelliklerini bilmek çok önemli. Gelin kişisel LinkedIn profilimizi nasıl düzenlememiz gerek inceleyelim.

 

Profil Fotoğrafı ve Banner

İlk göze çarpan nokta olan fotoğrafınızdan ve banner kısmından başlayalım.

Profil fotoğrafımız ilk önce sadece bizim fotoğrafımız olmalı. Toplu çekilmiş, arkadaşlarla veya aile ile olan fotoğraflar olmamalı. Fotoğrafta yüzümüz net bir şekilde görünen headshot denilen göğüs hizasının üstünden, tam karşıdan, iyi ışık alan bir açıdan çekilmiş, gözlüksüz ve şapkasız şekilde olmalı. Yine net şekilde görülmek için arka planı da tek renk düz bir ortam seçilebilir. Kıyafetimiz ise yaptığımız iş ile ilgili olması önemli.

Profil fotoğrafının üstündeki banner kısmını ise şirketin ortak seçtiği ya da kendinize göre özelleştirdiğimiz bir görsel olması güzel bir izlenim oluşturacaktır, çünkü profilinizin görünüşüne önem verdiğiniz anlamına gelir.

 

Profil Bilgiler

LinkedIn profilimize tecrübelerimizi, yeteneklerimizi ve aldığımız eğitimleri girebiliyoruz. Profili hazırlarken İngilizce şeklinde hazırlamak tavsiye ediliyor. Platformu arka planında çalışan sistemlerin İngilizce olmasından dolayı daha iyi bir etkileşim alınacağı belirtiliyor. Profili oluştururken LinkedIn bize yıldızlardan oluşan, bilgilerimizi girdikçe ilerleyen bir tamamlama barı veriyor. O kısmı all star noktasına getirmemiz bize profilin görüntülenme sayısında pozitif etkisi oluyor. İsmimizin altındaki başlık kısmına ise mesleğimizi ya da okulumuzu yazmamız zorunlu değil ama bizi ve yaptığımız işi yansıtan anahtar kelimeler ya da “marketing guru” gibi eğlenceli şeyler yazılabilir.

Başlığın altında ise konum yer alır. Konumu aktif olarak yaşadığınız şehri yazmanız yeni iş fırsatları yakalamanız için insan kaynaklarına yardımcı olacaktır. Şehir seçerken listeden seçin çünkü iş ilanları düzenlenirken bu listeden seçiliyor. Yani bu iş ilanlar ile eşleşmemiz için yardımcı olacaktır.

Ayrıca profilimizin url’sini LinkedIn otomatik olarak ayarlıyor ama biz kendimiz de aramalarda hızlı bulunabilmek için adımızın geçtiği bir halde düzenleyebiliriz.,

Özet kısmını sizi hedeflerinizi, başarılarınızı ve işinizi kısaca anlatan ve anahtar kelimelerden oluşan bir yazı ile doldurmanız sizi hızlı şekilde tanıtması ve profilinizin alt kısımlarını incelenmesi için yardımcı olacaktır. Ayrıca SEO (arama motoru optimizasyonu) açısından girdiğiniz anahtar kelimeler sizi aramalarda üst sıralara çıkaracaktır.

Tecrübeler kısmında yaptığınız işleri doğru şekilde ve yaptığımız işin açıklamasını ya da çalıştığımız kurumun neler yaptığından (pazarlama amaçlı) yazabiliriz. Daha sonradan bu bilgilerin yanlış çıkması kötü sonuçlar doğurur.

Yetenekler kısmı 50 yetenek girebiliyoruz. Ve bunlardan üç tanesini baş kısma sabitleyebiliriz. Biz de bu kısma yaptığımız iş ile ilgili olabildiğince çok yetenek girmeliyiz. Çünkü birisi ararken ya da insan kaynakları yeni birilerini araştırırken bizi bulmalarına katkısı olacaktır. Ayrıca girdiğimiz yeteneklerin onaylanmış olması ayrıca güven veren bir nokta. Beraber çalıştığımız kişilere bu yetenekleri onaylamaları için ricada bulunabiliriz.

Sertifika ve eğitimler kısmına da girdiğiniz bilgiler yine bize ve yeteneklerimize olan güveni destekleyici olacaktır. Ayrıca geniş bir eğitim kataloğuna sahip olan LinkedIn Learning’ten katıldığımız eğitimleri de buraya hızlıca ekleyebiliyoruz.

 

Ağınız, Gruplar, Etiketler ve Etkileşim

LinkedIn’i asıl önemli kılan ise bizlere sağladığı network kurma fırsatları. Doğru teknikleri uygulayarak geniş bir çevre edinebiliriz. Çokça kişi ile bağlantı kurmalıyız ama oluşturduğumuz ağ anlamlı bir ağ olmalı. Doğru kişilere ulaşmamızı engelleyecek şekilde herkesi ağına eklemek yanlış. LinkedIn da algoritma ile çalışıyor ve ağımıza eklediğimiz herkes algoritmada bir anlam ifade ediyor. Bize önerdiği bir sonra kişi bu algoritma tarafından belirleniyor. Ağımızı ilgi alanlarımıza ve yapmak istediğimiz veya yaptığımız iş ile ilgili kişileri ekleyerek genişletmeliyiz.

Bu ağı kurarken ise etiket, belli konulara özel açılmış grupları kullanabiliriz. Başlıca konulara açılmış etiketlerde, içeriklere ve hazırlayan kişiye ulaşabiliriz. Dahası etiketleri kullanarak biz içerik oluşturabiliriz. Ya da o konu ile ilgili olan gruplarda bu içerikleri paylaşabiliriz. Bu şekilde kendi alanımız ile ilgili kişilerin dikkatini çekebilir ya da biz onları bulabiliriz. Ayrıca bir konu hakkında başlatılan etkinliklere katılarak başka insanlar ile tanışma ve etkileşime geçme fırsatı yakalayabiliriz. Ondan dolayı grup etiketleri takip etmek önemli bir nokta.

Ayrıca fiziksel olarak düzenlenen etkinliklere katıldığımızda İOS cihazını (Neden Android’de bu özelliğin bulunmadığını bilmiyorum.) kullanan kişiler ağım sekmesi içinde bulunan bluetooth ile eşleşme özelliği ile kolayca birbirlerini ekleyebilirler.

Ağımıza eklediğimiz insanların sayısı 500’ü geçtiğinde görüntülenme noktasında algoritmada pozitif bir avantaj elde ediyoruz. Ağımıza kişileri eklerken bir gün içinde 50-60 kişi eklemek bizi spam durumuna düşmemize neden olacaktır. Örneğin girmek istediğiniz bir şirket varsa orada çalışan kişileri (özellikle İK’dan) ekleyerek onlar ile iletişim kurmaya çalışabilirsiniz.

LinkedIn gibi profesyonel hayata odaklanılmış bir platformu etkin kullanmakla kariyerinizde güzel etkiler yaratabilirsiniz. Herkese hayatında başarılar diliyorum.

İnsan kaynakları işe alım yaparken dikkat ettikleri noktaları paylaştığım yazıma aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsin.

İnsan Kaynakları Çalışanları Seçerken Nelere Dikkat Eder?

Bir Cevap Yazın

X