Search
Generic filters
Exact matches only

Depo Yönetimi ve E-lojistik

0 4 sene önce
Startup Vadisi E-ticaret Makalesi

 

 Müşterilerin veya firmaların ihtiyaçlarını karşılamak için ürün temini ile ürün tüketimi arasındaki çalışma yani; kaynakların en hızlı ve en uygun şekilde akışını sağlayacak ürün ve hizmetlerin sunulması lojistik olarak adlandırılmaktadır. E-lojistik ise bu durumun e-ticaret tarafıdır. Kısaca firmaların departmanları arasında alıcı ile satıcı arasında köprü oluşturan silsile ile firmadaki bölümler arası işbirliği olarak adlandırılmaktadır. Depo yönetimi ve e-lojistik yoğun ve önemli olmakla birlikte departmanlar arası etkileşimler ve hatta tedarikçiler ile müşteriler arasındaki iletişim, istenen seviyede devam edebilmek için daha da önemli hale geliyor. Bunun sonucunda şirketin itibarı artar ve şirketin pazardaki sürekliliği sağlanır. Bu itibar ve sürdürülebilirlik durumunun olumsuz etkilenmemesi için yapılması gerekenler ise örneğin:

  • Depo yönetimi süreci baştan ele alınmalıdır.
  • Şirketin genel bir SWOT analizi yapılmalı. Bence bu çok önemli. Yani, eksiklikler tespit edilip yoğunlaştırılmalı. Çünkü, bugün iş yerinden memnun olmayan çalışanların iş yerindeki eksiklikler ve hasarların artarak devam etmesi konusunda şikayetçi olduğu bilinmektedir. Çünkü işlerin aksaması ile birlikte çalışanların motivasyonu düşmekte ve var olan potansiyel güçleri azalmaktadır.
  • Depodan müşteriye kadar olan kısım paralel olarak ele alınmalıdır.

 Bu durumlar aslında bize bir şeyi açıklıyor: Müşteri memnuniyetini sağlamak için tedarikçi-müşteri köprüsünü direkt olarak sağlayarak çalışanların potansiyelini artırarak firmanın pazardaki sürekliliğini sağlamak ve firma ve çalışan eksikliklerini gidermek. Diğer bir deyişle müşteri memnuniyeti depo yönetimi ve e-lojistik için gerekli ve elzemdir.

 

E-ticarette İşletmeler için Depo Yönetimi ve E-lojistiğin rolü:

 Lojistik adımlarında e-ticarette küçük veya orta ölçekli işletmelerin büyük işletmelere göre rolü çok basit adımlardan oluşmaktadır. Ancak müşterilerin ürün değişim süreci şirketin büyüklüğünden bağımsız olarak yine benzer olacaktır. Bu sebeple satın alma sürecine kadar olan tüm işlem ve işlemler bilgisayar yazılımı üzerinden gerçekleştirilir. Buradaki uygulamalar operasyonun büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir. E-ticaret tarafına baktığımızda, ürünleri evden depolamak ve göndermek için idealdir. Dolayısıyla maliyetteki düşüş lojistik e-ticaret açısından olumlu sonuçlara sahiptir. Örneğin; Brick ve Mortar iş modeli denen bir durum var yani fiziksel mağazanızı depo olarak kullanabiliyorsunuz. Çünkü e-ticarette online alışveriş, bu iş modelinin yaygınlaşmasını ve kabul görmesini sağlamıştır.

Ortaya çıkan olanaklar şunlardır: Oturduğunuz yerden mağazanızın ve ürünlerinin kontrolünü elinize alın, satış işlemlerini kolayca ve uygun maliyetli bir şekilde yapın, ancak bu o kadar basit değil. Bu, müşteri satın alma işleminden sonra satıcının görevi, ürünü paketlemek ve tüketicilere göndermektir.. Bu sayede depo yönetimi ve e-lojistik alanında kolaylık sağlanmaktadır.

 

Ayrıca, depo yönetimi ve lojistik uygulamalarında işletmeler özellikle 3. parti şirketlerle ortak olmayı tercih ediyor. Bu sayede firmalar arası etkileşimi yani online alışveriş süreçlerini yönetmeyi mümkün kılan e-ticaret altyapısı ile lojistik entegrasyon sağlanmış oluyor.

Müşteriler bir ürün satın aldıklarında bilgi olarak dağıtım merkezine iletilir ve ürün tanımlanarak en kısa sürede dağıtıma hazır hale getirilir. Bu lojistik yaklaşımların kusursuz bir şekilde sağlanması operasyonel olarak çok önemlidir. Kısaca; e-ticaret işletmeleri, ürünlerin tedarikinden teslimata kadar olan süreç sağlıklı bir şekilde 3. parti şirketleri yönetiminde yürütüldüğünde satışlarını artırmak için ekstra zamana sahip olurlar. Sonuç olarak, e-ticaret firmalarının temel görevinin ürünleri sorunsuz ve kısa sürede tedarik etmek ve müşteriye ulaştırmak olduğu düşünüldüğünde lojistiğin önemi daha net anlaşılabilir.

Bir Cevap Yazın

X