Search
Generic filters
Exact matches only

Yatay E-ticaret İş Modeli

0 3 sene önce

 

E-ticaret tarafına baktığınızda, E-ticaret farklı modellere ayrılıyor. Bu modeller işletme türlerine ve yapılarına göre farklılık gösterir. Yazılarımızdan birinde iş türlerinden bahsettik. Ancak bu türleri yeniden adlandırmak gerekirse; B2C, C2B, B2B ve C2C olarak bilinirler.

Satılan ürünler tarafında e-ticaret, Yatay ve Dikey e-ticaret olarak ikiye ayrılır.

Bu yazıda yatay e-ticaret modelini anlamaya çalışalım:

İlk olarak nedir bu Yatay e-ticaret?

Yatay e-ticaret, en yaygın bilinen ve kullanılan e-ticaret yöntemidir.

Bu modeli kullanan e-ticaret firması geniş ürün yelpazesine odaklanmaktadır. Yani, tek bir sektöre veya ürüne odaklanmak söz konusu değildir. Yani ürün çeşitliliği önem arz etmektedir.

Örnek verecek olursak: giyim ürünlerinin satıldığı bir sitede ek olarak teknolojik ürünler satmak gibi.

Bir durumdan yola çıkılarak firmanın hedef kitlesi ve farklı farklı sektörlere yönelik çözüm stratejileri vardır. Yatay e-ticaret modelini benzetecek olursak Avm’ye benzetebiliriz. Alışveriş merkezine baktığımız zaman içerisinde birbirinden farklı mağazalar bulunmaktadır. Buna göre, Yatay e-ticaret firmaları ek olarak ürün çeşitliliğini genişletebilir veya daraltabilirler.

 Yeni bir sektöre adım atmak istedikleri takdirde ise, iş modellerini bu denli geliştirerek hareket etmektedirler. Böylece, farklı sektörlere yönelik ürün ve hizmetleri de çalışmalarına dahil edip kullanabilmektedirler.

İlk olarak avantajlarını sıralarsak sırasıyla şöyledir:

  • Giriş hacimlerinin yüksek olması: Bu durumun nedeni operasyon süreçlerinin kapsamlı olup ürün yelpazesinin detaylı ve geniş olmasındandır. Böylece giriş hacimlerinde yükselme ortaya çıkar.
  • Yatay E-ticaret firmalarının geniş kitlelere hitap etmesi: Bunun sebebi yatay e-ticaret iş modelinin çok tercih edilen ve bilinen bir sistem olmasından dolayı Avm bazlı geniş ürün yelpazesinin yanı sıra farklı farklı sektörleri içinde bulundurması ile geniş kitleye ev sahipliği yapmasındadır.
  • İş hacminin büyük olması: Geniş hedef kitle, sitede ve online mağazalarda veya sosyal medyada geniş bir trafik anlamına gelmektedir. İş hacminin artması ise bu durumun göstergesidir.
  • Büyük bir depoya ihtiyaç duyulması: Bu durumun sebebi birçok etkene dayanmaktadır. Örneğin: Geniş ürün yelpazesi ile farklı ürün kategorilerinin bulunması depo ihtiyacını doğurmaktadır. Böylelikle, depo maliyetlerinin artmasına yol açan bir durum ortaya çıkar. Tabii ki Dropshipping yapan firmalarda ayrıca depo ihtiyacı olmayacaktır. Fakat, ürün tedarik edilmesinden siparişlerin teslim edilmesine kadar olan süreç göze çarpmaktadır.

Dezavantajları ise:

  • Rekabetin yüksek olması: Rekabetin olduğu yerlerde yatırımcılara çok fırsat sağlanmaktadır. Aynı iş modelinin sahip e-ticaret firmalarının çektikleri zorluk, rekabetin yüksek ve pazar payının düşmesi olarak adlandırılabilir. Yani pazarda kalmak zorlaşacaktır.
  • Reklam ve pazarlama maliyetlerinin yüksek olması: Bu durumun nedeni özellikle küçük ve orta ölçekli firmalar rekabetle baş etmek durumunda zorlandıkları için pazarlama maliyetlerine odaklanmaktadırlar. Reklam ve pazar maliyetleri de bu yüzden artmaktadır.
  • Geniş ve sorumluluk sahibi ekip ihtiyacı: İş hacminin artması ile depo yönetim işletmelerine yol açan noktalardan sonra şirket içi gelecek kararları yönetim ve çağrı merkezleri, haberleşmek için kullanılmak istenen ekip ihtiyacı vardır. Ekip demek maliyet demek olduğu için maliyetler artmaktadır.

 

Bir Cevap Yazın

X