Search
Generic filters
Exact matches only

Türkiye’de E Ticaret mi olur ?

0 4 sene önce
Startup Vadisi E-ticaret Makalesi

Türkiye’de E Ticaret mi olur, Geçmişe baktığımızda insanın varoluşundan sonra akla takılan tek düşünce günümüzde ihtiyacı karşılamak adını verdiğimiz o zamanlarda takas yoluyla ortaya çıkan alışveriştir. O zamanlarda yeni bir sektör olarak ortaya çıkan bu ikileme, çağın ve teknolojinin ilerlemesine de öncelik olan bir ihtiyaç yapısı haline gelmiştir. 

Bu çağda alışverişin amacı her ne kadar ihtiyaçları karşılamak olsa da, günümüzde ihtiyaç fazlası olarak ta kullanılabilmektedir. Eskiden alışveriş takas yöntemiyle başlamış olsa da zaman zaman ismi alışveriş veya yardımlaşma olarak ta değişikliğe uğramıştır. 

Fakat bu durum tatsızlığa yol açmış olacak ki paranın bulunmasına kadar iş büyümüştür. 

  • Peki para dediğimiz şey günümüzde ne kadar bizim olmuştur ?

Para dediğimiz şeyi bir hizmet veya ürün karşılık değeri olarak tanımlasak ta herşeyimiz paraya bağlandı değil mi ? 

Yani bizim sahip olduklarımız dikkatlice bakarsak bize sahip olmaya başlamış ve geçmişteki tatsızlıkları ortaya çıkaracak bir hale sürüklenmişiz. Şu anda dahi örneği çoktur. 

Parayı bir yönüyle insana benzetebiliriz. Bu yön ise şudur; Aslında paranın  girip çıktığı yerler çoktur ve farklı farklıdır insandaki el de uzundur ,ordan oraya uzanabilir sektör olarak. Yani para bir amaç değil araçtır. Elimizdeki imkanların bir karşılık değeri vardır, hizmet ve ürün karşılığı da para miktarı ile belirlenmiştir. 

Alışveriş dediğimiz sektör parayla bedelini karşılıyor. Ama o kadar da güzeldir ki Alışveriş ile birlikte başlayan mağaza gezme dediğimiz AVM sektörü, Türkiye’de diğer Avrupa ülkelerine kıyasla daha da gelişmiştir. 

Mesela pazar günü memuriyetin izin günüdür. Hafta içi çalışanlar pazar gününü dinlenmeye ayırmışlardır.

Bu ülkemizde bir gelenek haline gelmiştir. Yurtdışında kaldığımız zamanlarda özellikle de pazar gününde bu kadar serbestlik, dışarı çıkma alışkanlıkları, kafe ve mağaza sektörü olmaması bizi bi hayli şaşırtmıştır. 

Türkiye’de var olan sistem bizi görerek yanılgıya itmiştir. Yurtdışında genellikle belli mesafelerde herkesin ulaşabileceği yerlere kurulan kafeler ve mağazalar bunun en büyük göstergesi olmuştur. 

Fakat her ne kadar yurtdışında Türkiye’deki kadar kafe sektörü olmamasına şaşırmış olsak ta şöyle bir avantaj var ki Türkiye de maalesef mağazalarımızda sıra bekleme derdi çok. 

Dediğimiz gibi Pazar günü serbest bir gün olsa da herkesin dışarı çıkmasına mani olamıyor avm ve Kafe kalabalıklarına ortam sağlıyor bu da mağazalarda sıra bekleme ve kafelerde yer bulamama sorununu beraberinde getiriyor. 

Fakat günümüzde buna bir çözüm bulunup “E Ticaret” diye bir sistem geliştirilmiş. Öncelikle yurtdışında başlayan bu sistem ülkemizde de aktifleşmeye başlamıştır.

 

 

  • E Ticaret nedir ve Ülkemizde nasıl bir trafiğe yol açmıştır? 

Günümüzde vaktimizin bir çoğunu internette  gerek bilgisayarla ,gerek telefonla vakit geçirerek harcıyoruz. Bunun yanı sıra ihtiyacımız çok ve ulaşabilmek kolay. 
Peki E Ticaret‘le neden ihtiyacımızı telefondan sipariş verecek bir komut gerçekleştirilmesin? 

Son yıllarda gözlemliyoruz ki Avmlerin kalabalık olmaması ve kafelerde oturacak yer bulamama gibi sorunlar sıra bekleme derdinden dolayı ortaya çıkmış olsa da yerini Elektronik Ticaret dediğimiz sektöre yerini yani “E-Ticaret” ortamına bırakmıştır.  

Örnek olarak, Kargo sektörü geçmişte PTT’de mektuplaşma olarak başlasa da günümüzde yerini mağazadan mağazaya, mağazadan eve gibi  teslimat tiplerini de beraberinde getirmiştir. 

İnsanların yapması gereken Mağazaya kaydolup iletişim ve hesap kartı ekleyip ürünü satın almaktır. 
Zaten bu süreç büyük bir Tedarik Zinciri sürecidir. Yani ülkemizdeki bu trafik, mağazada sıra beklememe güzelliğini beraberinde getirmiştir. 
Diğer bir örnek ise, Starbucks firması yeni bir sistem başlatmıştır. Mağazaya uğramadan online olarak içeceğinizi sipariş veriyorsunuz şu firmadan şu saatte alacağım diye seçiyorsunuz ve karekod ile gidip ücretini online ödemek kaydıyla içeceğinizi gittiğinizde sıcaklığı veya soğukluğu bozulmadan almış oluyorsunuz. 
Bütün bunlar çok güzel değil mi . Evet artık sıra bekleme derdi ve zaman kaybı yok. 

Fakat her güzelliğin bir sonu olduğu gibi.E-Ticaretin dezavantajları da mevcuttur çünkü, ülkemizdeki Ekonomiyi negatif yönden de etkilemiştir. 

  • Peki Türkiye’de E Ticaretin geldiği nokta nedir? 

Türkiyede E Ticaret, kısaca takasa yoluyla başlamış olsa da teknolojinin ilerlemesiyle mağaza sektörü yerini elektronik ortamlara bırakmaya başlamıştır bu da ülkemizde yeni bir kültürel çevre oluşmasını sağlamış ve nice kolaylığı beraberinde getirmiş olsada Ekonomiye etkisi çoktur. 

E Ticaretin Ekonomiye etkilerini bir kaç maddede sıralarsak : 

  • İstihdam azalıyor. 

  • Çalışan sayısı azalıyor. 

  • Ürünler pahalılaşıyor. 

  • İnsanlar internetten alışveriş yapıyorlar bu sayede mağazaların karları düşüyor. 

Bu sayede ekonomik gelir artışı azalıp küçük şirketler altta kala kala büyük şirketlere ekonomiyi kötü oranda yansıtacaktır.
Gelir düzeyi düşecek olan ülkede küçük firmalar pazardan ayrılırsa bu büyük firmaların ticaretinin de sonu demek oluyor. 
Sonuç olarak, Bizler Alışverişimize devam ederken E Ticareti de havuz olarak kullanalım. O havuzda para biriktikçe ihtiyaç sahibi olanlar da o parayı kullanabilir, gelir sahipleri de. 

Bir Cevap Yazın

X