Bir günde sayısız reklam gözümüze ilişiyor. Radyoda, uygulamalarda, televizyonda, internet sitelerinde, duvar afişlerinde, sosyal medyada, tabelalarda, birçok reklama rastlıyoruz. Yalnız, şu ana kadar saydığımız tüm bağlamları artık rafa kaldırmamız gerekiyor. Çünkü 5G‘den sonra daha interaktif bir reklamcılık dönemi yolda. Bu sene Amerika’da neredeyse 99 milyar dolar olan mobil reklam giderinin, yalnızca bu ülkede 2023’ te 166 miyara yükseleceği düşünülüyor.
Önümüzdeki zamanda reklamcılıkta IoT (Nesnelerin İnterneti), AR (Artırılmış Gerçeklik), blockchain, AI (Yapay Zeka) gibi teknolojilerin yaygınlaştığını göreceğiz. Mobil ve teknoloji birlikteliğindeki yeni nesil reklam formatı, pazarlamada yapay zeka kullanımı, yüksek etkileşim ve görsellik sağlayan reklamların zeminini oluşturuyor.
Yapay zeka ile reklamcılık, sadece maddi tasarrufu değil; aynı zamanda alıcıya kişiselleştirme ve ilgisine göre reklamlar önüne çıkarmaya yarıyor. AI sayesinde televizyonda veya başka bir bağlamda da ürünü tanıyarak aratmak mümkün oluyor. Mesela izlediğiniz dizideki oyuncunun elbisesini telefonunuzdaki uygulamaya tanıtarak dijital mağazalardan ürünü satın alabiliyorsunuz. AR ise bir ürünü uzaktan da olsa üzerinizde deneme şansı sağlıyor Bu, bir etek, makyaj malzemesi, takı, pantolon ve daha fazlası olabilir.
IoT ise veri sağlarken yeni mecralar oluşturuyor. İnternete bağlı buzdolaplarından banyodaki aynaya kadar tüm bağlamlar reklam verenlerin oyun sahalarına evriliyor. IoT ’un sağlamış olduğu verileri AI ile sentezleyerek daha kişiselleştirilmiş ve daha net hedef kitle seçmek de bu teknolojinin bir başka iyi yanı. IoT’ la birlikte daha fazla veriye ulaşılırken reklamların da gün geçtikçe daha akıllı olduğunu söyleyebiliriz.
Fiziksel mağazalar da artık AR, VR gibi teknolojiler kullanmayı tercih ediyor. Mağazalardaki AR sistemleriyle kıyafetin farklı renklerini, farklı aksesuarlarla görünüşünü test edebilir; seçtiğiniz tüm makyaj malzemeleri ile yapılmış makyajı anında yüzünüzde görebilirsiniz. Şimdilik bunlarla yetinsek de, gelecekte bizi fazlası bekliyor.
Yeniliklerle birlikte kalabalıklaşan pazar ortamı ve rekabet nedeniyle, fiziksel veya sanal mağazalara müşteri çekmenin maliyetleri yükseldi. İnternet hızında artış iddiasındaki 5G ise AR, interaktif reklamcılık, VR reklamlar gibi farklı tecrübelerin yaygınlaşmasının temelini atıyor. İleride pazarlama alanında, yaratıcılığın yanında teknoloji bilgisi de çok gerekli olacak. Bu yüzden, yayıncıların, reklamcıların ve markaların şimdiden ısınmasında fayda var.