2015 yılında MEF Üniversitesi’nde teknoloji ve inovasyon ekosistemini sivil toplumla buluşturmak ve sosyal değer yaratmak için kurulan bir sosyal inovasyon topluluğuyuz.
İşbirliğine dayalı inovasyon ve girişimcilik deneyimlerini her yaştan ve her kesimde yaşatmak amacıyla güncel inovasyon hareketlerine uygun modeller hazırlamaktayız.
Paydaşlarımız farklı disiplin ve farklı kimliklerde de olsa hepimizin sahip olduğu ve sahip çıktığı bazı değerlerimiz var:
- Paylaşımcılık,
- Proaktiflik,
- Üretkenlik,
- Yenilikçilik,
- Yaratıcılık,
- Araştırma ve Hayal Kurabilme Becerisi.
Amacımız çocuk ve kadını kapsayan toplum ağında teknoloji üretim konusunda farkındalık sağlanması, yeni fikirler ortaya çıkarmak ve farklı atölye deneyimleri yaşayarak yetenekli yönleri ortaya çıkarmak, el becerilerini geliştirecek uygulamalar gerçekleştirmektir.
NELER YAPTIK?
-ÇIRAK OKULU- (2015)
Istanbul Maker Lab & MEF IDP ortaklığında Koç Üniversitesi, Pera Müzesinde gerçekleşen Maker Etkinliklerine, Istanbul Maker Lab tarafından MEF Üniversitesi öğrencilerine verilen ön eğitimden sonra, MEF öğrencileri asistan eğitmen olarak katıldılar.
-KODLAMA BİLMEDEN OLMAZ- (2016)
Her alandan (Hukuk, İşletme, Mimarlık, Uluslarası İlişkiler, Mühendislik) 50 MEF öğrencisinin katıldığı 50 ders saatini kapsayan bir yazılım başlangıç eğitim programıdır.
-8 Mart Kadın İçin Teknoloji Atölyesi
-MEF GARAJ- (2016)
MEF Lisesi tarafından kurulan Maker topluluğuna, ürüne yönelik sosyal Maker atölyeleri düzenlendi. Sosyal sorumluluk projelerinin teknoloji ile birleştirdiğimiz ilk proje MEF Lisesi’nde uygulamaya konuldu.
-KENDİNİ KEŞFET ‘DENİZLİ- (2016)
Sabancı Üniversitesi CIP ( Civil İnvolvement Project) Köy Okullarına yönelik uygulamış olduğu 1 haftalık Sosyal Farkındalık programına MEF Üniversitesi adına katılım gösterdik. Program Kapsamına ilk defa MEF IDP teşvikiyle Maker İnovasyon atölyeleri yapıldı..
-İNOVATİM- (2016)
ABD Başkonsolosluğu tarafından yürütülen “Üniversiteler Arası Sosyal Girişimcilik Hibe Programı” kapsamında İnovatim projemiz en yenilikçi ve fark yaratan proje kategorilerinde hibelenmiştir.
Robert Kolej, Enka Okulları, Kabataş Erkek Lisesi, Çimenev Bilim ve Sanat Merkeziyle ortak çalışmalar yapıldı.
-MAKER ÜNİVERSİTELİ- (2016-2017)
Farklı zamanlarda 3 eş eğitim’
Kendi kendine yetebilen insan anlayışından yola çıkarak “Maker Eğitmenlerimizi ” yetiştiriyoruz. Merak eden, keşfeden üniversitelilere bir araya getirmek, asgari bilgi seviyelerini standartlaştırmak amacıyla “Maker Üniversiteli” platformunu kurduk. Katılımlara eğitim sonunda işbirliği sağladığımız kurumlarda staj imkanı vermekteyiz.
-MAKER ROTALARI- (2017)
(Berlin – Amsterdam – Barcelona)
ABD Garaj’da ortaya çıkan Maker Hareketi Avrupa’da Neler Yapıyor? Ortaya çıkanlar neler, çıkacaklar ne olacak? Maker Hareketi Avrupa’da eğitim ve mesleki sektörlerde ne kadar pay sahibi? MEF IDP olarak sorulara cevap aramak için, Avrupa Bilim Merkezlerinde, Maker Panayırlarında ve MakerLab oluşumlarıyla röportaj yaptık.
-MAKER LEADER- (2017)
Maker Leader, atölyeleri günlük hayatta ki problemleri analiz eden, sorgulayan, çözümün parçası haline gelen, ürün odaklı yaklaşımla donanım girişimciliğinde yaşıtlarına ilham olan Türkiye’nin ilk sosyal genç liderliğini MEF Üniversitesi’nde başlatmayı hedefledik.
Eğitim İçeriği
– Girişimcilik 101 / 201
( Dijital 2.0, Endüstri 4.0, Sosyal Girişimcilik)
– Strest Yönetimi
– Zaman Yönetimi
– Sosyal Medya Eğitimi 101 / 201
– 21. Yüzyıl Becerileri
– Sunum Teknikleri 101
– Kodlama 101 / 201 / 301 / 401
– Tasarım Odaklı Düşünme 101 / 201
– 3 Boyutlu Tasarım ve Baskı 101 / 201 / 301
– Elektronik 101 / 201 / 301
– Sanal Gerçeklik 101 / 201
– Web Sitesi Tasarımı 101 / 201
– Robotik 301
-MAKER MEET UP- (2017)
Hayata merakla bakan, yeni şeyler denemeyi, yapmayı, üretmeyi ve paylaşmayı sevenler olarak bir araya geliyoruz Birlikteliğimiz ile hayallerimizi, deneyimlerimizi ve becerilerimizi çoğaltabilmek amacıyla Eylül 2017 itibariyle Maker Meet Up’lar düzenledik.
-YETGEN 2.0- (2017)
Yetkin Gençler eğitiminin son iki günü boyunca 100’ün üzerinde öğrenci içeriği Mef IDP eğitmenleri tarafından hazırlanan eğitimlere katıldı.
-MEF ÜNİVERSİTESİ MAKER YAZ KAMPI- (2017)
Mef Üniversitesi Tanıtım dönemi dolayısıyla yapılan yaz kampına iki haftasonu boyunca üniversitemizi merak eden 40’a yakın liseli katıldı.
MAKER ROTALARI PROJESİ
Amerikan Konsolosluğu’nun hibe desteği ile gerçekleştirilen “Maker Rotaları Projesi” eğitmen eğitimleri İstanbul, İzmir ve Gaziantep’te gerçekleştirildi. Söz konusu proje kapsamında eğitmenlere kodlama, elektronik, üç boyutlu baskı ve tasarım odaklı düşünme dersleri uygulamalı olarak verildi ve bu eğitmenlerle beraber bu üç şehirde sosyal dezavantajlı bölgelerde eğitimler gerçekleşti.
Belirli anketler üzerinden MEF üniversitesinde ilgi yoğunluğu olan alanları saptayıp bu alanlarda komiteler oluşturulmasını ve bu komitelerinde bizim gözetimimiz altında düzenli olarak kendi alanlarında içerik üretip bunları eğitim,workshop vb. uygulamalarla desteklemesini hatta bu alanlarda proje üretip geliştirmelerini öngörüyoruz. MEF Garaj, Açık Üretim Alanı olarak kurulduğu için 24 saat üyelerinin erişimine açık olacak.
Tabi bunların yanında halihazırda devam ettiğimiz BETON YAZICI AR-GE Projesine ve yeni başlayacağımız diğer tüm projeler için de imkan yaratmamız şart.
Bunun yanında halen üzerinde çalıştığımız ve fikir alışverişinde bulunduğumuz konular var. Üyelik sistemi, gelir modeli, mekan kullanım saatleri ve paylaşım durumları şimdilik aklımıza gelenler. Siz de takdir edersiniz ki okul içerisinde bütçe işleri biraz yavaş yürüyor. Bu yüzden önceliğimiz sürdürülebilir bir gelir modeline sahip olmak ve mekanın tüm ihtiyaçlarını okuldan bağımsız olarak sağlayabilmek. 4-5 kişilik küçük bir kemik ekibiz ve bu her ne kadar daha verimli ve konsantre çalışıp hızlı adımlar atmamız için bir avantaj olsa da iş yükü anlamında bizi zorlayan bir durum.