Son yıllarda işletmeler için lojistik ve İnovasyon faaliyetlerinin rolü ve kapsamı önemli derecede artmış, bu sebeple lojistik yönetimi yerel ve uluslararası pazarda bir rekabet avantajı haline gelmiştir.
Bu avantajı kazanabilmenin yolu sabit düşünceden uzaklaşarak inovasyona ve inovatif fikirlere önem vermekten geçiyor.
Teknolojik gelişmeler, her dönemde üretim süreçlerini, üretim tekniklerini ve üretim anlayışını etkilemiş, lojistik süreçlerin de dönüşümüne neden olmuştur.
Gelişen teknoloji ile lojistik işletmeleri daha kapsamlı hizmet paketleri sunabilmek ve rekabet avantajı sağlamak amacıyla AR-GE ve İnovasyon çalışmalarına önem vermektedirler.
Teknolojiye uyum sağlayarak zamana karşı rekabet içerisinde olan lojistik şirketlerinin inovasyon yapmaları onlara bu rekabeti kazandıracak ve finansal açıdan ivme sağlayacaktır.
Dünya’nın en büyük taşımacılık şirketlerinden biri olan Maersk, deniz ticaretinin %90’ının gerçekleştirildiği Süveyş Kanalı rotası yerine Alaska (ABD), Kanada, İzlanda, Grönland (Danimarka), Finlandiya, Norveç, İsveç ve Rusya’nın egemenlik sahalarını kapsayan ve kuzey buz denizi üzerinden geçen farklı bir rota kullanarak St. Petersburg-Vladivostok arası seferini normal süreye göre 16 gün daha erken tamamlamayı başarmıştır.
Süreç inovasyonu olan ve Süveyş Kanalı’na alternatif olan bu rota ile emek, zaman ve maliyet açısından son derece önemli kazanımlar elde edileceği değerlendirilmiştir.
Denizyolu taşımacılığında olduğu gibi karayolu taşımacılığında da maliyetleri azaltmak ve kaliteyi artırmak için inovasyon yapılmaktadır.
Bir diğer inovasyon uygulaması dünyanın en büyük lojistik işletmelerinden biri olarak bilinen UPS tarafından gerçekleştirilmiştir.
Elektronik sıralama ve online takibin öncüsü olarak bilinen işletmenin 2008 yılında başlattığı “On-Road Entegre Optimizasyon ve Navigasyon (ORION)” sistemi ile dağıtılmak üzere araç içinde bulunan paketlerin teslim noktasına göre birkaç yüz bin potansiyel rota analiz etmekte ve çok kısa bir sürede optimum rotayı belirlemektedir.
Süreç inovasyonu örneği olan bu sistem ile işletme zaman, emek ve maliyet tasarrufu sağlamıştır.
Bu örnekler gibi birçok alanda (depolama, elleçleme, ambalajlama, stok yönetimi, gümrükleme…) inovasyon örnekleri mevcuttur.
Lojistikte inovasyon teknolojiye uyum sağlayarak müşteri memnuniyetini sağlayabilmek ve değişen pazar şartlarında pazardaki yerini kaybetmeden ilerleyebilmek açısından çok önemlidir.
Örneğin, şuan koronavirüs sebebiyle insanlar e-ticaret’e daha fazla yönelmiş durumda ve tüketim alışkanlıklarında ciddi bir değişiklik söz konusu. 2020 Yılında Dengeler Alt Üst Oldu Bu şartlar altında şirketlerin teknoloji yatırımlarını inovatif fikirlerle harmanlayarak yeni rotalara yönelmeleri onları ayakta tutacak ve pazardaki paylarını kaybetmelerinin önüne geçecek bir girişim olacaktır.
Bu örnekte olduğu gibi işletmeler, sektörler ve ülkeler inovasyon yapma konusunda cesur hareket etmeli ve zaman kaybetmeden inovasyon için gerekli olan AR-GE çalışmalarına yatırım yapmalıdırlar.