Search
Generic filters
Exact matches only

Girişimcilik ve Pazarlama

0 4 sene önce

 

Girişimcilik farkındalığının artması ile hem dünyada hem de Türkiye’de sayıları gün geçtikçe fazlalaşan startuplar, birçok nedenden hedefine ulaşamamaktadır. Bu startuplar, başarılı olmak isterlerse öncelikle  pazarlama stratejisinden geçmektedir. Startupta yapılan hizmet/ürün ne kadar iyi olursa olsun, startup harcamaları karşılanamadığı ve sürekli olarak satış gerçekleşmediği takdirde iş düşüncesi başarıya ulaşamayacaktır. Bir iş düşüncesinin başarıya ulaşması için güçlü ve dinamik pazarlama stratejisine, güçlü ve yeniliklere açık bir pazarlama stratejisi için ise bir startup tecrübesi ya da iyi eğitim almış olması veya geçmişte pazarlama tecrübesi olan bireylere ihtiyaç vardır.

Startupların Yaşayabileceği Zorluklar;

 

-Bir hedef belirlemek ve sürekliliği sağlama

-Ürün/hizmeti geniş bir kitleye hitap etmesini sağlama

-Müşteriden doğru ve gerekli geri bildirimler almak

-İşe yarar proses geliştirmek

-Finansal kapasiteyi arttırmak

-Riskleri ve sistem açıklarını yönetmek

Günümüzde hali hazırda olan büyük işletmeler de startuplardan ortaya çıkmıştır. Bir startupın işletme halini alabilmesi için halka hitap etmesi, rekabet içerisinde olan işletmeler için esin kaynağı haline gelmesi, çalışan bir bireyin mecburi ya da isteğine göre bir süre işin başında olmaması ve firmayı olumsuz etkilememesi gerekmektedir.

İş planı olmadan finansman bulmak da oldukça zordur. Bu sebeple iyi olan iş modeli hazırlanıp aktif hale getirilmesi gerekmektedir. İyi iş modeli finansman bulmaktan başka ayrıntıları planda aktif hale getirmek, deneyimli ve dürüst kişilerden referans ve tavsiye almak bu konularda da yardımcı olabilmektedir.

 

Startup’ların Bazı Başarısızlık Sebeplerinin Yüzdeleri;

 

1-Elde edilen ürün/hizmetin ihtiyaç gerektirmemesi    –      %42

2-Bütçede oluşan açık                                                            –      %29

3-Hatalı ekip arkadaşları                                                        –      %23

4-Hizmet/ürünün ücretlendirme yanlışlığı                          –      %18

5-İş modeline ihtiyaç duyulmaması                                     –      %17

Pazarlama Eğitimi Olan Girişimcilerin Girişimleri

 

Girişimcilikte eğitimin önemi yadsınamayacak şekilde fazladır. Görülen eğitim ile insanın girişimcilik ve yaratıcılık özellikleri gelişebilmekte veya gerilemektedir. Eğitimde harcanan süre zarfında girişimcilik ve yenilikçi derslerine ağırlık veren okullarda eğitim alan çocukların daha yaratıcı oldukları da bir doğrudur. Kurumsal kültürü sahiplenmiş işletmeler, piyasada olan diğer işletmelere göre daha avantajlı konumdadır. Böyle işletmelerin kurumsal olmasındaki yolda eğitimin payı oldukça büyüktür.

Startup Tecrübesi Olan Girişimcilerin Girişimleri

 

Dünya ekonomisinin gelişmesinde en önemli etken, işletmelerin pazara girişi ve pazarı terk etme faaliyetleridir. Bahsettiğim faaliyetler birden fazla faktöre bağlıdır. Girişimler; çalışma sahası oluşturarak piyasayı etkileyerek yerel ekonomiyi desteklemektedir. Bir girişime sahip olan kişinin tecrübeli olması, girişimine olumlu yönde katkı sağlamaktadır. Tecrübeli girişimci kişilerin müşteri gereksinimlerinin farkında olması, rekabet içeren değerlendirmeler yapması ve rakiplerin ürün tekliflerinden farklılaşmak konularında etkisinin daha fazla olduğu saptanmıştır. Finansal bütçeye ulaşılabilirliğin daha çok olduğu girişimlerde, startup işletme deneyimi olan takımların yaptığı girişimler maddi olarak daha az oranda fayda sağlarken, sektör deneyimi olan takımların girişimlerinin daha fazla oranda kar sahibi olduğu ortadadır.

Pazarlama Tecrübesi Olan Girişimcilerin Girişimleri

 

Küçük ölçekli firmaların yöneticileri, büyük ihtimalle bir uzman istihdam edemediği için zamanla pazarlama dahil bir çok alanda eğitim almaya çalışmaktadır.

Pazarlamacılar, elde edilen ürün ile ilgili kararlarını müşterilerden alınan geri bildirimlerle veya doğrudan etkileşimler esnasında alınan bilgilerle sağlanmaktadır. Elde edilen bilgiler hedef piyasayı daha doğru anlamalarını sağlamakla birlikte pazarlama ve iletişim stratejilerini daha iyi bir şekilde uygulayabilmektedir. Kısa bir mühlet içinde kurulan işletmenin hayatta kalması için teknolojik bilgi yeterliliği, bu bilgi birikimi ile oluşacak teknolojik rekabet avantajı nedeniyle oldukça önem teşkil etmektedir. Bu ortamda uzun bir mühlet aktifliğine devam etmesi için de startupların teknolojik bilgi yeterliliğinin, yönetme ve pazarlama gibi desteklenen özelliklerle devam etmesi daha kolay olacaktır.

Bir Cevap Yazın

X