Search
Generic filters
Exact matches only

Gemi Elektrik Sistemleri

0 4 sene önce

Herkese merhaba arkadaşlar,

Bugün sizleri ticarette, malları ulaştırma aşamasında en fazla ürünü taşıma potansiyeline sahip ve bunu en ucuz şekilde yapan gemilerin, elektrik sistemi hakkında elimden geldiğince bilgilendirmeye çalışacağım.

Gemiler yüzen bir fabrika gibidir. Yüklerini ulaştırma aşamasında bu devasa fabrikaların da elektrik sistemleri oldukça komplikedir. Gemi elektrik gücünün temel maddesi sürekli kullanılabilirliktir ve bu sürekliliği sağlamak için çeşitli araçlar kullanılır. Gemi elektrik sistemi en az iki bölümden oluşur. Birincisi acil durumlarda kullanılabilecek yedek jeneratör ikincisi ise kesintisiz gemi hareketi boyunca çalışan dizel jeneratördür.

Bunlara ek olarak da geminin pervanelerini döndüren neredeyse bir apartman dairesi büyüklüğündeki ana motora takılı alternatör ile de gemilerde elektrik sağlanabilir yani mekanik enerji alternatif akıma çevrilebilir.

Elde edilen bu elektriğin de makinelere dağılımı ve kullanımı da tabii ki direkt ana panoya bağlı değildir, çünkü gemiler çok büyük olduğu için bir bölümde oluşabilecek bir arıza geminin tamamını etkileyebilir. Bu yüzden bu elektriğin dağılımı farklı elementlerden meydana gelen güç dağıtım sistemi ile sağlanır. Bu sayede gemide farklı bölümlere oluşan bir arıza diğer bölümleri etkilemez, aynı zamanda güç dağılımı da bu sayede daha verimli bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Bu elementler ise şunlardır:

>Gemi jeneratörü; ana taşıyıcı ve alternatörden oluşur.

> Anahtar kartı; dizel jeneratörden güç alır, bölüm kartlarına ve motor kartlarına toplu güç sağlar.

> Yükün bir noktadan diğer bir noktaya taşınmasına izin veren baralar bulunur.

> Herhangi bir arıza durumunda çalışan devre kesiciler güvenliği sağlar.

> Makinelerin emniyeti için bulunan sigortalar acil durumlarda devreye girer.

> Yüksek ve alçak dağıtım bölümlerini bağlamak için transformatörler kullanılır.

> Elektrik dağıtım sistemi genellikle 440 V’da çalışır. 6600 V’luk büyük tesisler de mevcuttur.

> Dağıtım sistemi üç kabloludur.

> Sistemde toprak arızası olduğunda direksiyon kutusu gibi temel parçaların kaybolma ihtimali vardır. Bu sebeple yalıtılmış sistem topraklı sisteme göre daha fazla tercih edilir.

 

Dağıtım sisteminin ana santralinde ana ve acil durum panoları, güç paneli panoları, motor kontrolörleri, aydınlatma ve küçük güç paneli panoları temel elemanlar olarak bulunur. Sistem tasarımı, normal çalışma koşullarında güç ana panodan dağıtılacak şekilde tasarlanmıştır.

Ana pano, ana makine dairesi veya makine kontrol odasında, güç dağıtım sisteminin merkezine yakın olarak bulunur. Bu yerler ise genellikle geminin güvertesinin altındadır.

    Temel olarak gemi elektrik sistemleri ve dağıtımı bu şekildedir. Umarım faydalı olmuştur.

Bir Cevap Yazın

X