Search
Generic filters
Exact matches only

E-ticaret’te Hedef Kitle ve Rakip Analizi

0 4 sene önce
Startup Vadisi E-ticaret Makalesi

 

 Öncelikle hepimizin bildiği gibi e-ticareti popüler kılan, hedef kitlenin varlığıdır. İşletmelere baktığımızda doğru hedef kitleyi seçmenin pazardaki işletmelerin sürdürülebilirliğini görmek için yaptırımları ve hedefleri vardır. Aslında ticaret ve büyüme, müşterilerin ihtiyaçlarına uygun ürünü pazara sunmak, yeterli sayıda dağıtmak ve bu doğrultuda istenilen hedefe ulaşmaktır. Yani örnek olarak, ortada bir pazar var ve bu pazar, müşteri analizi ile ölçülmektedir. Müşteri ne kadar iyi analiz edilirse, istekleri o kadar anlaşılır ve çözüm bu yönde üretilirse, pazarda olmanız için  size büyük fayda sağlayacaktır. Diğer bir anlamda pazarda kalmak; trendlerde bulunmak, isim olarak bilinmek ve güvenilirlik statüsüne sahip olarak tercih edilmeniz anlamına gelmektedir.  

 Ürünlerinizi e-ticaretten veya pazardan satabiliyorsanız, ürünlere ihtiyacı olan ve ürünleri satın alacak kitleye hedef kitle denir. Elbette ürünlerinizi talep edenler de olacaktır ve bu hedef kitlenizi görmek açısından kaçınılmazdır. Ayrıca, sizin yanınızda ürünlerinizi satan rakip firmalar da vardır. Burada önemli olan, diğer rakiplere kıyasla sizi öne çıkaran stratejiniz olmalıdır. Dolayısıyla satıştan önce yapılacak ilk şey hedef kitleyi tanımak olacaktır. Bu konuda hedef kitleyi tanımak ve rakiplerinizin sitelerini takip etmek ve incelemek gerekiyor. E-ticaret sitesi raporları, belirlediğiniz hedef kitle için önemlidir. Bu durumdan sonraki tüm iş geliştirme planları da hedef kitle için uygun olmalıdır.

 E-ticarette hedef kitlenin belirlenmesinde önemli bir detay daha var. Bu detay, kitle ve rakip analizidir. Hedef kitlesini ve rakibini tanımayan bir firma, müşteri memnuniyetini ve pazarı tanımadığı için kolaylıkla piyasadan çekilmek durumunda kalacaktır. 

Hadi hedef kitle ve rakip analizinin önemini ve bize sunduğu fırsatları anlamaya çalışalım:

 

  • Kitle ve Rakip analizi:

Öncelikle hedef kitlenin yalnızca kimlerden oluştuğunu bilmek yeterli değildir. Bunun yanı sıra, takip ettikleri web sitelerini incelemeniz, sosyal medyadaki aktiflik durumunu bilmeniz hatta firma ve müşteri paylaşımlarını da düzenli takip etmeniz gerekmektedir. Bu durumun bir sonucu olarak, sitelere e-posta bilgilerini girmeleri, ne kadar harcama yaptıkları hakkında bilgi almanız ve sitede gezindikleri lokasyonlara kadar bilgi arşivi çıkartmanız da önemli olacaktır. 

Rakip analizi ise müşteri profillerini incelemek adına önemlidir. Özellikle rakiplerinizi tanımak ve hedef kitleyi tanımak için şirketin sosyal medya kanallarını takip edebilirsiniz. Bu sayede kitlenin ihtiyaç ve taleplerini görebilir ve buna göre çözümler üretebilirsiniz.

Örneğin hedef kitleyi tanımak için rakip analizinden çıkarılarak aşağıdaki sonuçlar elde edilir: Rakipleriniz tarafındaki kullanıcıların yaş grubu, alışveriş alışkanlıkları gibi sosyal medya kanallarında ve kullandıkları sitelerdeki bilgilerine ulaşmanız da içerik ve pazarlama oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Sonuç olarak e-ticaret, sadece ürün ve hizmet sağlayarak satın alma ve satıştan ibaret değildir. Ürün ve hizmeti yürütürken aynı zamanda rakip şirket ile aranızda olan ilişkileri yürütmeniz ve müşteri memnuniyetini sağlamanın yollarını aramanız gerekmektedir. Elbette bu doğrultuda rakip analizi yapmak ve hedef kitleyi tanımak iyi bir iş takibi için önemlidir. Kısacası önce rakibinizi tanımalı ve analiz etmeli, ardından müşterinize, hedef kitlenize yatırım yapmalısınız.

Bir Cevap Yazın

X