Search
Generic filters
Exact matches only

Dijital Pazarlama’da Hedef Kitle Segmentasyonu

0 4 sene önce

Dijital Pazarlama’da Hedef Kitle Segmentasyonu

Pazarlamada hedef kitle, fazlasıyla ayrıntılı ve ince bir şekilde segmentlere ayrılabilir. Markanın mevcut konumu ve markayla gerçekleştirilen son etkileşimleri oluşturan faktörler bile segmentasyonla sınıflara ayrılabilir.

Belirli ürünleri satın alma potansiyeli yüksek olan tüketiciler, bazı özel noktalar baz alınarak sınıflandırılır. Hedef kitle segmentasyonuyla, uygun sınıflara özel ürünler sunularak satış olasılığını yüzde yüze çıkarmak hedeflenir.

Dijital pazarlamada segmentasyon nasıl yapılır?

Satış atmosferindeki geniş bir pazar baz alınarak bazı karakteristik özelliklere göre belirlenmiş bazı gruplara göre kitleleri ayırma davranışına hedef kitle segmentasyonu denir.

Hedef kitle segmentasyonu; demografik segmentasyon, davranışsal segmentasyon, kültürel segmentasyon, coğrafik segmentasyon, psikografik segmentasyon gibi bazı segmentasyon türlerinden oluşabilir. Kitleler; coğrafya, nufüs, davranış, psikoloji ve kültür gibi ögeler baz alınarak sınıflandırılırsa bu kitlelere uygun ürünlerin satışa sunulması daha muhtemel olur. Bu, tüketici için de, satışı yapan için de daha yararlı bir durumdur.

İyi bir hedef kitle segmentasyonu yapabilmek için,

Bir segment içerisinde bulunan tüm kişilere aynı seviyede pazarlama stratejilerinin uygulanması gerekir, pazarlama stratejilerinde tüm kitleye eşit davranılması, yani homojenlik önemlidir.

Farklı sınıfların birbirinden fark edilir olması için, segmentlerinizi birbirlerinden farklı kılan, ayıran keskin ve net çizgilerin olması gereklidir.

Her bir segment, en düşük ekonomik bütçenizde pazarlanmak üzere yeterince büyük olmalıdır, en küçük boyutta da olsa kendi sınıfında genellenmiş olmalıdır.

Segmentler için erişilebilirlik ayrıca önem taşır.

Hedef kitle segmente edilirken her bir segment, size kazandıracağı kâr düşünülerek gruplandırılmalıdır.

Buraya kadar saydığım noktaları baz alarak gerçekleştireceğiniz segmentasyonlar,

-Size dijitalde büyük bir kullanıcı bilgisi sunar ve daha önce saydığım faktörlere bağlı olarak kullanıcıları hedefleme yeteneğinizi geliştirir. Hedefi ıskalamanızı önler, büyük veritabanları oluşturmanız ve yönetmeniz için imkan sağlar.

-Müşterilerinize, onların önceliklerine ve ihtiyaçlarına göre kapsamlı bir iletişim kanalıyla ulaşmanıza yardımcı olur.

-Bir kitlenin segmentini dijital olarak oluşturduktan sonra, kitleye gönderilen mesajlar da özelleştirilebilirsiniz. Müşterinin adı veya unvanını vb. bir e-mail iletisine eklemek gibi davranışlar, müşterilerinizin size olan ilgisini ve sadakatini arttırır.

-Dijital pazarlamada, tüketicinin çevrimiçi alışveriş sitelerinde incelediği ürünlere benzer ürünler sunmak, hedef kitle segmentasyonunun bir parçasıdır. Şu an da dünyanın önde gelen alışveriş siteleri bu yöntemi kullanarak müşterilerini belli segmentlere ayırmıştır çoktan.

Hedef kitleyi sınıflara ayırmak yani segmentasyon yaparak ürün satmak, müşteri için de, satıcı için de yararlı bir durumdur. Satıcı, hangi ürünü kime satacağını daha net görebildiği; alıcı ise ona ihtiyacı olan ürünlerin sunulduğu için daha rahat bir deneyim yaşar. İki taraf için de kazan-kazan durumu gerçekleştiği için hedef kitle segmentasyonu dijital pazarlamada da yerini almalıdır.

Bir Cevap Yazın

X