Search
Generic filters
Exact matches only

Arduino Eğitim Serisi – 1

0 4 sene önce

Arduino Eğitim Serisi – 1, Günümüzde cihazlar hızla gelişiyor. Bilgisayar sistemleri ve yazılımlarının gelişmesinin yanı sıra mobil cihaz sektörü, hizmet sektöründe kullanımda bulunan aletler ve robotlar, savaş endüstrisi gibi her geçen gün gelişen teknoloji de farklı yazılım araçları kullanılıyor.

Yazılımın gelişmesi, yazılım dillerinde ki hakimiyetimiz ve hayal gücümüz ile doğru orantılı. Ancak her zaman elde ettiğimiz kodları ve komutları fiziksel ortamlara aktaramıyoruz.

Bu noktada karşımıza başlangıç olarak kullanabileceğimiz ‘’Arduino’’ sistemler, çıkıyor.

Arduino, çeşitli fiziksel boyutlarda bulunuyor. Bu boyutlar ihtiyacımız doğrultusunda, standart olarak, 5 kuruş büyüklüğü ile yaklaşık olarak 7×7 cm boyutları arasında değişiyor.

Arduino, kodlarımızı fiziksel ortama yansıtmamızı sağlayan, fiziksel programlama platformudur.

Arduino’nun temel birleşenlerini incelersek,

  • Arduino geliştirme ortamı (IDE),
  • Arduino bootloader (Optiboot),
  • Arduino kütüphaneleri,
  • AVRDude (Arduino üzerindeki mikrodenetleyici programlayan yazılım),
  • Derleyiciler (AVR-GCC).

bulunur.

Arduino geliştirme ortamı (IDE): Java, yazılım dili kullanarak temellendirilen sistem, komutların yazılmasına, derleme işleminin yapılmasına ve son olarak derlenen kodları doğrudan (Bilgisayarın USB portuna bağlı olan) Arduino kite yüklenmesine olanak sağlayan yazılım geliştirme platformudur.

Optiboot bileşeni: Arduino ‘nun bootloader bileşenidir. Bu bileşen, Arduino kartlarının üzerindeki mikrodenetleyicilerin programlanmasını sağlayan bileşendir.

Arduino’nun kullanılmasının başlıca sebeplerinden biri, Java temelli olmasından ötürü günümüzde popüler olarak kullanılan birçok yazılım dilini destekliyor olması ve ayrıntılı bilgi birikimi gerektirmiyor oluşu ile farklı birçok alanda kullanım sağlıyor oluşu.

Bu alanlardan bazıları, yalnızca kodların işleyişini göstermek için eğitim amaçlı olarak led ampul kullanılarak, kodların fiziksel ortama aktarılması, belirli sensörler yardımı ile otomatik süpürgelerden, çarpışma önleyici frenleme sistemlerine, insansız hava araçlarından, işleyen kodların sonuçlarını fiziksel veriler ile ortama aktarılmasına.

Arduino kullanımında çeşitli kitler bulunmakta, bu kitlerin temel merkezi, aynı yapıya sahip olan Arduinolardan oluşarak, ihtiyaçlar doğrultusunda farklı direnç giriş ve çıkışlarına sahip olması ve farklı boyut ile ağırlıklarda bulunarak kullanılıyor.

Örnek olarak, uçan bir araç yapmamız gerektiğinde mümkün olduğunca ufak Arduino kitleri kullanılırken, kodları fiziksel ortama aktaran bir gösterge paneli oluşturduğumuzda boyutundan daha ziyade ürünün farklı dirençlere ve bağlantı noktalarına sahip olması bizim için uygun olur.

Arduino sistemlerin bir diğer işimizi kolaylaştıran yanı, açık kaynak kodu yazılımlarına eklentiler kullanılarak; ufak bir araştırma sonucu, kodlama hakkında çok fazla bilgi birikimine sahip olmak gerekmeden, internet üzerinde karmaşık olmayan birçok komut bulunabiliyor.

Bir Cevap Yazın

X