Sonraki yıllara bakarsak, pazarlama dünyasının genişlemesiyle birlikte ikinci ticaret sistemi olarak adlandırdığımız yeniden ticaret anlamına gelen “Yeniden Ticaret” adlı yeni bir trend ortaya çıkmıştır.
Aslında bu fikir tüketicilerin ödediğini geri alma arzusundan doğmakta ve online platformlar ve mobil pazar noktalarından yola çıkılarak mağazaların sık sık kampanya programlarına uydurduğu bir oluşumdur. Elbette, ödediğinizi geri almak yeni bir şey değil, ama artık yapmak çok daha kolay.
Bu yeni trend ile tüketiciler ellerindeki ürünü vererek daha yüksek modelin fiyatından düşerek daha yüksek bir model almayı hak kazanıyorlar. Böylelikle satıcı ile alıcı arasında dayanışma olacaktır. Bunun sonucunda ise her iki tarafında lehine bir durum gerçekleşmiş olur.
Aslında ürün bütçelerinin baskısı bu şekilde azaltılır. çünkü “Yeniden ticaret” müşterilerin satın alma kararlarını bile etkiliyor. Eskiden tüketiciler Araba ve Ev gibi pahalı yöntemler kullanırlardı. Ancak tüketiciler bunu ikinci el ürünlerin toplam maliyetini etiketleyen bir değer olarak görmeye başladı.
Araştırmalarım sonucu bu trend 3 faktörü tetiklemektedir. Bunlar:
- Nextısm (Bir sonraki):
Tüketicilerin en son yeni ürünlerde farklı deneyimler yaşamalarını sağlayan teknolojik yenilikleri test etmesi heyecan vericidir çünkü, bu yeni özellikleri hayatlarında deneyimlemek istiyorlar. Bugün bu olay, deneyim ekonomisi ile ortaya çıkan iyinin de iyisini satın alma algısını ortaya çıkarmıştır.
Tüm bu faktörler düşünüldüğünde müşterilerin neden yeni ürünleri tercih ettiği aşikardır. Çünkü ürün güncellemeleri, gelişen teknolojiler, iyileştirmeler, gelişmiş özellikler, yüksek kalite gibi yeniliklerin ortaya çıkmasıdır. Bunun sebebi, yeni ürünlerin elinizdeki üründen daha uzun süre kullanılması ve gündemde yerleşik düzen almaktır. Yani yeni teknolojiyi yaşayarak teknolojinin gerisinde kalmamanızdır. Bu durum, ürünlerde yaşanan yeni deneyimler nedeniyle tüketici için ilgi çekici hale gelmiştir.
- Statusphere (Toplumsal durum, Statü):
Alışverişlerin varlığı ile insanlar toplumsal statü arayışına girmişlerdir. Bu toplumsal statü anlayışı, tüketicilerin hızlı ve büyük bir statüye sahip olmaktan çok yeniliklere açık bir tavırla ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu durumla tüketiciler, uyanık ve becerikli bir şekilde statü becerilerini artırmaktadır.
Recommerce; Aslında tüketici davranışını ortadan kaldıran bir trend değil, elde kalan ürünleri satın alacak olanlara uygun fiyata elden çıkarmaya çalışmaktır. Ayrıca kullanılan ürünleri sorumlu bir şekilde ortadan kaldırarak, yani alım satım işlemi yaparak yeni ürünü elde edebilmek ve toplumda geride kalmamak için bilinçli tüketici olma durumudur.
- Excusumption:
Nakit sıkıntısının ortaya çıkmasıyla müşteriler, ürünlerini daha yüksek bir modelle değiştirmek veya ürünleri takas ile değiştirmek için yaratıcı çözümler üretiyor. Bu durum ile müşterinin istediği yeni ürünleri deneyimleme şansı sağlanmış oluyor. Bu şekilde devam ederse, tüketiciler ellerinde kalan fazla ürünlerin verip ve deneyimlemek istediği yeni ürünlerin seçilmesi ile de tüketiciler arasında işbirliği sağlanacaktır.
Yani “eskisini getir ve yenisini götür” algısıyla genel olarak giyim markalarında ve teknolojik ürünlerde uygulanan bu algı, ya online siteler açmak ya da markanızı başka sitelerde bulundurmak için günümüzde popüler hale gelmiştir.
Recommerce trendini erken farkeden ve tüketimlerini bilinçli bir üst şekilde bir üst seviyeye taşıma hedefi olan uyanık tüketiciler de var tabii ki. Aslında tüketicilerin elindeki ürünleri kolaylıkla elden çıkarabileceklerini bilmelerinin rahatlığı, kaliteli ürünler satın almaları ve yatırım yapmaları için bir avantajdır. Bu hedef doğrultusunda ilerlenmesi halinde, Yeniden Ticaret(Recommerce) günümüzde sadece bir trend olmakla kalmayacak, önümüzdeki yıllarda da yeni deneyimler ile kendini üst sıralarda gösterecektir.