Yeni Nesil Tüketici Olmak, Tüketici ; İş,satın almalarında yıllar boyunca üstünlüğe sahipti hal böyleyken şirketler de bu duruma el atıp gerekli yazılımlar, iş entegrasyonları, dijital teknoloji yarışında rekabet ile gelişme göstermektedirler.
Böyle bir rekabet havası şirketlere güç kazandırmaya devam ediyor.
Öncelikle, müşteriyi elde tutmak için yapılması gerekenleri bir kaç maddede sıralayalım :
- Müşterinizi ürün ve servislerinizle sisteme dahil ederek müşteriyi özel hissetirebilirisiniz. Ayrıca, şirketinizde tecrübe kazanmaları ve ürün satın almaları için hiç bitmeyen bir marka serüvenine çıkarmanız, dijital pazarlamanız açısından oldukça önemlidir.
- Sosyal medyada ortaya çıkan kolay ürün erişebilirliği, özelleştirilmiş ürünlerin varlığı ve piyasa da sürdürelebilir hizmetin sağladığı avantajlar ve aksi durumda ortaya çıkabilen dezavantajlar müşterinin ürün ve hizmeti şikayet etme ,kolay satın alma , ürün fiyatlarına , kalitesine göre tercih etme imkanı ve gerekirse iade etme gibi aşamalara yönlendirebilmektedir.
- Ayrıca müşteri ürün ve hizmet aldıktan sonra ortaya çıkan değerlendirme süreci ile başlayan geri bildirim döngüsü , ürünün kalitesini ve sizde yaptığı etkiyi düşüncelerinizi dile getirerek deneyim elde etmenizi sağlamaktadır ve sizden sonraki gelen müşteriler için bir fikir sunmaktadır. Aynı şeklide sizden önce yapılan ürün değerlendirme formlarının sizi ürüne iten kaliteyi sağladığı gibi.
Yukarıdaki Maddelere göz attığımızda Müşteri önemi ve deneyimi vurgulanmıştır.
Sizin için kısaca özetledik.
Hadi göz atalım,
Klasik Müşteri ve Ürün Arasındaki Döngü:
Ürün veya hizmetin satın alma aşamasından değerlendirme ve geri dönüt aşamasına kadar olan deneyime denmektedir. İngilizce karşılığı Lead Time olarak bilinmektedir.
Müşteri Sadakat Yolcululuğu:
Müşteri sadakati ve bağlılığı açısından ürün veya hizmetin kalitesini göz önünde bulundurma, ürünü tercih etme, değerlendirme, satın alma, deneyim, tekrar satın alma aşamalarıyla veya aynı mağazanın farklı farklı ürünlerini de tercih edebilme düşüncesi Müşteri sadakatiyle doğru orantılıdır.
Şimdi ise Şirketin müşteri değerini sağlama yetkinliği, dört ayrı maddede sıralanmıştır.
Bu maddeler ayrı olmasının yanı sıra birbiriyle oldukça bağlantılıdırlar;
- Pazarlama Otomasyonu
Otomatik işlemlerin standartlaşması ve sürdürülebilir olması bu yolculukla beraber atılacak adımların kalitesini belirlemektedir. Örnek olarak müşteri, banka işlemlerini telefonundan gerçekleştirirken, uygulaması sayesinde makbuzunun veya dekontunun görseline ulaşması önemlidir. Otomasyon süreci yüksek teknolojide olduğu takdirde ilgi çekecektir. Bu sayede müşteri etkileşimi olumlu yönde artacaktr.
- Proaktif Kişiselleştirme
Her müşteriyi farklı farklı ele alan yöntemdir. Müşteri hakkında bilgiyi anlamakta ve analiz etmekte kullanır. Chatbotların bu konudaki görevi müşteriyle dertleşme ve müşteri eğilimini anlama yönündedir. Müşteri için kişiselleştirme ve Optimizasyon tarafına kadar uzanmaktadır.
- İçerik Etkileşimi
Müşteriyle iletişim halinde adım adım ilerleyerek müşteriyi bir sonraki etkileşimlere iletecek bilgiyi kullanmaktadır. Örnek olarak, bazı Otel siteleri müşteriyi odalarına götürecek iletişim ağına sahip olup, Anahtar-kilit görevi üstlenmektedir. Buradaki Kilit, elde tutulması gereken müşteri kısmı Anahtar ise, müşteri takip yolu.
- Müşteri Yolculuğu İnovasyonu
Tüketicinin Marka yolculuğunda ortaya çıkan yenilikler müşteri ve markalar adına hizmet sunmak için sürekli gelişmektedir. Şirketler verilerinin kontrolünü sağlayarak müşteri ilgisini çekecek ürünleri ve hizmetleri sıralamaktadırlar. Örneğin, havaalanlarında müşteri hizmeti için bekleyen taxiler.
Sonuç olarak,
Müşterinizin markanızdaki yolculuğu ve markanıza olan sadakatini daha da standart hale getirebilmek için onu çeken değerleri arttırmalısınız.
İyi şirketler müşteriye ne yapacağını önceden dile getirirler, başarılı şirketler ise müşteriye marka yolculuğunu uygulayarak bunu rekabetçi avantaja dönüştürür.