Search
Generic filters
Exact matches only

Uzayda Silikon Temelli Bir Yaşam Olabilir Mi?

0 4 sene önce

Uzayda Silikon Temelli Bir Yaşam Olabilir Mi?, Evrenin farklı yerlerinde yaşamlar varsa bu yaşamlar çok farklı evrimleşmiş olabilir. Dünyamızda hayat çok özel bir şekilde gelişmiş durumda. İncelediğimiz hemen hemen her şeyde bir sürü benzerlikler var.

Temel olarak karbon atomlarına bağlı hidrojen, oksijen, nitrojen ve benzeri elementlerden oluşuyoruz. Yaşamın karbon temelli olarak gelişmesinin en önemli nedeni benzersiz bağlanma özelliklerinden kaynaklanmaktadır.

Karbon kararlı, reaktif ve dörtlü bağlar oluşturabilir. Bu çeşitlilik sayesinde DNA ve proteinler oluşabildi. Karbon olmadan DNA ve proteinlerdeki elementler bir araya gelemezler, burada karbon bir nevi omurga görevi üstleniyor.

Peki, Karbonsuz Yaşam Olabilir Mi?

Aslında periyodik tabloda karbonlara benzer özellikleri olan bir element var: Silikon.

Silikon aynı şekilde DNA ve proteinlerde omurga görevi görebilir, oksijen vb elementlerle bağ kurabilir.

Karbon oksitlendiği zaman, karbon dioksit haline gelir. Bu hayvanlar için atık olsa da, bitkiler fotosentez için karbon dioksit kullanır. İnsan hayatı için önemli olmayabilir ancak CO2 genel olarak yaşam için önemlidir.

Öte yandan silikon oksitlenirken benzer bir reaksiyon olmaz. Silika olarak bilinen bir katı haline gelir ve maalesef önemli bir sorun teşkil eder. Bunlar boyut olarak kum taneleri kadardır ve bu yüzden insanların bunları soluması mümkün değildir.

Silikonun büyük olması, farklı bir yaşam için yapı taşı olabilme şansını da azaltır Bu yüzden evrende mevcut olması muhtemel bir yaşam için silikonun yapı taşı olması düşük bir ihtimal.

Aslında böyle düşünmemizin sebeplerinden biri, bizim dünyamızın bu şekilde olmamasından kaynaklanıyor olabilir. Karbonun az, silikonun yoğun bulunduğu hayali bir gezegen düşünürsek belki bakış açımız değişir.

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’ndeki araştırmacılar silikonla bağlar oluşturmak için bir laboratuvar kurdular. Eğer bağ yapmayı başarabilirlerse bu durumun kendiliğinden gerçekleşebileceğine inanarak bir araştırmayı yaptılar.

Deneyde silikonu manipüle edebilecek enzimler kullandılar ve araştırmacılar bu enzimlerin DNA’sını rastgele değiştirdiler ve en umut vaat edebilecek hallerini defalarca denediler.

Sonuç olarak yaşam için uygun 20 adet silikon bileşiği elde ettiler.

Yine de bizim açımızdan bakıldığında silikon bazlı yaşam çok olası görünmüyor, fakat düşündüğümüz zaman bizim yaşamımızın oluşması da teknik olarak çok düşük bir ihtimal.

Eğer yaşam için uygun 20 silikon bileşiği burada oluşabiliyorsa, 500 milyar (bilinen) galaksi içinde bir yerlerde de gayet oluşabilir.

Peki, siz ne düşünüyorsunuz?

Hayat silikon ya da başka bir şey temelli olabilir mi?

Bir Cevap Yazın

X