Search
Generic filters
Exact matches only

Tersine Mühendislik (Reverse Engineering)

0 4 sene önce

Tersine Mühendislik Nedir?

Çinli Telefon Markalarının Hikayesi

Tersine mühendislik, herhangi bir mühendislik ürünün üretim süreçlerinin tersini izleme metodudur.

Aslında bir çoğumuzun küçük yaştan beri yaptığımız bir olay. Oyuncağımızın içini açıp acaba bunun içinde ne var nasıl çalışıyor bu oyuncak ve ben buna ne ekleyebilirim dediğimiz şey.

Bir ürünün ( fiziki de olabilir yazılımsal bir ürün de ) detaylı bir şekilde nasıl üretildiği, hangi malzemelerin kullanıldığı ve nasıl çalıştığını anlamaya çalışmak ve belki bir özelliğini veya tamamen benzeri bir ürünü çıkarma işlemine tersine mühendislik deniyor. 

Örneğin Çin tersine mühendislik ile sanayileşme sürecini gerçekleştirdi ve ülkesini kalkındırdı.

Yıllar önce örneğin bir Iphone telefonu aldı ve inceledi. İçerisindeki üretebileceği ekipmanları üretti, üretemediklerini ithal edip montajını yaptı.

Ortaya dalga geçtiğimiz çakma Iphone’lar çıktı. Sonrasında üretemedikleri parçaları da üretip ithal olanlarla yer değiştirdi. Sadece iç piyasasında satsa bile firmaların eline sermaye geçti ve bu parayı Ar-Ge için harcadılar ve yeni teknolojiler geliştirdiler.

Tüm bu süreçlerin sonucunda bugün dünyada en çok satan markalardan olan Xiaomi, Huawei, Meizu, Oppo gibi birçok büyük telefon üreticisi doğdu.

Bu hikayenin benzerini Güney Kore, Tayvan veya birçok Uzak Doğu ülkesinde görürüz. Keza Samsung da bu şekilde bir teknoloji devi oldu. Samsung’un hikayesi ise başka bir yazımızın konusu.

All Huawei Android Smartphones in 5 minutes - YouTube

Yazılım ile uğraşanlar ise bu konuyu çok daha net anlayacaklardır. Çünkü öğrenme kodlama öğrenirken yaptığımız tüm şey esasında tersine mühendisliktir.

Başkasının koduna bakar nerede nasıl bir kod yazmış, problemleri nasıl aşmış anlamaya çalışır.

Kötü amaçla yapılanlar ise kırmak (crack) denilen bir olaydır. Bin bir emek ile yazılmış yazılımları kopyalar veya  değiştirirler ve yazılımcı bundan para kazanamaz. Bu yüzden yazılımına bir güvenlik duvarı oluşturur. Bu duvarı kırmaya ve ortadan kaldırmaya ise crack deniyor. İnsanlara ücretsiz yazılım sunmak isteyen ve yazılım alanının gelişmesini isteyen kişiler ise açık kaynak kodlu yazılımlar paylaşırlar.

Sonuç olarak gelişmekte olan ülkelerin güncel teknoloji seviyesini yakalaması ve sermaye elde etmesi için gerekli bir adım olarak görülüyor. Tabi sermayenin Ar-Ge için kullanılması ise gelişmiş ülkelerin arasına girmek için şart.

Yazılarım sanayileşen ülkelerin hikayeleri ve bunlardan çıkarmamız gereken dersler şeklinde devam edecek. Sanayileşmiş ve üreten Türkiye için bu hikayeleri iyi analiz etmeliyiz.

Güzel günlerde görüşmek üzere…

 

Kaynaklar:

  • Ulusların Yükselişi, Murat Yülek
  • Sanayileşmenin Gizli Tarihi, Ha Joon Chang
  • https://searchsoftwarequality.techtarget.com/definition/reverse-engineering

Bir Cevap Yazın

X