Search
Generic filters
Exact matches only

Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi COVID-19’la Mücadeleye Katkı Sunmaya Devam Ediyor

0 5 sene önce

Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi COVID-19’la mücadeleye katkı sunmaya devam ediyor

ELAA Teknoloji Taşınabilir Solunum Cihazı Üzerinde Çalışıyor

 

Teknopark İstanbul’un kuluçka merkezi Cube Incubation’da faaliyetlerini yürüten şirketler ülkemizin Korona Virüs mücadelesine katkı sunmaya devam ediyor. Daha önce Akciğer kanseri tespitini kolaylaştıran 3 boyutlu navigasyon sistemiyle dikkatleri üzerine çeken girişimcilik şirketi ELAA Teknoloji Sabancı Üniversitesi Tümleştirilmiş Üretim Araştırma ve Uygulama Merkezi (KORDSA) işbirliğiyle COVID-19 enfeksiyonu geçiren hastalar için taşınabilir mekanik solunum cihazı (mekanik ventilatör) geliştirme üzerinde çalışıyor.

Yoğun bakım ünitelerinde kullanılan mevcut solunum cihazlarının büyük ve hantal olması ve ayrıca sayıca yetersiz kalması nedeniyle yaşanan sıkıntıları gidermek için tasarlanan taşınabilir ve kolay kullanımlı bu ventilatör ile hastanın bulunduğu oda yoğun bakım odası haline dönüşebilecek ve tedavisi hızlanacak.

Tasarlanan cihaz taşınabilir bir ventilatör (mekanik solunum cihazı) olmasına rağmen aynı zamanda COVID-19 tedavisi için gerekli solunum destek modlarının yer aldığı elektronik kontrol üniteleri de bulunduruyor. Böylece yoğun bakım yatağına gerek duyulmadan, tıbbi oksijen ve hava bağlantılarının olduğu herhangi bir hasta yatağında veya ambulansta bu mobil ventilatörün kullanılması ve hastanın bulunduğu yerin yoğun bakım odasına dönüşebilmesi sağlanacak. Yeni nesil şehir hastanelerinin oda tasarımları da her bir hasta yatağı yoğun bakım yatağına dönüşebilme potansiyeli taşıdığından, üretilecek ventilatörün bu hastaneler için vazgeçilmez bir cihaz olması bekleniyor. Geliştirilecek ventilatörün önce ülkemize daha sonra da tüm dünyanın kullanımına sunulması hedefleniyor.

Tasarım ve teknik çizimleri tamamlanan ve malzeme spesifikasyonları belirlenen cihazın prototip testlerine başlandı. Prototip testlerinin tamamlanmasının ardından Türkiye İlaç ve Cihaz Kurumu’na ürünün sunulması ve seri üretime geçilmesi planlanıyor.

ELAA Teknoloji önderliğinde başlatılan bu çalışmada Sabancı Üniversitesi ve yine Teknopark İstanbul’da bulunan KORDSA Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi de bu ventilatörün tasarımı, validasyon ve prototipin üretilmesi ve testleri noktasında destek veriyor.

Kitlesel Pandemi Yönetim Uygulaması ile salgının dağılımını kontrol altına alınabilecek

Cube Incubation’da yer alan Çekirdek Ar-Ge girişim şirketi ise Sağlık Bakanlığı ile testlerini yaptığı ve KKTC, Suudi Arabistan, Hollanda, Pakistan, Kazakistan gibi ülkelerle görüşmeler yaptığı “Kitlesel Pandemi Yönetimi” uygulaması üzerinde çalışıyor. Virüsün hızlı bir şekilde yayılmasını kontrol altına alınmasını sağlayarak, sağlık sistemin çökmesini engellemeyi hedefleyen bu proje sadece Korona Virüs sürecine yönelik değil tüm dünyada yaşanabilecek olası krizlere yönelik olacak çapta geliştiriliyor. Tüm kullanıcıların konum takibini içeren uygulama hastanın hastalanmadan önceki 14 gün içerisinde bulunduğu yerleri, ziyaret ettiği alanları ve bu alanlarda aynı anda kaç kişinin olduğunu tespit edecek şekilde geliştiriliyor.

Harita üzerinden raporlama ve analiz de yapabilen uygulama ile hastanın muhtemel bulaştırdığı düşünülen kişilere anlık bilginin gitmesi ve hastanın 14 gün öncesinde gittiği mekanların dezenfekte edilmesi talimatı da gönderebiliyor. Hastanın bulunduğu bölgedeki kamu kurumlarının bilgilendirilmesi de uygulama aracılığıyla yapılabiliyor. Karantina tedbirlerine uymayan Kırmızı ve Sarı moddaki kişiler belirlenmiş alan dışına çıktığında kolluk kuvvetlerine kişinin yeri SMS ile bildiriyor.

Stratejik Yenilikçiler Nazal Aparat ve Ekspirasyon Kiti Projesi

Cube Incubation’da COVID-19 dolayısı ile entübasyon gereken hasta sayısını azaltmaya yönelik olduğu kadar sağlık çalışanları korumayı ve hastaların hayat kalitesini yükseltmeye yönelik bir çalışmaya da imza atılıyor. Dünya Sağlık Örgütü COVID-19 hastalarının tedavisi için önerdiği oksijen ihtiyacının temini konusunda çalışan Stratejik Yenilikçiler hastalara yüksek dozda oksijeni verimli şekilde verebilen bir maske ve hastanın expirasyon havasını ortamdan izole eden bir destek sistemi üzerinde Ar-Ge çalışmaları yürütüyor.

CPAP cihazları gibi cihazların hastaların ventilasyonu için kullanılabildiğini ancak bu sefer de hastanın expirasyon havası ile ortaya çıkan çok miktarda virüsün ortama yayıldığının fark eden şirket bu durumun çevredekiler ve sağlık çalışanları için büyük bir tehlike arz ettiğinden yola çıkarak nazal aparat ve ekspirasyon kiti projesi üzerinde çalışma yürütüyor. Şu anda prototipi bitmek üzere olan çalışma için Patent süreci devam ediyor.

Bir Cevap Yazın

X