Günümüzde yenilikçi yaklaşımların daha da artan bir ihtiyaç haline gelmesiyle birlikte girişimlerin geleneksel ve büyük şirketlere göre daha fazla değer yarattığı bir dünyada yaşıyoruz. Paypal, Tesla, veya Amazon gibi devasa şirketlerin oluşmasını sağlayan bu yeni model kurumsal dünya tarafından giderek daha fazla benimseniyor. Kurumların inovasyon kültürü kurmaları ve güçlendirmeleri konusunda çözüm ortaklıkları yapan GOOINN, “girişimci şirket” modelini kullanarak büyümesini hızlandırıyor. Son tüketici veya kurumların gerçek problem ve ihtiyaçlarını karşılayacak yenilikçi ürünleri tasarlamak için gerekecek yetkinliği şirketlere transfer eden, Londra ve İstanbul merkezli GOOINN, girişimci şirket modeli ile şirket içinden çevik girişimler çıkarmayı hedefliyor.
GOOINN, ortaya çıkardığı ilk girişim olan Bubble Works Podcast Media şirketine Ocak ayında kurucu-yatırımcı rolüyle yatırım yaptı. GOOINN, sahip olduğu derin tecrübe ve bilgi ile Bubble Works Podcast Media’nın büyüme stratejilerinde rol oynayacak.
2022 yılında ikinci uydu şirketleri Inodash’ı hayata geçirecek olan GOOINN, 7 yıldan bu yana yurtiçi ve yurtdışında 100’den fazla kurum için 10 binden fazla kurum çalışanın girişimcilik yetkinliklerini deneyerek kazanmasını sağlayan “Girişimciye Dönüş” platformunu daha da geliştirilerek, global olarak birçok şirketin girişimci şirketlere dönüşmesi için kullanılmasını sağlayacak.
“Girişimci Şirket” Modeli, Şirketlerin Ömrünü Uzatırken Aynı Zamanda Değerini de Arttırıyor
İngilizce terimi “Venture Builder” olan Girişimci Şirket modeli ile hareket eden şirketler, sürdürülebilir bir şekilde yeni dünya kurallarına uygun, daha etkin bir büyümeye sahip oluyor. GOOINN’in Kurucusu Yavuz Çingitaş girişimci şirket modeli ile ilgili şunları aktardı; “GOOINN’de birbirine saygılı, birbirini dinleyen ve yenilik peşinde koşan bir ekip olarak ortaya çıkardığımız yenilikçi girişimlerin değerini çalışan sayısı veya sermayesi üzerine değil, büyük bir kitlenin ihtiyacı veya problemini çözmesi üzerine kurguluyoruz. Bu yapı içinde GOOINN olarak yatırımcı ve kolaylaştırıcı ortak olarak konumlanıyoruz. İhtiyaç ve problemlere odaklı önerilen şirket içi fikirleri hızlıca test ederek, pazarda karşılığı ve ölçeklenme potansiyeli olan girişimlere dönüştürülmesini sağlıyoruz.”
Esnek Bir Girişimcilik Modeli
Girişimci şirketler modeli, şirketin ana faaliyet alanından kazandığı sermayeyi yeni iş alanlarına aktararak yok olma tehlikesini azaltmasını sağlıyor. Bu metodu kullanan şirketler var olan işinin farklı pazarlara veya müşterilerinin henüz çözmediği problemlerine odaklamasını da sağlıyor. Bu amaç uğrunda çalışan şirketler hem çalışanlarını yeni nesil yetkinlikler ile donatıyor hem de şirketinin değerini arttırma şansını yakalıyor.
Şirketlerin girişimci bakış açısı ile yeni ürün ve hizmetler geliştirmesi, zor bulunan yetenekleri kendisine çekmek ve sürdürülebilir bir ‘yetenek kazanma modeli’ için oldukça kritik bir rol oynamaktadır. Yeteneği olan girişimciyi de cezbedebilecek bu yaklaşım planlı kurum içi girişimcilik çalışmalarıyla da birleştiğinde ortaya yıkım riski düşük şirketler ortaya çıkmaktadır.