Search
Generic filters
Exact matches only

Soframıza Gelene Kadar Balık

0 5 sene önce

Soframıza Gelene Kadar Balık

Balık yerken hiç düşündünüz mü?

  • Soframıza nasıl geliyor,
  • Hangi yollardan geçiyor,
  • Sadece biri tutup getirdi mi,
  • Bu kadar balık tezgahlara nasıl geliyor,
  • Reyonlarda yerini alıyor.
  • Kaç çeşit balık var.
  • Hangisini kaç derece saklamak gerekiyor,
  • Raf ömrü ne kadar.

Peki hiç balık çiftliği diye bir şey duydunuz mu?

Dünya genelinde oldukça karlı bir iş olması nedeniyle her geçen gün talebin arttığı balık çiftliği sektörü, dünya geneline her yıl %6.5’luk bir hızla büyüyor.

Nüfusun attık kızına paralel olarak balık ve su ürünlerine talep artıyor.

Peki nerelerde balık çiftliği mevcut.

Aslında dünya genelinde hemen hemen her ülkede balık çiftliği bulunuyor. Ancak denize kıyısı olan ülkeler bu iş için daha uygun.

Bununla birlikte uygun şartlar sağlandığı sürece her yere kurulabilir.

Çiftlik nasıl olur, bundan biraz bahsedenim,

Öncelikle gölet bazlı bir çiftlik ise bu çiftlikte kafes ve ağ olmalı. Bu kafesler farklı balıkları birbirinden ayırmak için kullanılır ve farklı balıkların içeri girmesini engeller.

Havalandırma pompası olarak bilinen “aerator” suyun içinde kabarcıklar yaratarak suyun  oksijen miktarını düzenler, içindeki filtre sayesinde içeriye girecek yabancı maddeleri de engellemiş olursunuz. Ve tabiki balıklara ulaşabilmemiz için makara ve vinç bu kafeslerden balıkları alabilmek için makaraya ihtiyacımız var.

Balıkların her biri farklı yemlerle beslenebilir. Beslenmenin öneminin yanında suyun temizliği de çok önemlidir.  Göletin suyunu temizlemek bir seçimken içeriye bir ziraat mühendisinden yardım alarak temizleyici bir kimyasal atarakta suyu temizleyebiliriz.

Balıklar toplandıktan sonra direk pazara çıkacak, daha uzun süre saklanabilmesi için işlemlerden geçirilecek ayrılırlar.

  • Fabrikada ne gibi işlemlerden geçecek,
  • Hangi balık hangi koşulda saklanmalı,

Bu sorularınıza yanıt arıyorsanız okumaya devam edin,

  • Work And Travel da bir balık fabrikasında çalışabileceğinizi biliyor muydunuz?
  • Bunu öğrendiğimize göre bakalım bu şartlarda çalışmak bizi mutlu edecek mi?

Tedarikçilerden alınan balıkların; sıcaklık, tazelik, etiket bilgisi ve kalite kontrolleri su mühendisleri tarafından yapılır.

Balıklar boylarına göre ayrılır, kısa süre içinde tüketilecek balıklar üzerine buz eklenerek paketlenir ve satıcı ile buluşur.

Uzun süre saklanacak olan balıkların ilk önce iç organları alınır daha sonra yıkanır ve boyutlarına göre tekrar ayrılır fileto şeklinde saklanacak olanlara buzlama yapılır ve depolanır.

Balıkların pullarından ayırma işlemini tek tek olacağını düşünmüyordunuz değil mi, bir makine içerisine 250 kg kadar taşıyabilen balıklar konuluyor ve içerisinde bulunan delikli tel sayesinde bu makine çamaşır makinesi gibi dönerek balıkları pullarından arındırıyor.

Salamura olacak balıklar yani daha uzun süre saklanacak olan balıklar boylarına göre ayrılıp daha sonra iç organları alınır bunlarda pul makinesinden geçer, pullarından ayrılır ve bunda farklı olan daha uzun süre kalabilmesi için makime koyuyoruz ve bunlar yıkanıyor sonra dumanlama işlemi yapıyoruz, bu da içerisinde su kalmamasına ve daha uzun süre saklanabilmesine olanak tanıyor.

Daha sonra tekrar makine koyuyoruz ve üzerini su ile kaplıyoruz sonra donduruyoruz tabi balığımıza sudan bir örtü yapıyoruz. Bu sayede balıklar çok daha uzun süre muhafaza edilebiliyor daha sonra yine üzerine buz eklenip paketlenir ve saklanır.

Artık sofranıza gelen balığa nasıl bakacaksınız, hangi işlemlerden geçti diye düşünecek misiniz ,

Sevgiyle kalın…

Bir Cevap Yazın

X