Search
Generic filters
Exact matches only

ŞİRKETLER VE SOSYAL MEDYA PLATFORMLARININ ALMASI GEREKEN 7 ÖNLEM!

0 4 sene önce
Protection

SOSYAL MEDYA DEVLERİNDEKİ İÇ TEHDİTLER

HACKLENMEYE YOL AÇIYOR!

 

Twitter’da birçok tanınmış ve doğrulanmış kullanıcı hesaplarının hacklenmesi akıllarda soru işareti oluşturdu. Gerçekleşen hacklenme olayının koordineli bir sosyal mühendislik saldırısı olduğunu belirten Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun, sosyal medya platformlarındaki hacklenme olaylarının arka planında iç tehditlerin yattığına dikkat çekerek, alınması gereken acil önlemlerin olduğunu belirtiyor.

 

Birçok ünlü isimin ve markanın Twitter hesabının hızlı bir şekilde hacklenmesi gündeme bomba gibi düştü. Hackerlerin koordineli bir şekilde sosyal mühendisliklerini de konuşturarak gerçekleştirdikleri saldırıların arka planı ise halen kuşkular barındırıyor. Twitter gibi birçok sosyal mecrada gerçekleşen hacklenme olaylarının iç tehditlerle ilgili olabileceğini belirten Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun, sosyal medya platformlarının iç tehditlere yönelik acil önlemler alması gerektiğinin altını çiziyor.

İçerideki Tehditlerin 4 Hali

Twitter gerçekleşen saldırıların bir sosyal mühendislik saldırısı olduğunu belirtti. Ancak bunların nasıl ve ne şekilde gerçekleştiği ile ilgili ayrıntılı bilgileri paylaşmadı. Twitter gibi birçok sosyal medya platformlarının genellikle karşılaştığı ve dillendiremediği durumun iç tehditler olduğunu belirten Gürsel Tursun’a göre, sosyal mecralarda genellikle karşılaşılan 4 iç tehdit türü bulunuyor.

1.İçerideki Adam: İlk olarak, şirkete zarar vermek için bir saldırı planlayarak sistemlere erişiminden yararlanan içerideki kötü niyetli çalışanların olabileceğini unutmamak gerekiyor. Farklı pozisyonlara erişmek, rakip şirketlere transfer olmak ya da başka birçok amaç için gerçekleştirilen eylemlerde bu tarzdaki çalışanlara dikkat etmek gerekiyor.

2.Hackerlere Yardımcı Olan İç Tehdit: İkinci tür içeriden tehdit, erişimi zarar vermek ve kötü niyetli faaliyetlerde bulunmak için kullanan ancak saldırı planlamasına aktif olarak dahil olamayan suçlu çalışanları barındırıyor. Alarmı devre dışı bırakan veya suçluların parayı alması için kasayı açan bir bankadaki güvenlik görevlisi gibi olan bu çalışanlar hackerler için uygun zemini hazırlayabiliyor.

3.Kandırılan İç Tehdit: Sosyal mühendislik saldırısı, kötü amaçlı yazılım veya başka bir teknikle gerçekleşen saldırı olması fark etmeksizin, saldırganlara erişim sağlamak için kandırılan iç tehditler de bulunuyor. Hackerler genellikle hedeflerini çok dikkatli seçtikleri ve sosyal ağlar ile diğer bilgi kaynaklarını tehlikeye atmak için zaman harcadıkları Açık Kaynaklı İstihbarat (OSINT) toplantısı yaparak, kullanacakları iç tehdidi kolaylıkla saptayabiliyorlar.

4.Ağınıza Takılan İç Tehdit: Son olarak, yukarıdaki kategorilere uymayan, ancak yine de bir çalışanın veya yüklenicinin zarar vermek için erişimini kullanması nedeniyle içeriden öğrenilen tehditler bulunuyor. Örneğin, kötü niyetli bir saldırgan, zarar vermek için bir şirketin ağındaki canlı bir bağlantı noktasına takılabiliyor ve saldırısını gerçekleştirebilmek için uygun anı kollayabiliyor.

 

Hacklenme ile İlgili Sorulması Gereken Sorular Var

Saldırganların kim olduğunu ve ihlalin nasıl yapıldığını belirlemek için hala devam eden araştırmalar var. Ancak, sorulması gereken ve tüm kuruluşların kendilerine de ayrıca sorması gereken bir soru olduğunu belirten Gürsel Tursun, sosyal mecralarda ilk etapta neden kullanıcı hesaplarına çalışanların erişim ve izinlerinin bulunduğu ve Twitter çalışanlarının neden kullanıcı hesaplarına, özellikle de doğrulanmış hesaplara içerik gönderme ve erişebilmeleri gerekiyor olduğu sorusunu dile getiriyor.

 

Şirketler ve Sosyal Medya Platformlarının Acil Alması Gereken 7 Önlem

Herhangi bir şirket ya da sosyal mecra için iç tehditlere benzer ihlalleri önlemeye yardımcı olmak için Twitter hacklenmelerinden öğrenilecek birçok şeyin olduğunu aktaran Komtera Teknoloji Kanal Satış Direktörü Gürsel Tursun, alınması gereken 7 önlemi sıralıyor.

  1. Mümkün olan en kısa sürede Tehdit Simülasyonu ve Kontrol Ayarlamalarının yapılması gerekiyor.
  2. Çalışanların ve yöneticilerin beklenen davranışlarının modellenmesi ve anormal etkinlik için kullanıcı davranışı uyarılarının belirlenmesi gerekiyor.
  3. Çalışanların ve yöneticilerin erişim düzeyinin incelenmesi ve çalışmaları için hangi izin düzeylerinin gerçekten gerekli olduğunun sorgulanması gerekiyor.
  4. Çalışanların ve yöneticilerin çok faktörlü kimlik doğrulamasını etkinleştirmeleri, uzun ve karmaşık biçimler kullanarak şifrelerini düzenli olarak değiştirmeleri gerekiyor.
  5. Kullanıcıların şüpheli etkinlikleri güvenlik ekiplerine nasıl doğru bir şekilde bildireceklerini bilmelerinin sağlanması gerekiyor.
  6. Eğitime yönelik davranışları izlemek için sürekli siber güvenlik bilinci eğitimi ve testlerinin gerçekleştirilmesi gerekiyor.
  7. Gizli bilgileri iletmek için yalnızca iş onaylı ve şifreli platformların kullanılması gerekiyor.

Bir Cevap Yazın

X