Girişimciliğin en önemli ve hayatımızı en çok etkileyen sektörlerinden biri de sağlık sektörüdür. Sağlık sistemine kolaylık getirmek, gelişmiş bir sağlık sektörü var edebilmek, çeşitli hastalıkları tedavi edebilmek ve hastaların hayatlarını kolaylaştırabilmek adına teknolojik cihazlar ile çeşitli girişimlerde bulunulmuştur.
Geçmişten günümüze sağlık alanında yapılan çeşitli girişimler sayesinde birçok hastalığın teşhisi ve tedavisi kolaylaşmıştır. Hızla gelişen teknoloji ile birçok teknolojik cihazların bu alanda hizmet vermesi adına geçmişten günümüze süregelen çalışmalar olmuştur. İnsan vücudundaki organların X ışınları ve bilgisayar yardımıyla görüntülenmesini sağlayan tomografi makinesi de sağlık alanında yapılmış girişimlerden biridir.
Tomografi Makinesi Nedir? Nasıl Çalışır?
Tomografi makinesi, insan vücudundaki organların bilgisayar yardımıyla görünmesini sağlayan cihazdır. Kanser, kalp hastalığı, akciğer nodülleri ve karaciğer kitleleri gibi hastalıkları belirlenmesinde ve bu hastalıkların tedavilerinin izlenmesinde kullanılır.
Kapalı bir odada dairesel bir cihaz ve hastanın yatacağı bir masadan oluşan tomografi makinesinde dönen motorlu bir alet görüntülemeyi sağlamaktadır. Bu alet vücudun farklı açılarından röntgen ışınları sayesinde görüntülediği organ, kemik veya dokuları ince bir kesit olarak gösterir. Alınan tüm kesitler birleştirilerek üç boyutlu bir görüntü elde edilir. 3 boyutlu görüntü üzerinde inceleme yapan doktorlar ister tek tek isterse birleştirilmiş olarak bu görüntüye bakarak hastanın durumu hakkında karar vermektedir.
Tomografi Makinesi İlk Ne Zaman Ortaya Çıktı?
Radyolojik tehşislerde kullanılan bu cihaz 1915 yılında Fransız hekim Boccage tarafından icat edilmiştir, fakat kullanıma geçilmesi 1930’ları bulmaktadır. 1963 yılında ise geliştirilerek bilgisayarlı tomografi kullanılmaya başlanmıştır. Bilgisayarlı tomografi, Allan McLeod Cormack ve Godfrey Hounsfield tarafından teorize edilmiş kesitsel bir görüntüleme yöntemidir.
Bilgisayarlı Tomografi Makinesinin Gelişimi?
1963’den bu yana bir gelişime uğrayan tomografi makinesi, günümüzde akciğer tomografisi, batın tomografisi, diş tomografisi, ilaçlı tomografi ve beyin tomografisi olarak gruplara ayrılmaktadır.
Günümüz teknolojisinde birçok değişime ve gelişime uğrayarak tıbbi teknolojinin olmazsa olmazlarından olan bu cihaz sağlık sektöründe oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Yararları olduğu kadar zararları olsa da tıp alanında atılmış en önemli girişimlerden biridir. Birçok hastalığın teşhisinde önemli bir rol oynayarak tıp alanında kendini kanıtlamıştır. Özellikle son bir yıldır gündemimizde olan korona virüsünün teşhisinde akciğer tomografisi önemli bir rol oynamıştır.