Search
Generic filters
Exact matches only

MOOC (Massive Open Online Course) Platformları

0 4 sene önce

MOOC (Massive Open Online Course) Platformları, MOOC Nedir?

Dilimize “Kitlesel Açık Çevrimiçi Dersler” olarak çevirebileceğimiz MOOC, eğitimin daha erişilebilir olmasını sağlayan, online ders içerikleri sunan dijital eğitim platformlarına  verilen addır.

Massive” ve “open” kelimeleri dünyanın her yerinden aynı anda milyonlarca insanın bu derslere kolaylıkla erişebildiğini ifade ediyor.

Online eğitim platformları sadece eğitim vermekle kalmıyor, sunduğu ders dokümanları ile öğrencilerin öğrenmesini pekiştirmeyi de amaçlıyor.

edX 

EdX, 2012 yılında dünyanın en iyi üniversiteleri olarak gösterilen Harvard Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü(MIT) tarafından kuruldu.

Bilgisayar biliminden fiziğe, felsefeden hukuka kadar çok geniş bir yelpazede kurs imkanı sunuyor.

Platformda Türkçeye çevrilmiş MIT girişimcilik dersleri bulunuyor. Açık derslerin yanı sıra platform ücretli online master programları sunuyor. EdX kurslarına iki şekilde kaydolabilirsiniz.

  • Ücretsiz erişim: “Audit this course” seçeneğine tıklayarak derse ücretsiz kaydolabilirsiniz. Ücretsiz kaydolduğunuz takdirde sertifika kazanamıyorsunuz. Ayrıca derecelendirilmiş ödevlere (graded assignments) erişemiyorsunuz ve kursu sınırlı bir sürede bitirmeniz gerekiyor.
  • Ücretli erişim (verified course): Kurs ücretini ödeyerek tüm  ders materyallerine   erişebiliyorsunuz ve kurs sonunda edX onaylı sertifika kazanıyorsunuz.
  • “Financial assistance” seçeneği ile kursları indirimli bir şekilde satın alabilirsiniz.

Coursera

Coursera, 2012 yılında Stanford Üniversitesi profesörü Andrew Ng ve Daphne Koller tarafından kuruldu. Coursera kursların yanında “specialization” eğitimleriyle bir konu üzerinde uzmanlaşmanıza imkan veriyor. Platformda Koç Üniversitesinin verdiği Türkçe eğitimler de mevcut.

Courserada üç farklı kurs çeşidi bulunuyor.

Ücretsiz Kurslar (Full Free Course) : Tüm ders materyallerine ücretsiz bir şekilde erişebiliyorsunuz. Süre kısıtlaması yok ama sertifika kazanmak için ücret ödemeniz gerekiyor.

Ücretli Kurslar (“Audit” Course seçeneği olan): Audit this course” seçeneğine tıklayarak ders materyallerinin çoğuna ücretsiz olarak erişebilirsiniz. Ücret ödemediğiniz takdirde kursun sonunda sertifika kazanamazsınız. Ayrıca kursun verdiği bazı ödevlere erişemiyorsunuz ve yaptığınız ödevler için geri bildirim alamıyorsunuz.

Ücretli Kurslar (“Audit” seçeneği olmayan): Courseradaki bazı kurslar “audit this course” seçeneği sunmuyor. Bu kurslara ücretsiz olarak erişemiyorsunuz. Bir haftalığına kursları ücretsiz deneyebiliyorsunuz.

Coursera platformu ücretli kurslara ve sertfikalara tamamen ücretsiz bir şekilde erişebilmeniz için “financial aid” programı sunuyor.

Yardım başvurusunda bulduğunuz kurstan tamamen ücretsiz olarak faydalanabilirsiniz.

MIT OpenCourseWare, Khan Academy, Udemy

Bir Cevap Yazın

X