İnstagram bir alışkanlık mı, İnstagram artık hayatımızın bir parçası olmuş durumda.
- Peki nasıl bu hale gelebildi?
- İnsanlar neden önce instagram’a bakıp daha sonra güne başlıyor?
Sanırım tüm bu soruların cevabı “Alışkanlıkların Gücü” isimli kitapta yer alıyor.
Kitapta genel olarak markaların insanların hayatına ürettikleri ürünü nasıl soktuklarını ve insanların o ürünleri benimseyip artık alışverişlerinde nasıl düşünmeden direkt o ürünleri aldıklarını anlatıyor.
Ben de bugün bu anlatımı instagram üzerinden sizlere sunmak istedim.
Sosyal mecralar tıpkı kitaptaki markalar gibi insanların hayatında alışkanlık oluşturuyorlar.
Bakarsanız; Alışkanlıklar insan beyninin en ilkel kısımlarında yer alıyor. Alışkanlıklarımızın beynimizin en ilkel kısmında yer alması, onları düşünmeden yaptığımız anlamına geliyor.
İnsanların saate bakmak için eline aldıkları telefonda instagram’a girip orada saatler geçirmesi de tam bu sebepten kaynaklanmakta.
Örneğin instagram insanlara ne dedi?
Hayatında olan bitenleri buraya yükle hem arkadaşların görsün hem de sen kendi albümünü oluştur. Bu fikir insanlara cazip geldi çünkü artık eskisi gibi koliler dolusu fotoğraf yığını olmayacaktı, üstelik nerelere gittiğini neler yediğini arkadaşları ile paylaşabilecekti.
Alışkanlık oluşturmanın ilk adımı işaretler belirlemektir, bu sayede belirlediğin işaretler her karşına çıktığında yapman gereken şey aklına gelir. İnstagram da bu işaretleri hayatın her alanına yaydı.
Örneğin sıkıldığında, yalnız hissettiğinde, arkadaşlarınla buluştuğunda kısacası iletişime ve paylaşmaya ihtiyacın olduğu her an.
Sonuç olarak,
“sıkılmak” instagram’a girmek için bir işareti oldu. Eğer sıkıldığında instagram’a girip sınırsız video ve fotoğraf ile zamanı unutabilirdin.
İkinci adım “ödül belirle”.
Bizim ödüllerimiz ne idi?
Fotoğraf albümü yığınlarından kurtulmak, fotoğraf paylaşıp beğenilmek, içimizde yer alan merak duygusunun bastırılması. Bir fotoğraf yüklediğimizde alınan her beğeni kullanıcıyı instagram‘a biraz daha bağladı.
Merak edilen ünlü, başarılı insanların hayatlarını, evlerini görebilmek kullanıcının hoşuna giderek kullanıcıyı biraz daha instagram‘a bağladı. İnstagram insanların psikolojilerini, zaaflarını iyi anladı ve kullandı. İzlediği alışkanlık oluşturma stratejisi zamanla tüm insanlarda yayıldı ve insanlar artık instagram‘a girmenin mantıklı veya mantıksız olması ile ilgilenmemeye başladı.
Sabah kalktığımızda aç olup olmadığımızı düşünmediğimiz gibi instagram‘a girip girmemeyi de düşünmez hale geldik.
Hayatımızdaki tüm olaylar sanki instagram’ı işaret ediyordu mesela sabah kalktığımızda ben uyurken insanlar ne yapıyordu merakı, sıkıldığından acaba başkaları da sıkılıyor mu geziyor mu merakı. Bu açıdan bakıldığında instagram’ın bu kadar yayılması hiç de şaşılacak bir durum değildi.