Search
Generic filters
Exact matches only

İmalat Teknolojileri ve 5G

0 4 sene önce

Bu yazımızda, 5G kavramının giderek popülerleşmeye başladığı bu günlerde, 5G teknolojisinin imalat alanında ne gibi getirileri olabileceğinden bahsedeceğiz.

Öncelikle, 5G teknolojisinin genel üretim operasyonlarını nasıl geliştirebileceğini ele alalım. 5G bizlere artırılmış bant genişliği, çok daha fazla sayıda cihazın birbiriyle sorunsuz iletişim kurabilme, çok daha yüksek güvenlik ve çok düşük gecikme süresi gibi imkanlar tanır. Bunlar da bize üretim tesisindeki üretim ve diğer süreçlerin optimize edilmesi, verimlilik ve güvenliğin önemli ölçüde artırılması ve olası arıza durumlarında daha hızlı onarım yapılabilmesini sağlar. Bunların yanında düşük gecikme süreleri bizlere uzaktan gerçek zamanlı kontrol imkanı tanırken nesnelerin interneti (IoT) ile birlikte kullanıldığında tedarik zinciri süresince ürünlerin izlenme ve yönetilmesine izin verir. Bu da bize gerçek anlamda Endüstri 4.0’ı mümkün hale getirme imkanı tanır.

Tüm bu imkanlar kağıt üzerinde oldukça güzel görünebilir, fakat üreticilerin 5G teknolojisini benimsemesinin ve üretim tesislerine entegre etmesinde ne gibi zorluklar vardır?

Tahmin edebileceğiniz üzere en büyük engel maliyet ve tesise yapılacak bir 5G entegrasyonu yatırımının geri dönüş süresidir. Bunların yanında üretim tesislerindeki sistemlerin bu yeni teknolojiye uyumlu hale getirilmesi gibi sorunlar da mevcuttur. Ek olarak, tüm engeller kalksa bile bu teknolojinin yaygınlaşması için üreticilerin 5G anlayışı edinmesi şarttır.

5G, yaygınlaştıkça ve gerekli altyapılar da hazırlanıp potansiyeli açığa çıkmaya başladıkça imalat teknolojisini uzun vadede radikal olarak şekillendirmesi tahmin ediliyor. Şu an için Endüstri 4.0 uygulamalarına bağlantı sağlayan teknolojiler (4G, WiFi, LoRa vs.) bant genişliği ve gecikme süresi açısından sınırlıdır. 5G ise ağ dilimleri, enerji kullanımı ve birim başına bant genişliği gibi parametreler üzerinde ince ayarlı kontrol ve esneklik sağlıyor. Böylece bağlantı çözümlerinde bir paradigma değişikliği yapması bekleniyor. Örneğin üretim tesislerinde Otonom Kılavuzlu Araçlar bağlantı özelliklerinin izin verdiği kadarıyla kullanımda. Dolayısıyla bağlantı kalitesi arttıkça Otonom Kılavuzlu Araçların kullanımı artacaktır. Ayrıca bu hızlı bağlantı, bulut tabanlı hizmetlerin verimini de artırarak bulut tabanlı yapay zeka optimizasyonlarının kalitesi de yükselecektir.

 

Sonuç olarak, bizler endüstriyel bir ortamda belirli ve somut sorunları çözmek için 5G’nin tam olarak nasıl uygulanacağını keşfetmeliyiz. 5G’nin gücünden yararlanmak, imalat süreçlerinin verimliliğini önemli ölçüde artıracaktır.

Bir Cevap Yazın

X