Hatasız Girişimci Olmaz!
Amerikalı ödüllü gazetecinin özdeyişine göre “Girişimci her zaman özellikle başlarken başarı ve iflas eşiğinde durduğunun farkında olmalıdır. Küçük bir hata bile onu yok edebilir” demiştir.
Girişimcilik doğası gereği konuların üretim sürecine aktarıldığı yaratıcılık yeteneği gerektiren sürekli gelişip büyüyen bir alan olduğu için girişimcilik dünyasında hatasız girişimci olmaz!
GİRİŞİMCİLERİN YÜZLEŞTİĞİ HATALAR
-Fikrin var ama iş planın yoksa süreklilik gösteren bir üretim döngüsü içine girmeyerek hataya düşersin. Bir iş fikrinin canlı tutulabilmesi için detaylı ihtiyaç ve veri analizi oluşturmak gerekir. Girişimin yükselme aşamasına ulaşmadan önce uzun veya kısa vadeli tüm planlarını hayata geçirip uygulamaya koyulmalısın. Başlangıçta göstereceğin ayrıntılı disiplin hareketi işleri birbirine sıkıca bağlayacak ve kaos ortamından uzaklaştırarak net bir düşünceyle hareket etmenle birlikte işler süreklilik kazanacaktır. Yaptığınız işler ne kadar risk barındırsa da eylemsel iş planı hayata geçirildikçe engellerin nereden geleceği, sermayeyi nasıl katlayacağınız ve şirketin vizyonları netlik kazanacaktır. Ayrıca yatırımcılar ve tüm destekçilerinizin sizi daha iyi anlamalarına ve desteklerinin somut biçimde gerçekleşmesini sağlayarak girişiminizi kararsız ve dengesiz tavırlardan koruyacaktır.
-Plan ve programın, fikrin özütü ve hayata geçirilmesi için hazır ama bu fikri muhafaza etmek konusunda dikkat etmelisin. Piyasanın ve ağların durumunu kontrol etmeden başlama; ilk önce kafanda geleceği tasarla ve kurgulayıp dizayn et, her zaman işe yaramasa da akabinde daha hazır ve tedbirli hissetmeni sağlayacak olan bu sistemi Ar-Ge ile beraber yürüt. İlerlemeye hazır hissettiğinde pazarlama dünyasına adımını atarak fikrini ortaya koy. Fikrini pazarlama sürecinde faydasını tek taraflı düşünüp subjektif olarak kazanma hırsına yani üretim sürecine odaklanman hataya neden olur. Oysaki geniş görüşlü olmak inovatif fikirlerin seni bulması ve sana dışarıdan destek aktarımını sağlar. Objektif ol, herkese hitap etmeye çalışarak ürünü pazarla.
-Mali destek akışını ve kişisel gelirlerini değerlendirmeden geçir ve ayarla. Kriz yönetiminin en önemli engelleyicisi para yönetimini iyi bilmektir. Mali destekleri harcama yapmadan önce harcamanın bile nasıl verimli yapılacağını planlamalısın. Çalışanlarını umursamamak bu konuda hataya iten unsurlar olacaktır. Yatırımları kendine yönelik yapmak dışında çalışanları motive edici ve kategorize ayıklama yaparak yatırım dengesi oluşturduktan sonraki süreci gözlemlemeli ve değerlendirmelisin. Yeni değişimler düşünerek çalışanlarınla beraber pazarlama sürecini değerlendirerek çeşitlilik geliştir. Pazar ve piyasaları karşılaştır ve fikir danış. Teknolojik gelişmeleri takip et. Reklam kategorisine ayırdığın bütçeyi süreçleri yoklayarak değiştirebilirsin. Pik noktasını daima kontrol ederek ona göre ayarlamalar yapmalısın; bu sayede müşteri ağını artırmış olacaksın.
-Çalışma ekibinde güvenli liman olarak gördüğün samimi arkadaşlarınla iş yapmak ileride hatalara neden olacaktır. En kaliteli iş, en deneyimli ve sınırlarını bilerek hareket eden yenilikçi bir ekip ile olur. Şirket yönetimine fazlasıyla samimi elemanlarla çalışmak dikkati azaltır. Bu işin oyun gibi algılanmaması gerekir. Karşılıklı düzeyde dikkat kesileceğiniz insanlarla çalışıp tetikte olmak hem özgüven hem de sabır ve adaptasyon gücünüzü arttırarak interaktif öğrenme ve farklı değerler kazanımına yol açan bir iş deneyimi fırsatı sunacaktır. Arkadaşça bir ekip arayışı mevcut ise yetenekli ve uyumlanabilir arkadaşlarla işi yürütmelisin. Pasif arkadaşlarınızı katılım ve istihdam için mücadeleye zorlamak sizin potansiyel enerjinizi eritmiş olacaktır. Bu süreçte İK yönetimini çok iyi ayarlayarak nokta atışı pozisyonlara yerleşecek bir ekip oluşturun.