Search
Generic filters
Exact matches only

Gerçek Zamanlı Simülasyon

0 5 sene önce

Gerçek Zamanlı Simülasyon

Simülasyon uygulamaları, İmalat Teknolojilerinin vazgeçilmez unsurlarından biri olmuştur ve üretimden önceki tasarım aşamasının bir parçası olarak görülmüştür.

Üretilmesi planlanan; ürünün performansı ve kalitesi hakkında doğru bir tahmin yapmayı sağlayan simülasyonlar, üretim kalitesini cidi şekilde artırmıştır.

Simülasyonları özetle; üretilecek ürünün istenilen şekilde çıkacağını ve düşünülen şekilde çalışacağını doğrulamak için tasarlanılan parçayı sanal dünyada, sanal fizik kuralları ile çalıştırmak olarak tanımlayabilirdik. Fakat bu algı yavaş yavaş değişmeye başlıyor. Artık üretim cihazları direkt olarak simülasyon yardımı ile kontrol edilmeye başlanıyor.

Gerçek zamanlı simülasyon, simülasyon ve kontrol yazılımı arasındaki ilişkiyi direkt makine seviyesine indirger. Böylece üretilmek istenen parçada, üretim esnasındaki parametreler de göz önünde bulundurularak her zaman beklenilen şekilde üretilmiş olur. Bunun sonucunda simülasyon artık üretim öncesi bir uygulama olmaktan çıkarak, üretim esnasında da kullanılan bir uygulama seviyesine gelir.

Bu sistem, simülasyonların gelecekte gerçek zamanlı olarak yapılmaya başlanacağının haberini bize vermektedir. Yani gelecekte, temel sürecin bir parçası olarak değişiklik ve düzeltmelerin en doğru şekilde ve zamanda yapılması için ürünleri üretim sırasında simule edebileceğimizi ve Gerçek Zamanlı Simülasyonun Endüstri 4.0’ın temel direklerinden biri olacağını söyleyebiliriz.

Bunlara ek olarak, Gerçek Zamanlı Simülasyon teknolojisinin elbette bazı zorlukları vardır.

Manivannan ve Banks, bu sorunları gruplayıp bu gruplara göre çözüm sunmayı önermişlerdir. Yine aynı mühendislere göre bu zorlukları dört ana başlık altında inceleyebiliriz:

  1. Veri toplama,
  2. Model oluşturma ve otomatik doğrulama,
  3. Model senkronizasyonu,
  4. Etkin proaktif zamanlama modelleri.

Gerçek Zamanlı Simülasyon; geleceğin bir teknolojisidir, çünkü üretim öncesinde bilgisayarlar tarafından ciddi sürelerde yapılan simülasyonun, üretim esnasında anlık olarak yapılması gerekir. Şu an kullandığımız bilgisayarlar ise, bu işlemlerin bu kadar hızlı yapılmasını sağlayacak kadar hızlı ve güçlü değiller. Fakat bu konuda bir çözüm de öne çıkıyor: işlemleri basitleştirmek ve onları optimize etmek.

Hızlı ve doğru işlemler, Gerçek Zamanlı Simülasyon uygulamaları için ihtiyacımız olan şey. Üretilecek ürünün performansı hakkında çok iyi bir tahmin yapmak için çok ölçekli bir simülasyon sürecini uygulamak, prototipler için daha fazla seri üretim fırsatı ve diğer seri üretim ürünlerinde daha kaliteli proseslerin kullanılması konusunda bizlere yardımcı olabilir.

Bir Cevap Yazın

X