Eşyalarınızı 3 boyutlu yazıcıyla değiştirir miydiniz? Bu yazıdan sonra tekrar düşünebilirsiniz..
Dünyanın ilk 3 boyutlu yazıcısı ile yapılmış 2 katlı evi Belçika’da yer alıyor. Yapımında ise tabiki Avrupa’nın en büyük 3 boyutlu yazıcısı kullanılmış ve yaklaşık 1,5 ay önce yapılan bu evin tamamlanma süreci ise 15 gün gibi kısa bir zaman almış. Peki neden bildiğimiz ev yapımından uzaklaşıp bu tür bir yol geliştirilmiş?
Kısa sürmesinin yanında bunlara ek olarak;
-Her zamanki inşaat metotlarından %60 oranında daha az kaynak kullanılması
-%50 oranında daha az karbon emilimi yapması
-3 kat daha dayanıklı olması
-Yapımı için ise 1 kişinin yeterli olması
Dubai’de bu gelişmeden geri kalmayıp 2030 yılına kadar binalarının %25’ini 3 boyutlu yazıcı ile inşa etmeyi hedefleyerek ilk girişimini 2019 yılında yazıcıyla şehrin inovasyon merkezi bir ofis inşa ederek yapmış. Fransa ise daha düşük maliyetli evler elde etmek için kolları sıvamış ve 3 boyutlu yazıcı ile en kısa zamanda ne kadar dayanıklı evler yapabildiklerini görmek için deneyler yapıyor. Üstelik Fransız bir aile Nantes’te 3 boyutlu yazıcıyla tasarlanmış evde yaşamaya başlayarak dünyanın ilk örneğini gözler önüne serdi. Hayır kurumları şimdiden doğal afetlerden etkilenen ve evini kaybeden kazazedelere üç boyutlu yazıcı sayesinde yeni evler yaparak onlara sıcak bir yuva vadediyor. Gördüğünüz üzere üç boyutlu yazıcıyla bir şeyler üretmenin hem dünyaya hem de insanlığa fayda sağlayacak şekilde ciddi boyutlara taşındığını söyleyebiliriz. Ev inşa etmek yeterince zor bir meziyet farkındayım fakat 3 boyutlu yazıcıyla bir şeyler üretmek sadece evlerle mi sınırlı? Bu sorunun cevabı ise koskocaman bir hayır.
Üç boyutlu yazıcı ile işleyişi tamamen değiştiren birden çok start-up örneğiyle karşı karşıyayız. Hem üretim alanında inanılmaz faydalar sağlayan hem de ürün kalitesinde maksimumu hedefleyen girişimciler kendi markalarını oluşturarak bizi çok özel ürünlerle buluşturuyor. Bu ürünlere örnek olarak telefonunuzdan indirebileceğiniz bir uygulama sayesinde sizin çekecek olduğunuz ayak fotoğraflarınızı kullanıp tam ölçülerinize göre 3D yazıcıyla 12 saatte ayakkabı üreten Feetz markasını verebiliriz. Markanın CEO’su 10 yıl içerisinde fiziksel olarak ayakkabı deneme zahmetine girmeyeceğinizi söylüyor, bence haksız da sayılmaz. 3D yazıcıyla takıları, bardakları hatta kol düğmelerini bile kişinin tam olarak istediği şekillerde ve renklerde tasarlayıp internet üzerinden satışa sunan Dublin asıllı Love and Robots adlı start-up özel isteğe göre tasarlanan hediyeleri bir adım daha ileriye taşıyor. Son olarak ise iki tane MIT mezununun oluşturduğu Spuni adında bebeklere özel 3D yazıcıyla oluşturulan kaşıklardan kısaca bahsedebiliriz. Birçok renkte üretilen bu kaşıklar bebeklerin emzirme ve biberonla beslenme sırasında içgüdüsel reaksiyonlarını tetikleyip ergonomik olarak tasarlanmış. 3D yazıcı kullanarak üretilmiş daha bir sürü ürün ve start-up örneği verebiliriz. Onlar bu şekilde rahatlıkla kullanabileceğiniz eşyalar üretirken peki ya siz eşyalarınızı 3D yazıcı ile değiştirir miydiniz? Birden çok şey yaratabilme imkânınız varken neden olmasın?