Search
Generic filters
Exact matches only

Elektrikli Araçlarda AKÜ

0 4 sene önce

Merhabalar, bu yazımda sizlere gelecek dönemlerin gözde enerji kaynağı olan AKÜ’lerin insanlar için sağlayacağı kullanım kolaylığından ve bazı zorluklarından bahsedeceğim.

 

Otomobilin gelişiminin başlangıcında 1900’lerde ve sonraki yüz yılda elektrikle çalışan araçlar şehir trafiğinde önemli bir rol oynadı. Elektrikli araçların üretimi 1990’lara kadar yeniden yükselmedi. 2000’li yıllarda, klasik bir elektrikli araç kalıcı olarak elektriğe bağlanamayacağı için güçlü lityum-iyon bazlı piller araçlar için uyarlandı.

Pil, motora gerekli enerjiyi sağlayan bileşendir. Bu piller genellikle yeniden şarj edilebilir (ikincil) pillerdir ve tipik olarak lityum iyon pillerdir. Bu piller, yüksek amper-saat (veya kilowat-saat) kapasitesi için özel olarak tasarlanmıştır.

 

 

Elektrikli araç bataryası (çekiş bataryası olarak da bilinir) bataryalı elektrikli aracın (BEV) veya hibrit elektrikli aracın (HEV) elektrik motorlarına güç sağlamak için kullanılan bir bataryadır. Böylelikle E-arabalar, dizel araçlardan ve benzinli arabalardan farklı olarak yakıta ihtiyaç duymama avantajına sahiptir.

Elektrikli taşıt aküleri, nispeten yüksek güç-ağırlık oranı, özgül enerji ve enerji yoğunluğu ile karakterize edilir; daha küçük, daha hafif piller tercih edilir çünkü bunlar aracın ağırlığını azaltır ve dolayısıyla performansını artırır.

Piller için geliştirilmeye çalışılan bazı içerikler şunlardır:

  • Ağırlık (Ağırlık söz konusu olduğunda, şu anda küçük arabalarda bile yaklaşık 200 kilogram ağırlığında piller var.)
  • Boyut
  • Kapasite (Enerji Yoğunluğu)
  • Güç
  • Raf ömrünün uzatılması
  • Üretim maliyetini düşürmek

Ayrıca araç kullanıldıkça pilin hizmet ömrü, aşağıdaki kriterler nedeniyle bozulmuştur:

  • Şarj döngüsü sayısı (tam şarja karşılık gelir)
  • Şarj türü (hızlı şarj vs.)
  • Düşük sıcaklıklar gibi dış etkiler
  • Sürüş tarzı

 

 Pil ile Araç Menzili Arasındaki Bağıntı

Arabanın menzili, enerji depolama cihazına bağlıdır. Pil ne kadar fazla kapasite sunarsa, tek seferde o kadar fazla kilometre kat edilebilir. Pilin kapasitesi bitmişse, şarj edilmesi gerekir. Bu şarj süresi, şarj istasyonuna ve araca göre değişir. Piller yüksek bir enerji yoğunluğuna sahiptirler ve genellikle 2.000 ila 3.000 kez şarj edilebilirler, bu da 10 yıla kadar bir hizmet ömrü ile sonuçlanır.

Bir e-arabanın tek bir akü şarjı ile ulaştığı maksimum menzil şu anda 605 kilometredir.

     AKÜ Maliyeti

Bir e-arabadaki batarya, hala en yüksek maliyetli bileşendir.

Pil takımı, önemli bir BEV veya HEV maliyetini oluşturur. Aralık 2019 itibarıyla elektrikli araç pillerinin maliyeti, 2010 yılından bu yana kilovat saat başına %87 düştü.

 

    AKÜ Kiralama ve Satın Alma

Pahalı enerji depolaması ve artan araç fiyatı nedeniyle, üreticiler arabayı bataryasız satın almayı ve ilgili bataryayı bir kiralama sözleşmesinde düzenlemeyi teklif ediyorlar. Bu da aracı kısa süre kullanacak olan müşteriler için büyük bir kazanç sağlamaktadır. Ancak araç uzun süre kullanılacaksa bir batarya ile satın almak mantıklıdır.

 

Umarım Elektrikli Araç Akü’lerini size daha iyi açıklayabilmişimdir, teşekkürler..

Bir Cevap Yazın

X