Search
Generic filters
Exact matches only

Edge Computing: Şirketler İçin Gerçek Değer Üretmenin Sırrı

0 2 sene önce

Dijital dönüşümün hız kazanmasıyla tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de birçok kuruluş, hem IoT hem de veri merkezine bir çok yatırım yapıyor. Ancak imalat, perakende ve sağlık gibi birçok sektörde, yeni verinin önemli bir kısmı merkez ofislerden ve veri merkezlerinden çok uzaktaki lokasyonlarda üretiliyor veya tutuluyor. Uzmanlarsa uzak verinin hacim ve çeşitliliğinin katlanarak arttığına dikkat çekerek Edge Computing kavramını gündeme getirmeye devam ediyor.

Gartner’ın tahminlerine göre 2025 yılına kadar üretilen kurumsal verinin yüzde 75’inin veri merkezi dışında üretip işleneceğini hatırlatan Dell Technologies Türkiye Satış Müdürü Güney Tosun,  “Veri Merkezinin dışında kalan, dijital ve fiziksel dünyaların kesiştiği ve verilerin güvenli bir şekilde toplandığı, üretildiği ve yeni değer yaratmak için işlendiği yere ‘Edge’ diyoruz. Edge kelime anlamıyla uç noktaları temsil ediyor. Edge verilerin işlenmesi fikriyle de Edge Computing ortaya çıkıyor. Şu an yaptığımız operasyon genellikle IoT cihazlarından veriyi toplamak buradan direkt olarak buluta veya veri merkezine göndermek. Ancak bu operasyon oldukça maliyetli. İşte burada Edge Computing devreye giriyor” diyor.

Sadece Değerli Veri Taşınıyor

Güney Tosun, Edge Computing kavramının pratikte nasıl karşılık bulduğunu da açıklıyor: “Edge Computing, network, hesaplama ve depolamayı mümkün olduğunca veri üreten IoT cihazına yaklaştırmak anlamına geliyor. Böylece IoT cihazı ile toplanan veri, buluta veya veri merkezine transfer edilmeden işleniyor ve sadece değerli veri taşınıyor. Aradaki bant genişliği, veri merkezi alanı veya gereksiz verinin saklanması gibi önemli maliyetlerden kurtuluyorsunuz. Bu hem operasyonel hem de ticari olarak bir çok avantajı beraberinde getiriyor. Bir başka örnek vermek gerekirse; bugün NASA’nın Mars’ta elde ettiği veriyi uzakta işleyerek sadece sonucunu merkeze göndermesi de en net Edge Computing örneklerinden biridir”

Bunlara ek olarak Dell, EdgeComputing ile ilgili olarak yaptığı bir duyuruda, ORAN ve 5G dağıtımlarını desteklemek için telekomünikasyon şirketleri de dahil olmak üzere servis sağlayıcıların coğrafi konumlarda yüz binlerce sunucunun dağıtım ve yönetim operasyonlarını otomatikleştirmesine olanak sağlamak için tasarlanmış bir yazılım çözümü olan Bare Metal Orchestrator’ı tanıttı. Dell altyapı çözümlerini VMware’in Telco Bulut Platformu ve Red Hat OpenShift ile entegre eden Project Metalweaver girişiminin ilk çözümüdür. Bare Metal Orchestrator, CSP’lerin bugün – yüz binlerce sunucuya kadar – tüm bare-metal sunucularını tek bir merkezden yönetmesine olanak tanır.”

Son olarak Dell Technologies’in kuruluşlara dijital dönüşüm yolculuklarında verdiği desteği hatırlatan Tosun, sözlerini şöyle noktalıyor: “Özetlemek gerekirse Edge Computing, bir üretim sahasındaki PLC’den, hareket halindeki bir araca veya gemiye, maden sahasına, Türkiye’de yüzlerce şubesi olan perakende gruplarından, saha yönetimi yapan kuruluşlara kadar birçok farklı kullanım alanıyla karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda kuruluşlara ve hizmet sağlayıcılara verilerdeki değeri ortaya çıkarmak için benzersiz bir fırsat sunuyor. Bir kuruluş doğru iş ortağıyla her noktada verilerden en iyi şekilde yararlanabilir. Bizler de Dell Technologies olarak gerçek değer üreten on binlerce edge cihazımız, farklı pazar ve iş yüklerine hazır çözümlerimizle kuruluşları Edge Computing vizyonunu gerçeğe dönüştürmelerine yardımcı oluyoruz.”

Bir Cevap Yazın

X