Search
Generic filters
Exact matches only

E-ticaret ile Yurtdışına Açılmak

0 4 sene önce
Startup Vadisi E-ticaret Makalesi

 

 İlk olarak Türkiye E-ticaret Pazar Büyüklüğü Raporu’na göre ortaya çıkan verilerin netliği ile e-ticaret ile yurtdışı pazarına açılmak isteyen firmalar artış göstermiştir.

Gelin bu verileri birlikte inceleyelim:

E-ticaret Türkiye Raporuna göre 2018 yılında yüzde 42’lik bir büyüme yaşanarak 59,9 milyar lira düzeyinde artış kaydedilmiştir. Bu artış sayesinde küçük ölçekli firmalar da dahil olmak üzere büyük ölçekli firmaların yurt dışında e-ticaret yapma cesareti artmıştır.

Peki Yurtdışına Açılmadan Önce Alınması Gereken Tedbirler Nelerdir?

Öncelikle e-ticaret sitesine sahip olmak ve profesyonel işler yapmak gerekmektedir. Sonra ise düzenli iş takibi yapılacak şekilde entegre olarak iş yürütülmelidir. Çünkü yurtdışına açıldıktan sonra sizin hayatınız e-ticaretteki varlığınız olacaktır. E-ticarete yapacağınız yatırımları da vereceğiniz kritik kararlar etkileyecektir.

 E-ticaret pazar tarafına baktığımızda kritik olan nokta; pazardaki rekabetin artacağını, ürünlerinizin farklı firmalar tarafından satılabileceğini erkenden fark etmeniz ve teknolojiyi her an takip edecek şekilde entegre olacak bir karar almanız gerekiyor.

Bu konudaki ürün özelleştirmesini ve müşteri geri bildirimlerini görmek için verdiğiniz her karar sizi rakiplerinizden bir veya iki tık daha yükseğe çıkaracaktır.

Ayrıca dış pazara girmeden önce yurt dışında tercih ettiğiniz ülkeyi araştırmanız, ülkenin ticaret trendlerini belirlemeniz ve araştırmanız gerekir. Çünkü pazarın erken tanınması sizi sadece kolay erişilebilir yapmakla kalmayacak, aynı zamanda pazardaki konumunuzu korumak konusunda da fayda sağlayacaktır.

Son olarak; bu çerçevede yapmanız gerekenlerden biri de uluslararası satış yapan e-ticaret kanallarında ağ pazarlamacı olarak iş yapmanız da size yarar sağlayacaktır.

Peki Yurtdışında Satıcı ve Alıcı İlişkisini Belirleyen Hava Kargo Etkisi Nedir?

Öncelikle bir şirket kurdunuz, e-ticaret sitesi için gerekli potansiyeli de belirlediniz ve iş, satış yapmaya kadar geldi. Ancak bu süreçte kargo masraflarında kullanıcı tarafına veya tarafınıza kolaylık sağlanması gerekiyor. Çünkü yurtdışı tarafından yaşadığınız ülkeye kargo masrafları kur farkından dolayı değişiklikleri de beraberinde getirecektir.

 Örneğin, ürünleri ABD’ye göndereceksiniz ve ABD için uygun havayolu şirketi ile anlaşmanız kaçınılmaz olacaktır. Bu sayede müşteriye ürün fiyatına göre ek maliyet ödetmek zorunda kalmazsınız. Aksi takdirde müşteriye daha fazla kargo ücreti ödetmiş olursunuz. Ya da ürün alıcıya hasarlı olarak ulaşabilir, geç ulaşabilir ya da hiç ulaşmayabilir. Bu durumları gözden geçirmekte fayda var.

Ayrıca satmış olduğunuz ürünlerin gönderilen ülkenin gümrük kurallarına göre göndermiş olmanız gerekir ve tabi ki ülkeye girişi yasak olmayan ürünler olmalıdır. Aksi takdirde ürünlerinize el konulabilir veya en iyi ihtimalle iade edilebilir.

 Sonuç olarak; bu sorunların yaşanmaması için öncelikle ülke ve gümrük kuralları dikkatle incelenmeli, ardından satış için onay verilmeli ve kargo hazırlama çalışmalarına başlanmalıdır.

Bir Cevap Yazın

X