Son zamanlarda Covid-19 sebebiyle evlerimize kapanmamızın bir sonucu olarak fiziksel ticaretin, online ticarete yani e-ticaret e olan talebi arttırdığını görüyoruz.
Peki nedir bu e-ticaret?
Elektronik ticaret ya da kısacası e-ticaretin hayatımıza girmesinin üstünden çeyrek asır geçmiştir.
1995’te internetin yaygınlaşmasıyla birlikte ortaya çıkan, ticaretin elektronik ortamda yapılması kavramıdır.
Günümüzde özellikle küçük ve orta ölçekli firmalar (KOBİ) için e-ticaret müşterilerine ulaşmalarını kolaylaştırmıştır.
Peki e-ticarette nelere dikkat edilmelidir?
- Satışa sunduğunuz ürünler veya hizmetlerle ilgili yeterli miktarda bilgi vermelisiniz ki müşterilerinizin aklındaki soru sayısını minimize edebilesiniz.
- Müşterilerinizin ilgilendiği ürünlerle ilgili stok miktarlarınızı müşteriyle paylaşmak da iyi bir yoldur.
- Ödeme detayları hakkında müşteriyi bilgilendirmek gerekir çünkü insanlar ticarette fiziksel teması daha güvenli bulurlar, özellikle Türkiye pazarında e-ticaret yapmayı düşünüyorsanız müşterilerinize sunduğunuz ödeme sisteminin güvenli olduğuna onları ikna etmelisiniz.
- Teslimat süreleri önemli bir konudur çünkü para müşteriden çıkmıştır ancak ürünü henüz eline ulaşmamıştır. O yüzden teslimat sürelerini olabildiğince kısa tutmak ve teslimat boyunca müşteriyi haberdar etmek iyi olacaktır.
- Satış yapan firma hakkında detaylı bilgi vermelisiniz ki müşterinin gözünde güvenilir ve kurumsal bir firma görünümüne ulaşabilesiniz.
- Müşterilerin istek ve taleplerine cevap verebilmeniz için sağlam bir müşteri hizmetleri sisteminizin olması gerekir, chatbot gibi yapay zeka ile de müşteri hizmetlerinizi destekleyebilirsiniz.
E ticaretin faydaları nelerdir?
- E ticaretin faydaları hem müşteriler için hem de satıcılar için oldukça fazladır.
Örneğin;
Müşteri açısından,
- Alışverişin hızlı yapılmasını sağlar,
İnternetten alışveriş yapmak,
- Mağaza gezmek gibi olmadığı için ürün çeşitliliği sayesinde fiyat araştırmasına da önemli bir katkı sunar.
Satıcı açısından konuşmak gerekirse,
- En önemlilerinden biri depo sıkıntısı olmadan müşterilerine ürün talebine göre hizmet verebilir olmasıdır. Aynı zamanda fiziksel olarak mağaza kurma maliyetleriyle kıyaslanamayacak derecede az maliyetle pazara giriş sağlanabilir.