Search
Generic filters
Exact matches only

Bir Görüntü İşleme Projesi Geliştirelim #2

0 4 sene önce

Bir Görüntü İşleme Projesi Geliştirelim #2, Derin Öğrenme nedir?

Yapay zekanın ne olduğunu matematikten olabildiğince uzak şekilde açıklamaya çalıştığım.

Bir Görüntü İşleme Projesi Geliştirelim #1 yazımı okuyup sağ kalan arkadaşlara bugün yine aynı şekilde teknik terimlerden olabildiğince uzak kalmaya çalışarak deep learningin ne olduğundan bahsetmek istiyorum.

Deep Learning (Derin Öğrenme) temelde veriyi işlemek için farklı algoritmaların katmanlar halinde sıralanması ve verinin her bir katmandan tek tek geçerek istenen sonucu vermesini sağlayan sistemdir.

Derin Öğrenme günümüzde üzerine en çok araştırma ve çalışma yapılan sistemlerden biridir.

Verileri ne kadar çok kıstas ile sınıflandırabilirsek doğru sonuca ulaşmamız da aslında bir o kadar kolaylaşacaktır.

Örnek vermek gerekirse;

Marketten bir ürün almak için incelemeye başladığınızı varsayalım. Kalorisi, şeker miktarı, yağ miktarı, son tüketim tarihi, gluten içeriyor mu, fiyatı, gramı,ihtiyacınız olup olmaması gibi bir sürü parametre beyninizde siz fark etmeden çalışmaya başlar.

Derin öğrenme de tam olarak buna benzer, tek bir girdi, yüzlerce, binlerce kıstas ve tek bir çıktı.

 

Tabi bu farklı algoritmaların çalıştığı her bir katmanın ayrı birer küçük program ve doğal olarak ayrı birer süreç olduğunu unutmamak gerek.

Sonuç olarak,

Ne kadar fazla katman o kadar iyi mantığı maalesef pek uygun bir mantık değil. Saniyede 30-40 kare işleyen görüntü işleme algoritmaları ve sistemleri varken 30-40 sanitede bir görüntü işleyen bir sistemi kullanmayı kimsenin tercih edeceğini zannetmiyorum doğrusu.

Bizim günümüzde kullandığımız sistemlerin çoğu derin öğrenme yoluyla gerçekleşiyor.

Peki bu sesli asistanlar, speech-to-text uygulamalar, görüntü işleme sistemleri hepsi aynı sistemden nasıl çıkıyor?

Bu sorunun cevabını bir örnekle açıklayacak olursak;

Bunu bir oyun hamuruna benzetebiliriz. Nasıl şekillendireceğiniz, şekillendirirken hangi aletleri kullanacağınız tamamiyle size kalmıştır. Burada kullandığımız aletleri algoritmalar olarak düşünebiliriz.

Bu yazımı biraz kısa tutmak istiyorum çünkü bir sonraki yazımda artık gerçekten Bilgisayarlar nasıl görür ve kullanılan görüntü işleme algoritmalarından birini açıklayacağım.

Bizim yazımız görüntü işleme üzerine olduğu için ben görüntü işlemede en çok tercih edilen algoritmalardan olan Convolutional Neural Network (CNN) algoritmasını sonraki yazımda açıklayacağım.

Derin bir nefes alın.

Şimdi bilgisayar gibi görmeye başlayacağız.

Bir Cevap Yazın

X