Search
Generic filters
Exact matches only

Android’te Root Nedir? Avantajları ve Dezavantajları

0 4 sene önce

Android’te Root Nedir? Avantajları ve Dezavantajları, Root Nedir?

İngilizce “kök” demek olan ve cihazımızda kök klasörüne ulaşmayı sağlayan bir yetkidir.

Root android işletim sistemlerinde kullanıcının her türlü yetkiye sahip olmasıdır. Tıpkı windows kullanırken bazı dosyalara erişmeye çalışırken bizden administrator yetkisini istemesi gibidir.

Root yetkisi ile sistem dosyalarını okuyabilir, üzerine yazabilir, değişiklik yapabilir yada silebiliriz.

Bundan dolayı android bir telefonu ilk kullanmaya başladığımızda bize root yetkisi verilmez. Telefon üreticileri hakları kısıtlanmış bir şekilde bize telefonu teslim eder.

Root Atmanın Avantajları

Root yetkisine sahip olarak sayısız iş yapabilirsiniz.

Ben bu yazıda sadece en çok kullanılan faydalarından bahsedeceğim.

1. Sistem Uygulamalarını Silmek

Telefon üreticileri telefonların içine bazen çok gereksiz, kullanmadığımız, telefonumuzda boşuna yer kaplayan uygulamalar yükleyebiliyor. Bu uygulamaları silmek istediğimizde de silemeyiz. Çünkü bunlar sistem uygulamasıdır. Özellikle telefonunuzda depolama sıkıntısı çekiyorsan bu uygulamalar tam bir çiledir. İşte root yetkimiz burada devreye giriyor. Normal bir kullanıcının silemediği sistem uygulamalarını biz root yetkimiz sayesinde silebiliriz.

2. Oyunlarda Hile Yapmak

Genellikle kullanıcıların çoğunu root atmaya iten en büyük nedenlerden biri de budur. Tabi ki root yetkimiz ile her uygulamaya hile yapamayız. Verilerini telefon hafızasında içinde tutan oyunlarda hile yapmak daha kolaydır. Android‘e yüklediğimiz her uygulama kök dizini içerisinde kendisine tahsis edilen bir klasörde veri tutar. Bu klasöre normal kullanıcının ne okuma ne de yazma yetkisi vardır. Eğer telefonumuzda root yetkimiz varsa bu dosyalara erişebilir, onları okuyabilir hatta değiştirebiliriz.

3. Özelleştirilmiş rom kullanmak

Android bir telefon aldığınız zaman genelde güncellemeler geç gelebilir. Hatta telefonunuz biraz eskiyse hiç güncelleme gelmeyebilir. Root yetkisine sahip olduğumuzda bunlara artık son veriyoruz. İnternet’ten telefonunuza uygun olan Rom’u yükleyerek kendi yazılımınızı kendiniz kurabilir, herkesten önce yeni android sürümlerini deneyebilirsiniz.

Root Atmanın Zararları

Tabi ki her iyi şeyin kötü tarafları da var. Ne kadar root yetkisi çok iyi bir şey olarak görülse de bazı dezavantajları var. Root yetkisi büyük bir güç ve bunun kimin kullandığı çok önemli.

1. Sistemin Tamamen Zarar Görmesi

Root yetkisi ile sistem dosyalarına erişebilir, değiştirebilir ve silebilir demiştik. Bu ne kadar güzel bir şey olarak gözükse de çok zararlı olabilir. Yanlışlıkla sileceğiniz bir dosya telefonunuzun tamamen zarar görmesine neden olabilir ve bir daha açılamamasına sebep olabilir. Bu yüzden sistem dosyalarında işlem yaparken çok dikkatli olmalıyız. Anlamadığımız, bilmediğimiz dosyalara karışmamalıyız. Yoksa kalıcı bir hasar görebiliriz. Sistemde yapılan değişiklikleri format atsanız bile değiştiremezsiniz.

2. Telefonunuz Garanti Dışı Kalır

Telefonun garantisi olan kişiler yaşayacağı büyük sıkıntılardan biri garanti dışı kalması. Garanti dışında kalmak istemiyorsanız ona göre root atıp atmamaya karar vermelisiniz.

3. Virüs Girme Olasılığı

Root yetkinizi çok bilinçli bir şekilde kullanmalısınız. Her önünüze gelen uygulaya root yetkisi verirseniz zararlı yazılımlar telefonunuzda hasar meydana getirebilir. Virüsleri sistem uygulaması yaparak tamamen kalıcı olmasına neden olabilir. Hangi uygulamaya root izni verdiğimize dikkat etmeliyiz.

Bir Cevap Yazın

X