Search
Generic filters
Exact matches only

Röportaj: Beykent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Kulübü

0 4 sene önce

Kulübünüzün ana faaliyetleri ve kuruluş amacı nedir?

 

Beykent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Kulübü olarak ilk 2006 yılında faliyet göstermeye başlamıştır. Kuruluş amaçları okulumuzda bulunan endüstri mühendislerinin birbirleri ile iletişim kurması menti-mentor ilişki kurmaktı. Mezun öğrenciler meslek hayatında okulda kazandığı yetkinlikleri şuan onunla aynı sıralarda oturan öğrencilere deneyim aktarımı yapmaktı, diğer üniversite öğrencilerini de kapsayacak faliyetler düzenlemekti olarak özetleyebiliriz. Şu an da bizler de yaptığımız etkinliklerle başta endüstri mühendisleri olmak üzere tüm mühendislik öğrencilerine hitap etmekteyiz. Düzenlediğimiz zirvelerde dışarıya açık hale getirip hem diğer üniversitelerinin endüstri mühendisliği kulüpleri ile iş birliği kurabiliyoruz hem de yaptığımız programla onları oradan bir konu hakkında bilgi sahibi olarak ayrılmasını sağlıyoruz. Kulübümüzün düzenlediği tea-talk ve brand-talk’lar ile mezun öğrencilerimize yer veriyoruz onların deneyimleri ile hangi alanda hangi çalışmalar öne çıkıyor, hangi derslerde daha iyi olmamız gerektiği hakkında bilgileniyoruz. Yapılan teknik geziler ile kulüp üyelerine hem sahada yapılan işleri birebir gözlemleme hem de yapılan işlerin sırasıyla nasıl ve nerede gerçekleşeceklerini deneyim kazanma imkanı sunuyoruz. Eğitim alanında hızla ilerleyen dijital çağa ayak uydurulabilmek adına bilgisayar ile uygulamalı olarak yapılan eğitimlere ağırlık veriyoruz. Bu çalışmaları yaparken aynı zamanda sosyal sorumluluk faliyetleri ile farkındalık yaratabilmek adına ortaokuldaki öğrencileri kapsayan, onları kendi geleceklerine hazırlanmalarında yardımcı olabilmesi için algoritmayı anlattığımız workshoplar, engelli bireyler ile birlikte düzenli olarak etkinlikler düzenlemek, kulüp üyelenin sosyalleşmesi için fırsatlar sağlamak üzerine çalışmaları yürütüyoruz.

 

Bugüne kadar yaptığınız etkinlikler ve projeler nelerdir?

 

Kulüp olarak etkinliklerimizin çeşitliliğine önem veriyoruz. Teknik gezilerimizde

Hazır giyimden otomotive, savunma elektroniğinden içecek sektörüne bir çok farklı firmayı yakından tanıma imkanı bulduk.

Eğitimlerimizde Proje yönetiminden ileri excele, iş zekasından kodlama eğitimlerine birçok farklı eğitim ve workshop gerçekleştirdik. Farkındalık yaratmak ve sosyalleşebilmek adına sosyal sorumluluk faliyetleri gerçekleştirdik. Karanlıkta diyalog gibi şeker hayat gibi farkındalık yaratacak etkinliklerin yanı sıra dünya iyilik günü, kadın hakları günü gibi özel günleri de unutmadık.Yaptığımız çalışmalarda tek kendimizi geliştirmek adına değil zirvelerimizle bütün üniversitelilere hitap ettiğimizi düşünüyoruz. Bu sene BOSS adı altında ikincisini gerçekleştirdiğimiz zirvede 2000 üstü katılımcıyla hayata geçirdik. BOSS Zirvesi’nde ‘Pazarlama’ konusu, aralarında Bayraktar Holding Kurumsal İletişim Müdürü Selin ŞAHİNİZ, Doğan Holding Yönetim Kurulu Danışmanı Özge Bulut MARAŞLI, Microsoft Kurumsal Pazarlama Müdürü Sebla Kesim KEY, Fiat İş Birimi Direktörü Altan AYTAÇ, Pegasus Pazarlama ve E-ticaret Başkan Yardımcısı Onur DEDEKÖYLÜ, Migros Ürün Grupları Müdürü Kıfayet KATIRCI ve son olarak Sodexo İş Geliştirme Direktörü Bora KOÇAK gibi isimlerinde olduğu pazarlama konusu sektörün önde gelenleri tarafından ele alındı. Bunun yanında etkinlikte yer alan oturumlarda süreç yönetimi, stratejik planlama ve dijital dönüşüm konuları da ele alındı.

 

Öğrenciler mezun olduktan sonra, iş hayatına yönelik faaliyetleri nelerdir?

 

Endüstri mühendisleri verimlilik yükseltir, işleri daha iyiye götürür. Daha da kısa haliyle “optimizasyon” yapar. Yani endüstri mühendisliği diyince aklınıza hemen sanayi ve fabrikalar gelmesin. Birçok sektörde, birçok alanda iyileştirmeler yapmak için çalışırkar. Tekstil, otomotiv, gıda, yazılım ve daha sayamadığım birçok sektörde iş imkanı bulur. Hal böyle olunca mezun olan kişinin kendini hangi alanda geliştirmek istediği çok önemlidir. Kişi hangi sektörde ve konumda kendini mutlu hissedecekse ona yönelik çalışmalar yapmalıdır. Mesleğimizin getirmiş olduğu her sektörde çalışabilme kolaylığı ile farklı sektörlerde ve farklı konumlarda çalışarak kendini tanımalıdır. Çalıştığı farklı sektör ve konumlar sayesinde birçok deneyim sahibi olacaktır.

 

İş hayatına yönelik kendini geliştirmek isteyen yeni mezun bir öğrenci en önemli faktör olan dil konusunu halletmelidir. Bunun yanında program ve programlama dillerinden birkaçını orta-iyi düzeyde bilmelidir. Bilmesi gereken program ve programlama dilleri ilgisinin bulunduğu sektöre ve konuma göre değişecektir. Bulunduğu konuma göre değişmeyecek tek şey ise insanlarla olan iletişimi olacaktır. Daima insanlarla iyi iletişim kurmalı ve iş hayatında yapacağı sunumları başarıyla gerçekleştirebilmelidir. Her zaman okumalı,araştırmalı ve geliştirilen son teknolojilerden haberdar olmalıdır.

Temel gelişim basamaklarını halleden bir kişi daha sonra olmak istediği konum için kendini geliştirmelidir. Gerekirse yurt dışında bulunmalıdır. Yüksek lisans da bunun için iyi bir seçenek.

Mezun olduktan sonra öğrenci illa ki bocalayacaktır. Ancak bahsettiğimiz gelişim basamaklarını takip edecek olursa  başarı kaçınılmaz olacaktır

 

Kulübünüz staj imkanları sağlıyor mu?

 

Yaptığımız her etkinlikte kulüp olarak en önemli amacımız üyelerimizin network alanlarını genişletmesi ve sektördeki diğer meslektaşlarımızla sosyalleşmelerini sağlamak. Özellikle düzenlemiş olduğumuz gezilerde üyelerimiz insan kaynakları uzmanları ve yöneticileriyle  birebir görüşme fırsatı yakalıyor ve CV’lerini  bırakıyorlar. Birçok üyemiz de olumlu  dönüş alarak staj, part-time ve full-time çalışma imkanı buluyorlar. Bu doğrultuda staj ve iş imkânı sağlıyoruz.Bunların yanı sıra iş birliği içinde olduğumuz firmaların insan kaynaklarını düzenli periyotlarla okulumuzda ağırlayarak üyelerimizin iş ve staj olanaklarına ulaşımını kolaylaştırmaya çalışıyoruz.

 

Ne tür işbirlikleri yapıyorsunuz?

 

Genellikle zirvelerimize sponsor olan markalarla ve eğitim kurumlarıyla işbirliği yapıyor ve bu işbirliklerimize kulüp olarak çok önem veriyoruz. Özellikle zirvelerimizde 1500’ü aşkın katılımcı olduğundan fuaye alanı bizim için önem arz ediyor. Fuaye alanında yiyecek içecek ikramları, staj ve iş imkanları sağlayan network alanları ve çekilişler gerçekleştiriyoruz. Bu nedenle bizlere destek olmaları için firmalarla anlaşmalar yapıyoruz. Bunların dışında farklı üniversitelerle birlikte işbirliği yaparak birbirimizin etkinliklerine katılım sağlıyoruz. Özellikle sosyal medyayı oldukça aktif ve etkin kullanıyoruz ve buradan tanıtımlarımızı yaparak iletişim ağlarımızı genişletiyoruz. İnstagramda endüstrimühendisliğim platformunda Türkiyedeki üniversitelerin kulüpleri arasından en iyi kulüp adayı olarak “BOSS Marketing Summit” ile en iyi 3. etkinlik seçilmemizle daha da geniş kitlelere yayılarak işbirliklerimizi arttırıyoruz. Biz endüstri mühendisliği kulübü olarak etkinliklerimizi her sene daha da arttırıyor ve mesleki anlamda kendimize yeni yetkinlikler kazandırıyoruz.

 

Kulübünüzün adının geçtiği meslekteki trendler nedir?

 

Yaşadığımız dönem bilindiği üzere teknoloji çağı. Bu yüzden her konuda olduğu gibi mesleklerdeki trendlere de teknoloji yön gösteriyor. Endüstri mühendisliği trendlerinin birkaçından bahsedecek olursak en başta endüstri 4.0 gelecektir. Endüstri 4.0 ile modüler yapılı akıllı fabrikalar kapsamında, fiziksel işlemleri siber-fiziksel sistemlerle izlemek, fiziksel dünyanın sanal bir kopyasını oluşturmak ve merkezi olmayan kararların verilmesi hedeflenmektedir. Nesnelerin interneti ile siber-fiziksel sistemler birbirleriyle ve insanlarla gerçek zamanlı olarak iletişime geçip işbirliği içinde çalışabilecektir. Hizmetlerin interneti ile hem iç hem de çapraz örgütsel hizmetler sunulacak ve değer zincirinin kullanıcıları tarafından değerlendirilecektir.

 

 

Endüstri 4.0 dışında ülkemizinde teknolojiyle birlikte geliştirmek için gayret ettiği bir diğer trend yapay zeka. Yapay zeka; insan gibi davranışlar sergileme, sayısal mantık yürütme, hareket, konuşma ve ses algılama gibi birçok yeteneğe sahip yazılımsal ve donanımsal sistemler bütünüdür. Yapay zeka kendisine X sorusu yöneltildiğinde daha önce verilen tanımlamalar ışığında en rasyonel olanı seçip sunma vaadini veriyor. Yani yapay zeka sayesinde bilgisayarlar insanlar gibi düşünüyor ve davranıyor.

Tüketim toplumu olduğumuz şu günlerde insanlar tüketimin en kolay yolunu tercih etmeye başladılar ve bunun sonucunda bir başka trend E ticaret ve pazarlama ortaya çıktı. Online alışveriş günümüzde çok fazla tercih edilmekte. İnsanlar bulunduğu yerden istediği şeye bir tıkla ulaşmanın konforunu yaşıyor. Bir yandan zaman tasarrufu yaparken bir yandan da online alışverişe özel fırsatlardan yararlanarak alişverişi daha keyifli ve konforlu hale getiriyor. Bunu yanında ticarete atılmak isteyen küçük ölçekli girişimciler ise cüzi bir komisyon karşılığında hemen ticarete başlayabiliyor. Ürünlerin satışı için iyi bir pazarlama taktiği gerektiğini bilen satıcılar  artık reklamlarını da sosyal medya ve online mecralar üzerinden yapıyor. İnsanlar giydikleri ürünleri takipçileriyle paylaşıyor. Aslında paylaşmak adı altında reklamını yapıyor. İzlediğimiz bir videoda birden bire bir reklam çıkıyor veya izlediğimiz videoda ürün yerleştirme görüyoruz. Bu şekilde pazarlama da günümüz trendlerine uyuyor.

Anlaşılacağı üzere teknoloji hayatın her alanında bizimle ve olmaya da devam edecek gibi gözüküyor.

Endüstri mühendisleri verimlilik yükseltir, işleri daha iyiye götürür. Daha da kısa haliyle “optimizasyon” yapar. Yani endüstri mühendisliği diyince aklınıza hemen sanayi ve fabrikalar gelmesin. Birçok sektörde, birçok alanda iyileştirmeler yapmak için çalışırkar. Tekstil, otomotiv, gıda, yazılım ve daha sayamadığım birçok sektörde iş imkanı bulur. Hal böyle olunca mezun olan kişinin kendini hangi alanda geliştirmek istediği çok önemlidir. Kişi hangi sektörde ve konumda kendini mutlu hissedecekse ona yönelik çalışmalar yapmalıdır. Mesleğimizin getirmiş olduğu her sektörde çalışabilme kolaylığı ile farklı sektörlerde ve farklı konumlarda çalışarak kendini tanımalıdır. Çalıştığı farklı sektör ve konumlar sayesinde birçok deneyim sahibi olacaktır.

İş hayatına yönelik kendini geliştirmek isteyen yeni mezun bir öğrenci en önemli faktör olan dil konusunu halletmelidir. Bunun yanında program ve programlama dillerinden birkaçını orta-iyi düzeyde bilmelidir. Bilmesi gereken program ve programlama dilleri ilgisinin bulunduğu sektöre ve konuma göre değişecektir. Bulunduğu konuma göre değişmeyecek tek şey ise insanlarla olan iletişimi olacaktır. Daima insanlarla iyi iletişim kurmalı ve iş hayatında yapacağı sunumları başarıyla gerçekleştirebilmelidir. Her zaman okumalı,araştırmalı ve geliştirilen son teknolojilerden haberdar olmalıdır.

Temel gelişim basamaklarını halleden bir kişi daha sonra olmak istediği konum için kendini geliştirmelidir. Gerekirse yurt dışında bulunmalıdır. Yüksek lisans da bunun için iyi bir seçenek.

Mezun olduktan sonra öğrenci illaki bocalayacaktır. Ancak bahsettiğimiz gelişim basamaklarını takip edecek olursa  başarı kaçınılmaz olacaktır.

 

Mesleğinizle ilgili pratik kazandırma adına neler yapıyorsunuz?

 

Endüstri Mühendisliği kulübü olarak aslında iş hayatının provasını yaparak iş dünyasına hazırlanıyoruz. Özellikle gerçekleştirdiğimiz zirvelerde, firmaların üst düzey yöneticileriyle iletişime geçerek okulumuzda konuşma yapmaları için ikna ediyor, sponsor anlaşmaları yapıyoruz. Zirve öncesi görev dağılımları yaparak kulüp üyelerimizi de organizasyona dahil ediyor ve deneyim kazanmalarını sağlıyoruz. Aynı zamanda etkinliğimizi duyurmak için sosyal medyada paylaşımlarımızla tanıtım yaparak katılımcılara ulaşıyoruz.

Zirve günü olası kriz durumlarını yöneterek organizasyon konusunda tecrübe ediniyoruz. Böylece ileriki iş hayatımızda karşımıza çıkabilecek durumları kulüp organizasyonları sayesinde öngörebiliyor ve çözümler üretebiliyoruz.

 

Saha ziyaretleri yapıyor musunuz?

 

Endüstri Mühendisliği Kulübü olarak derslerde öğrendiğimiz teorik bilgilerin gerçek hayatta uygulanış şeklini görmek, yeni bakış açıları kazanmak ve sektörlerin içinde olmak en çok önemsediğimiz konulardan biri. Güncelliğini koruyan, yenilikçi ve değişen dünyaya ayak uydurabilen firmalara gitmek, onları daha yakından tanımak ve işin, deyim yerindeyse mutfağını görmek hem bizler hem de üyelerimiz için oldukça keyifli ve ilgi çekici oluyor. Bu geziler sayesinde kendimizi çalışma hayatına hazırlıyor, kafamızdaki soruları yetkili kişilere sorma imkanı buluyoruz.

 

Saha ziyaretlerini düzenleyen  teknik gezi komitemiz üyelerimizin de isteklerini göz önüne alarak sektöründe lider olan şirketlerle bizleri buluşturuyor. Üyelerimiz tarafından da oldukça rağbet görülünce saha ziyaretlerini mümkün oldukça sık yapmaya özen gösteriyoruz. Yapmış olduğumuz ve kesinleşen gezilerimize örnek verecek olursak ASELSAN, MAVİ, ECZACIBAŞI, ŞİŞECAM, TURKISH TECHNIC, FORD OTOSAN, HYUNDAI ASSAN, TOYOTETSU, COCA-COLA CASPER, SIEMENS  ve daha fazlası..

 

 

Bir Cevap Yazın

X