Search
Generic filters
Exact matches only

Yine Dopdolu: Satınalma Dergisi Nisan 2024, Yıl:12, Sayı:136

0 9 ay önce

Değerli yöneticiler,

Yılın ilk çeyreği geride kaldı. Satınalma planlaması ve fiili operasyonlarda pazardaki anlık değişimler bizleri yakından etkiliyor. Satı- nalma çevresini takip ederken belirli veriler ön plana çıkıyor. Aşağıda kısaca satınalma ve tedarik zinciri meslektaşlarımızın yakından takip ettiği endekslere yer vermek isterim.

Bu endeksler ve pazar trendleri üzerinden olası risklere karşı hazırlık yapabilir doğru kararlar alabiliriz. Özellikle PMI, emtia ve navlunlardaki dalgalanmaları yakından takip etmemizin firma gelecek senaryoları ve stratejik satınalma çalışmalarımızda fayda sağlayacağına inanıyorum.

Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) Verileri Işık Vermiyor

Avrupa Bölgesine İhracat Yapan Üreticilerimiz Dikkatli Olmalı

Mart ayında Küresel PMI İmalat Endeksi 50,6 Hizmetler PMI 52,4 ve Bileşik Endeks 52,1 olarak gerçekleşti. İmalat PMI verilerine sırasıyla baktığımızda Avrupa 46.1, Asya 51.1, ABD 51.9, Çin 51.1, Japonya 48.2 ve Hindistan 59.1 düzeyinde. Almanya İmalat PMI 41.9, İngiltere 51.9 ve Fransa İmalat PMI 46.2. İmalat açısından en dinamik ülke Hindistan görünüyor.

Ülkemizin önemli ihracat pazarı olan Avrupa’da, üretim sektörlerinde canlanma işaretleri pek görülmüyor. Özellikle Almanya verileri üzerinde durmak gerekiyor. Almanya başta olmak üzere bölgedeki durgunluk kuşkusuz tedarikçilerimizi zorlayacaktır. Sipariş miktarları azalma eğiliminde iken rekabetçi fiyat talepleri de kaçınılmaz olacaktır.

Dünya Bankası Emtia Pazar Verileri

Dünya Bankası Nisan ayı emtia pazar verilerine göre; enerji fiyatları mart ayında kömür % 5,9 ve doğal gaz Avrupa % 5 etkisiyle % 2 arttı. Enerji dışı fiyatlar ise % 2,2 yükseldi. Gıda fiyatları % 0,6 oranında artış gösterdi. Hammaddeler % 1,1 oranında sınırlı bir artış gösterirken içecekler % 14 arttı. Gübre fiyatları % 2,3 oranında geriledi. Metal fiyatları nikel % 6,7 ve kalay % 5,2 öncülüğünde % 1,4 arttı. Değerli metaller ise % 6,8 nispetinde yükseldi.

Dünya Konteyner Endeksi Aşağıya Yönlü Fakat Hala Çok Yüksek

Drewry’nin Dünya Konteyner Endeksi 28 Mart 2024’te % 3 düşüşle konteyner başına 2.929 dolara geriledi. Geçen yılın ayını dönemi ile karşılaştırıldığında % 71 arttı. 2019 Pandemi öncesi döneme göre ise % 106 yukarı seviyede.

Yine aynı döneme ilişkin olarak Baltık Borsası Küresel Konteyner Yük Endeksi 2.725 Dolar ve FBX13 Uzakdoğu/Çin-Akdeniz Endeksi 5.300 dolar seviyesinde.

Her iki endekse ve güncel navlunlara baktığımızda Pandemi öncesine göre rakamların hayli yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Eğitimleriniz İçin Doğru Teklifi Alın.

Tedarikçi performans değerlendirme eğitiminden harcama yönetimi/gider analizine kadar uygun fiyatla satınalma ve tedarik zinciri yönetimi eğitim hizmetleri sunuyoruz. Kurumsal referanslarımıza güveniyoruz.

Eğitim kataloğumuzu satinalmadergisi.com/egitim.pdf indirerek şirket ihtiyacınız için en doğru eğitimi alabilirsiniz. Eğitim alan firmalara 3.000 TL değerinde 10 kişi için 1 yıllık dergi üyelik avantajı hediyoruz.

Ekibinizi Geliştirin

E-Dergi Aboneliği ile Ekibinizin Yetkinliklerini Yükseltin

Ekibinizin mesleki ve yönetsel becerilerinin gelişimi için bir adım atın.

Departman olarak dergi arşivine (135 sayı) ve gelecek bir yıl boyunca 12 sayıya erişim sağlayın. Dijital dergi aboneliği için https://satinalmadergisi.com/dijital-uyelik-paketleri/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Nisan 2024 sayımıza katkı veren yazarlarımıza teşekkür ederim.

Ramazan Bayramınız Kutlu Olsun.

Keyifli okumalar,

Prof. Dr. Murat ERDAL

Bir Cevap Yazın

X