Search
Generic filters
Exact matches only

Yazılım Geliştirirken En Büyük Kaynağımız Onlar: Framework ve Library

0 5 sene önce

Yazılım Geliştirirken En Büyük Kaynağımız Onlar: Framework ve Library,

Merhaba,

Bir bilgisayar mühendisliği 1. sınıf öğrencisi olarak yazılımcıların videolarını veya yayınladıkları yazıları, dergi makalelerini ne kadar takip etmeye çalışsam da bir yerden sonra keşke bunların toplu bulunduğu bir alan olsa diye düşünüyordum. Çünkü sürekli yeni bilgiler eklenen yazılım dünyasında bu bilgi karmaşası benim gibi yazılıma yeni başlayan birinin gözünü biraz korkutuyor.

Yaptığım kısa araştırmalarda aslında çoğu yazılımcının (buna Google ya da Microsoft yazılımcıları da dahil) iş hayatında Framework ve Library dediğimiz kütüphaneleri kullanarak yazılımlarını daha hızlı ve pratik şekilde tamamladıklarını gözlemledim.

  • Peki nedir bu Framework ve Library?
  • Farkları nelerdir?

Önce bir bilgisayar veya bir yazılım mühendisinin bilmesi gereken yegane şeyi söylemem lazım : Yazılımlar tıpkı birer canlı gibi sürekli gelişim gösteren yapılardır.

  • Yazılım geliştirme süreçlerinde standart algoritmalar, kod optimizasyonu , devamlı gelişime açık olma , değişebilmek gibi durumlar çok önemli kavramlardır. Çünkü bir yazılımın temellerinden biri onu oluştururken seçtiğimiz dillerdir ve diller aynı Türkçe , İngilizce gibi yıllar geçtikçe ve kullanıldıkça kendine değer katar, gelişir ve gelişimi asla bitmez.
  • Bu dillerinde kendilerine has kuralları ve kelimeleri bulunmaktadır. Programlama dillerinde bu kelimeler bir araya gelerek komutları oluşturabilirler. Tek bir kelime de bir komuta denk olabilir. Bu komutlar bir araya gelerek ya da tek başına fonksiyonları oluşturabilmektedir. Bu fonksiyonları sizin oluşturabildiğiniz gibi sizden önce birileri de oluşturmuş olabilir.
  • İşte bu fonksiyonları oluşturup bir araya topladığımız dosyalara “Software Library” diyoruz. Dolu dolu bir tanımlama yaparsak “Yazılım geliştiricilerinin program geliştirirken kullandıkları binary program kodları ve veriler takımıdır.”
  • Libraryler, yazılımcılar ve yazılım mimarlarına (Facebook, Google, Oracle, VMWare gibi şirketler) çalıştırılabilir programlar oluşturma aşamasında yardımcı olur. Libraryler içinde çoğunlukla önceden hazırlanmış kodlar, fonksiyon demetleri, prosedürler, yazılar, konfigürasyon (yapılandırma) verilerini içerir.
  • Framework ve libraryler dile bağımlı kavramlardır. Bu yapılar içinde birden çok fazla tasarım deseni(design pattern) barındırır. Bu yapılar genelde dll formatında paylaşılır. Bu sayede amacımız kodların gözükmemesidir.

Kodunuzda bu kütüphaneleri ve içerisinde bulunan fonksiyonları kullanabilirsiniz.                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Framework içinse özelleştirilmiş bir kütüphane diyebiliriz.

Framework ve Libraryler aslında çok karıştırılan iki terimdir.

Her bir framework bir kütüphanedir ancak her bir kütüphane framework değildir.

  • Frameworklerde bir yazılım mimarisi bulunmaktadır ve içerisinden bir fonksiyonu ya da bir metodu kullanırken uymanız gereken standartlar vardır.
  • Frameworklerde kodu çağıran kendisi olur.Sonraki Yazımda Görüşürüz!

Bir Cevap Yazın

X