Search
Generic filters
Exact matches only

Tüketici Pazarlama Fırsatı

0 4 sene önce

Tüketici Pazarlama Fırsatı

Farklı tüketicilerin varlığının rekabetçi bir pazar sağladığı bir zamanda, tüketici tarafındaki analize odaklanmak gerekir.

Her şeyden önce, tüketici ve pazarlama arasındaki ilişki hakkında konuşursak, birkaç maddede listelemek gerekir.

Şöyle ki:

1. Müşterilerin yapılan faaliyetlere tepkisi:
Pazarlama stratejilerinde, müşteri tanıtım faaliyetleri için önemli durumlar söz konusudur. Bunlar: reklam, broşürler, halkla ilişkiler Müşteri için özelleştirme ve pazarlama döngüsü, müşterinin ürüne olan tepkisini ortaya çıkarmaktadır. Örneğin, iyi analiz edilmeyen pazarda, moda tarafında bir marka kurmak isteyen firmanın yetersiz kalması durumunda, markasını tüketici düzeyinde dağıtmayacak ve pazardaki istikrarını koruyamayacaktır.

2. Müşteri isteğine odaklanmak:
Günümüzde, e-ticaret sonrası perakende tarafında ortaya çıkan en önemli özellik müşteri taleplerine göre ürün üretmektir. Müşteriyi tutma yöntemi olan pazarlama stratejisine bir örnek olarak; müşteri talebine göre üretim, özelleştirme ve satın alma stratejisi olarak düşük maliyet ve kaliteye odaklanmak, müşteri tarafında önemli geri bildirimler sağlamaktadır.

3. Pazarlama karması ve tüketici davranışlarını anlama:
Müşteri davranışını anlamak için müşterinin analiz edilmesi gerekir. Müşteriyi doğru analiz etmek, hedef kitleyi tanımayı ve hizmetinizi buna göre ayarlamanızı sağlar. Bu, pazarlama karmasını oluşturan bir durumdur. Ortaya çıkan bu pazarlama stratejilerinin en büyük nedenleri müşterilerin beklentilerinin sürekli değiştiğini ve rekabetin bir avantaja dönüştürülmesi gerektiğini vurgulamaktadır.

 

Tüketici davranışını anlamak için disiplinler arası yaklaşımlarda disiplin faaliyetleri, tüketici davranışlarını etkilemektedir. Teori olarak mikro yaklaşım ve makro yaklaşım olarak ikiye ayrılır. Mikro yaklaşım “bireysel yaklaşımdır”, makro yaklaşım “sosyal açıdan perspektif” tir.

  1. Mikro yaklaşım: Bu yaklaşımda, şirketin başarısı müşteri algısını etkileyen önemli faktörlerden biridir. Şirketlerin başarısı, tüketici davranışını doğru tanımaktır. Tüketici davranışını anlamada psikolojik, sosyolojik ve ekonomik koşullar etkili olmuştur. Ek olarak, tüketici davranışının ortaya çıkmasındaki faktörler; sorunların çözümü, yanlış durumların ortaya çıkmasını ve doğru odaklanmayı gerektirmektedir.
  2. Makro yaklaşım: Kıt kaynakların belirlenmesinde ve tüketici isteklerine çözüm üretilmesinde tüketici ihtiyaçlarının anlaşılmasına verimlilik sağlayan yaklaşım olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca, toplumun tüketim sorunlarına çözüm getirmek için ortaya çıkan yaklaşımdır. Örneğin, çocuk menüleri ve büyük beden (Oversize) mağazaları gibi.

Özetlemek gerekirse, yaşamın önemli bir kısmı tüketim alanında gerçekleşir. En önemli şey, ihtiyaçlara çözüm üretecek şirketlerin varlığıyla birlikte gelen tüketim talebidir. Bu durum rekabeti ortaya koymaktadır. Rekabetin ortaya çıkması, firmalar ve tüketiciler arasındaki iletişimin güçlendirilmesini sağlamıştır. Aslında, müşteri için yapılan değerler tüketici pazarlamasının önemini vurgulamaktadır. Tüketici pazarlama fırsatı maliyetli bir durumundan uzaklaşmakta ve geleceğe yatırım yapmak için tüketici odaklı ve gelecek vaat eden bir sektör haline gelmektedir. Bu nedenle müşteri tarafında marka güveni, marka sadakati ve müşteri bilinci artış göstermektedir.

Sonuç olarak, unutulmamalıdır ki tüketici ile marka arasındaki ilişkinin, bulunduğu ortamın yapısını ve işleyişini değil, markanın ve tüketicinin ne ölçüde pazarlık yapabileceğini belirlemektedir.

Bir Cevap Yazın

X