Ülkemiz startup ekosistemi global yatırımlarla birlikte büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. StartupMarket’in yayımladığı Türkiye startup ekosisteminin 2021 değerlendirmesinde, sadece geçtiğimiz yıl unicornlar ve Trendyol Group dahil 297 startup, 479 yatırımcıdan yatırım aldı. Rakamlar her geçen gün artan bir seyir gösterirken her girişimin gireceği bir yol var: Markalaşma.
Girişimci mentörü ve dijital iletişim profesyoneli Gamze Nurluoğlu, markalaşmak isteyen girişimlerin atacağı 5 temel adımı paylaşıyor.
Geçtiğimiz yıl Trendyol Group hariç startuplara yapılan yatırım tutarı 1.63 milyar USD oldu. Bu rakam unicornlar hariç 443 milyon USD’ydi. Çeşitli dikeylerde yatırımların artması ve unicornların çıkmaya devam etmesi ise yeni nesil girişimleri ve girişimini geleceğe taşımak isteyenleri hem heyecanlandırıyor hem de daha fazla motive ediyor.
Girişimci mentörü ve dijital iletişim profesyoneli Gamze Nurluoğlu, “Şu bir gerçek ki her startup, kendini geleceğe büyüyerek taşımak ister. Bir fikir kıvılcımında hayallerle yoğrulan startup, gerçek dünyaya adım attığında, maraton işte orada başlıyor. Bu yolculuktaki başarının ilk anahtarı ise markalaşmadan geçiyor. Marka olmak; kulağa harika geliyor ama emek, zaman ve strateji gerektiriyor. Yeni doğan bir bebek gibi pazarın güçlü rekabet ortamına giren her startup, markalaşma adımlarını işinin ana çatısı yapmalı. Çünkü ana çatı sağlam olduğunda; geleceğe güçlü adımlar atar ve yoldaki tüm engelleri yarattığı marka değeriyle aşar” sözleriyle marka yolculuğundaki 5 temel adımı şöyle sıralıyor:
1. Hedef Kitlenizi Tanıyın: Öncelikle hitap ettiğiniz kitleyi doğru tanımanız gerek ki markanız buna göre konumlanacak. Pazarınızın hedef kitlesini her yönüyle analiz etmek iyi bir başlangıç olacaktır.
2. Söylemleriniz Tutarlı Olsun: Dijitalde, yer aldığınız bir fuarda, sokak afişlerinizde kısaca varlığınızı hissettirdiğiniz her yerde hedef kitlenize sizden tek bir mesaj gitsin. İnsanlar, marka adınızı gördüğünde tıpkı bir kişiyi tanımlar gibi sizi tanımlayabilsin.
3. Marka Kimliğinizi Oluşturun: Marka olma yolculuğunda mutlaka bir kılavuzunuz olmalı. Bu kılavuzu hem dijital hem de kurumsal şekilde konumlandırmak gerek. Markanız nerede, ne konuşacak, ana ve yardımcı renkleri ne olacak, resmi fontu ne olacak, kurumsal yapı taşları ve dijital yapı taşları neler olacak? Tüm bu soruların cevabı, marka kimliğinizin oluşmasını sağlayacak. Oluşturduğunuz marka kimliği, yola çıktığınız andan itibaren size bir yol arkadaşı olarak eşlik edecek; çünkü markanızın tüm doğrularını tanımlıyor olacak.
4. Stratejik İletişim Planı Oluşturun: Planlı olmayan her iletişim, gün sonunda kesintiye uğrar ve mesaj yanlış yerlere, yanlış şekilde ulaşır. İşte bu yüzden markanızı anlatmanızdaki tek yol; etkili iletişim. Bunun için de bir stratejik planınızın olması gerekiyor. Markanızı her yönüyle doğru anlatmak için hem konvansiyonel hem de dijital mecralara dair bir iletişim planı oluşturun.
5. Dijital Dünyaya Uyum Sağlayın: Dijital dünya, hayatımızın bir parçası. Bu parça eksik olduğunda ne yazık ki özellikle yeni oluşturulan markaların geleceğe giden adımları tökezliyor. Bir startupı 360 derece konumlandırmak, onu geleceğe taşıyacak yegane şey olacak. Dijitaldeki varlığını her yönüyle kurgulayan bir startup, markalaşma sürecinde geleceğe giden yolu açmış olacak. Bu nedenle; dijitale 2022’de hızlıca adapte olun ve sosyal medya başta olmak üzere hedef kitlenizle dijitalde nasıl bağ kurabilirsiniz planlamaya başlayın. 2022 sizin markalaşma yılınız olsun!