Search
Generic filters
Exact matches only

Sosyal Girişimcilik

0 4 sene önce

Girişim” denilince akla yeni bir fikri olan veya bir fikri geliştiren iş örnekleri gelse de aslında girişimciliğin birçok türü var. Bunlardan birisi de sosyal girişimciliktir.

Sosyal girişim, ilk amacı kâr veya maddi çıkar olmayan girişim örneğidir. Toplumsal fayda daha ön plandadır.

Bu girişimcilik türünün çeşitli ilgi alanları ve hedefleri var. Eğitim, sağlık, yoksulluk vb. ama kısaca bahsedecek olursak sosyal girişim, küresel amaçları ve yaygın dünya sorunlarını odak noktasına alarak bunlara yönelik sürdürülebilir çözümler arar. Aslında bu girişim, mevcut kapitalist düzenin masum yüzüdür. Tüketime yönelik toplumun, harcadığı parayı anlamlı kılar ve onları iyilik yapmaya teşvik eder.

 

Sosyal Girişimin Tarihi

Dünya genelinde sosyal girişimin kesin bir başlangıç tarihi veya örneği yoktur.

Sanayi devrimi sonucunda ortaya çıkıp büyük buhran zamanında hız kazandığı düşünülmektedir. Çünkü özellikle bu dönemlerde insanlar evrensel bir sorun olan açlık sorununu yaşadı ve birbirlerine destek olmanın önemini anladı.

Türkiye Cumhuriyeti’nde sosyal girişimin temelleri Osmanlı Döneminde atılmıştır. O dönemde kurulan vakıflar buna örnek gösterilebilir. Tabii ki vakıflar sosyal sorumluluk bilinciyle değil, hayır işlemek amacıyla kurulmuştur ve o dönemde toplum genellikle tarım ve askerlikle ilgilendiğinden ticari alanda aktif olamamıştır. Cumhuriyetin ilk yıllarında ise özel sektör yetersiz kaldığı için devlet sosyal girişim teşviğinde bulunmuştur. Bunun sonucunda faaliyetler artmış olsa da asıl ivmesini son on yılda kazanmıştır. Şu anda sosyal girişimcilik üzerine ülkemizde büyük kurumlar var ve her geçen gün hızla yenileri ekleniyor.

 

 

Kimdir Bu Sosyal Girişimciler?

Sosyal girişimci, sorumluluk almaktan korkmayan ve daha iyi bir Dünya hedefleyen gönüllülük bilinci gelişmiş bireydir.

Sürdürülebilir yenilikçi fikirler her geçen gün artıyor. Etrafındaki sorunlara eleştirel bakış açısıyla bakabilen insanlar, çözümleri için daha çok düşünür ve daha hızlı hareket ederler.

Sosyal girişimciler, çözüme sundukları sorunların kısa vadede sonucunu alamayacak olsalar bile projeleri için ellerinden geleni yaparlar. İhtiyacı olan gruplara fırsatlar oluşturur ve diğer insanlara ilham olurlar. Son yıllarda bu girişim türü önem kazandı. Konuyla ilgili projeler gelişti ve bu alan için ayrılan yatırım arttı. Yakın zamanda ülkemizde de bazı devlet adamları ve özel şirketlerin üst tabakalarındaki insanlar bir araya gelerek sosyal girişimcilik ile ilgili bir etkinlik gerçekleştirdiler. Öyle ki bu girişim türü devlet politikalarını bile etkiliyor.

Örnek olarak, pandemi sürecindeki eğitimde fırsat eşitsizliği olan öğrenciler için yapılan ve geliştirilen projeler verilebilir.

Bir Cevap Yazın

X