Pazarlama ve satış otomasyonu yazılımlarından Salesforce, 27,7 milyar dolara ekip yönetimi uygulaması Slack’i satın aldığını duyurdu. Wall Street Journal‘da yer alan habere göre Bu işlem, Salesforce’un şimdiye kadarki en büyük satın alması ve ayrıca iş yazılımı pazarındaki en büyük alımlarından biri.
27,7 milyar dolarlık bu anlaşma, pandeminin uzaktan çalışma patlamasının ortasında bulut bilişimdeki en büyük oyuncuların nasıl güç kazanmak için yarıştığını gösteriyor.
Salı günü açıklanan nakit ve hisse senedi anlaşması, uzak sunucularda çalıştırılan yazılımlar için aboneliklerin satışında öncü olan Salesforce CEO’su Marc Benioff’un 21 yıl önce kurduğu şirketi geniş bir şirkete dönüştürmek için yaptığı en büyük hamle oldu. işletmeler için teknoloji araçlarında güç merkezi olmak. Anlaşma, Salesforce’un şimdiye kadarki en büyük satın almasının neredeyse iki katı (şirket geçen geçen analitik şirketi Tableau‘yu 15.7 milyar dolara satın almıştı) Böylelikle Salesforce, bu alandaki rakipleri olan Google ve Microsoft için daha zorlu bir rakibe dönüşmüş oldu.
Bu iki şirketin birleşmesi aynı zamanda teknoloji endüstrisinin en yüksek profilli iki CEO’sunu da bir araya getiriyor. Geçen yıl sansasyonel bir şekilde Time dergisini satın alan Salesforce kurucusu ve CEO’su Marc Benioff ile Slack CEO’su Stewart Butterfield.
Butterfield, Tiny Speck adlı bir oyun şirketinden büyüyen Slack’i kurdu ve ürününü ofis e-postasına alternatif olarak sundu. 2014 yılında halka açık hale geldiğinde teknoloji şirketlerinde geliştiriciler arasında hızla yükselişe geçti. Şirketler, Salesforce’a katılması ve anlaşmanın kapanmasından sonra Slack’i Salesforce‘un bir birimi olarak çalıştırmaya devam etmesi bekleniyor.
Salesforce’un planlanan Slack devralımı, şirketlerin son aylarda işyerinde meydana gelen bazı değişikliklerin salgından daha uzun süreceğini iddia ettiklerinin bir başka işareti olarak karşımıza çıkıyor. Salesforce yöneticilerinden Bret Taylor analistlere, “Gerçekten dünyanın temelde değiştiğini görüyoruz” dedi. ve “Slack, her çalışan, her iş ortağı ve her müşteri etkileşimi için gerçekten bir bağlılık sistemi olacaktır.”
Bu satınalma ile Benioff’un Salesforce’u, şirketlerin müşteri ilişkilerini yönetmelerine yardımcı olan temel ürününün ötesine taşıma ve işletmelerin günlerinin bir bölümü için ihtiyaç duyduğu yazılım araçlarını sağlama çabasının temelini oluşturacak.
Anlaşma aynı zamanda Salesforce’un, veri depolamadan video iletişimine kadar çeşitli uygulamalar sunan, işletmeler için ilk yazılım satıcısı olmaya çalışan çok daha büyük rakibi olan Microsoft ile savaşında yeni bir cephe açıyor. Microsoft bilindiği gibi 2016 yılında Teams yazılım paketini Slack benzeri sohbet işbirliği özellikleriyle tanıtmıştı.
Benioff, “Salesforce ve Slack birlikte, kurumsal yazılımın geleceğini şekillendirecek ve herkesin çalışma şeklini tamamen dijital, her yerden iş dünyasında dönüştürecek” diyerek aslında iş yazılımları alanında sadece müşteri ilişkilerini düzenleyen taraf olmaktan çıkacağını da açıklamış oldu.
Yazılım Sektöründe Neler Oluyor?
Pandeminin başlarında Microsoft CEO’su Satya Nadella, işletmelerin çalışma şekillerini elden geçirdiklerini söylemiş ve analistlere “İki ayda iki yıla değecek dijital dönüşüm gördük” demişti.
Her ikisi de San Francisco’da bulunan Salesforce ve Slack, uzun süredir Microsoft ile rekabet ediyor. 2016 yılında Salesforce, Microsoft’un LinkedIn satın alması ile ilgili teklif edilen anlaşmayı antitröst gerekçesiyle düzenleyecileri incelemeye çağırmıştı. İşlem nihayetinde yasal incelemeden geçmişti. Aynı zaamnda bu yaz Slack , Microsoft’un Teams’i zorlamak için pazar hakimiyetini kullanarak yaptığı iddia edilen antitröst davranışıyla ilgili olarak Avrupa Birliği’ne şikayette bulunmuştu.
Salesforce’un planlanan Slack satın alımı, onu Microsoft için tam anlamıyla bir rakip yapacak mı? Yorum bölümünde görüşlerinizi bekliyoruz.