Reklamcılıkta Geofencing, Reklamcılıktaki Yeni Bir Sunum Yöntemidir.
Reklam Teklonojilerinin gelişmesiyle birlikte satıcılar, alıcı kitlelere güvenilir ve kolay bir şekilde ürünlerini geofencing yöntemiyle pazarlayabiliyorlar.
Ayrıca bu strateji ile birlikte büyük bir şirket veya inanılmaz pazarlamacı kimliğinizin olmasına gerek yoktur. Sadece sistemin alıcı kitle üzerinde nasıl çalıştığını ve kazanç tablosu ile ne tür reklam vermeniz gerektiğini kavramanız size reklamcılıkta bir kapı aralayacaktır.
Kısaca Geofencing Nedir ?
Lokasyonun reklam üzerinde etkisidir !
Gelişen reklam teklonojileriyle birlikte kullanılan ve sık bir yöntem olan Geofencing kelime kökenininden de anlaşılacağı gibi (Coğrafi – Çit) anlamına gelir.
Belirlenen bölge üzerindeki tüketici kitlesinin üzerine yapılan SMS ve Bildirim ile yapılan bir reklam sunumudur. Çalışma sistemi ise çok basittir.
Geofencing yöntemini kullanan pazarlamacılar kendilerine bir bölge seçerler ve o bölgedeki internet kullanıcılarının bağlandığı cihaza belirledikleri reklam yansıtılır.
Eğer fiyat ve ihtiyaç gereksinimleri birbirini tam manada karşılıyorsa reklamcılık aşaması başarıya ulaşır.
Bu konuda bir örnek verelim;
Lokasyon müşteri potansiyelidir !
Örnek olarak kobilerimizden başlayalım.
Bu örnekte Kadıköy Bilim Sokakta olan bir balıkçı restoranı sahibi Ahmet Bey internette restoranına dair Geofencing ile bir reklam vermek istiyor olsun.
İlk önce bu (coğrafi çit ) yani Geofencing çemberinin Ahmet Bey’in müşterilerine ve bu balık yeme serüvenine katılacak olan müşterilerini kapsaması gerekmektedir.
Dahası örnekteki resmimize göre de Bilim Sokakta olan restoranın çemberinin, 2 sokak arkada Acun Sokakta oturanları kapsadığını görebiliriz.
Sonrasında Ahmet Bey ilanını bu coğrafi çember olan Geofencing yöntemi ile verir ve 2 sokak ötedeki Acun Sokakta oturan Rıfat Amcanın telefonuna herhangi bir sitedeyken bu reklam düşer.
Ve böylece yanına arkaşdaşını da yanına alarak giden Rıfat Amcayı, Ahmet Bey müşterisi olarak ilgisini çekmeyi başarmış ve müşterisine de kolayca kazanmıştır. İşte bu bir başarılı reklam örneğidir.
Bluetooth Lokasyonuyla Reklamcılıkta “ BEACON” Yöntemi
Artık Geofencing ve diğer reklamcılık stratejileri ile büyüdünüz ve alıcı kitlenizi geliştirmek istiyorsunuz. O zaman size Beacon yöntemini tanıtalım.
Beacon Nedir ve Nasıl Çalışır ?
Beacon küçük çiplerden oluşan küçük parçaların mağaza yada hedeflenen yere konumlandırılıp aynı Geofencing gibi lokasyon belirlenerek müşterilere daha yakın temaslı bir reklam türüdür.
Bu Yönteme BLE de denmektedir ve manası Bluetooth Low Energy yani düşük enerjili bluetooth demektir.
Bu küçük parçalar, mağazanıza yakın olan müşterilerinizin telefonuna (eğer bluetooth açıksa) SMS, mesaj ve e-posta yöntemiyle mağazanızın reklamını tanıtır.
Reklamı gören alandaki tüketiciler indirim den yararlanmak için mağazadan ürünü satın alırlar ve Beacon yöntemiyle başarılı bir şekilde satışlarınızı artırırsınız.