Programlamanın kullanıldığı alanlar-Nereye Yönelebiliriz?,
Bir bilgisayar mühendisliği mezunu genel olarak yönelebilinecek 4 alan vardır:
- Donanım,
- Yazılım,
- Network,
- Sistem…
Bu yazımda daha çok yazılımın hangi alanlarda kullanıldığından ve nereye yönelebileceğimizden bahsedeceğim.
1)Web tasarım ve geliştirme:
- Front-end ve Back-end olarak ayrılır.
Front-end adından da anlaşılacağı gibi bir web sitesinin gözle görülen kısmıdır. Yani daha çok tasarım kısmı diyebiliriz.
Sitenin genel görselliği , stili üzerine çalışırlar.
Bu alanda daha çok; HTML, CSS ve JavaScript dilleri kullanılır.
- Back-end’de ise kodlama daha ağır basıyor.
Sitenin genel olarak işleyişi bu kısma bağlıdır. Front-end’den veri alarak çalışmayı sağlar. Php ve ASP.NET bu alanda en çok kullanılan programlama dilleridir.
2) Oyun Geliştirme:
Dijital bir sanat olan oyun geliştirme için en popüler 2 platform Unity ve Unreal Engine 4’tür. Unity’de daha çok C# dili kullanılırken Unreal Engine 4’te kodlamaya gerek duymadan hazırlayabileceğiniz gibi gerekiyorsa C++ ile geliştirme yapabilirsiniz.
3)Gömülü Sistemler:
Yer aldığı sistemi akıllı hale getiren elektronik donanım ve yazılım ile oluşmuş entegre sisteme gömülü sistem denir. Yani daha çok elektronik yazılımı üzerinedir.
- Assembly,
- C ,
- C++
kullanılır.
4)Masaüstü Uygulama Geliştirme:
Masaüstü uygulamaları, son kullanıcının makinesi üzerinde çalışan yazılımlardır. C# ve Java en çok kullanılan dillerdir.
5)Mobil Uygulama Geliştirme:
Bu alanda en çok kullanılan diller; Java, Swift ve Kotlin’dir.
- Android için; Java, Ios için Swift kullanılabilir.
- Kotlin ile ise her ikisinde yazabilirsiniz.
6) Siber Güvenlik:
Bilgisayarları,sunucuları, mobil cihazları, elektronik sistemleri, ağları ve verileri kötü amaçlı saldırılardan koruma çalışmalarıdır. Bir nevi gizliliğini sağlama diyebiliriz. Bu alanda ilerlemek istiyorsanız ise Linux bilmek şart.
7) Veri bilimi-Makine Öğrenmesi-Yapay Zeka:
Veri bilimi, yapılandırılmış ve yapılandırılmamış verilerden bilgi ve öngörü elde etmek için bilimsel yöntemleri, süreçleri, algoritmaları ve sistemleri kullanan çok disiplinli bir alandır.
Makine öğrenimi, bilgisayarların algılayıcı verisi ya da veritabanları gibi veri türlerine dayalı öğrenimini olanaklı kılan algoritmaların tasarım ve geliştirme süreçlerini konu edinen bir bilim dalıdır.
Yapay zeka ise bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyetidir.
Bu üç alan bakıldığı zaman birbiriyle iç içedir. Daha çok Python ve R dili kullanılır.