Programlama Dilleri: C#
2000 yılında Microsoft , Java gibi sanal bir makinede çalışacak .Net girişimlerinin bir parçası olarak C # programlama dilini oluşturmaya karar verdi.
Dil tasarımcısı Anders Hejlsberg , C #‘ı Microsoft’un Ortak Dil Girişimi (CLI) platformunun bir parçası olarak tasarladı.
Piyasa çıktığı günlerde C #, Java taklidi olarak eleştirildi. Fakat daha sonra, her iki dil de birbirinden ayrıldı.
Günümüzde C # , sadece Windows platformunda değil, aynı zamanda iOS / Android platformunda (Xamarin sayesinde) ve Linux platformunda yaygın olarak kullanılan programlama dilidir.
Dilin oluşturulma amaçları
-Basit, modern, genel amaçlı, nesne yönelimli bir programlama dili olması amaçlanmıştır.
–C # uygulamalarının bellek ve işlem gücü gereksinimleri açısından ekonomik olması amaçlanmıştır.
–C #, gelişmiş işletim sistemlerinden , özel işlevlere sahip çok basit sistemlere kadar , uygulamalar yazmak için uygundur.
Yazılış Özellikleri
–C #, katı bir Boolean veri türü olan bool‘ü destekler. While ve If gibi koşulları alan ifadeler, Boolean türü gibi gerçek bir türün ifadesini gerektirir.
–C #, sanal yöntemlerde dönüş türlerinin semantiği yoluyla bazı çelişkileri destekleyen C ++ ‘dan farklı olarak, genel tiplerde açık bir desteğe sahiptir.
–C # dili global değişkenlere veya işlevlere izin vermez. Tüm yöntemler ve üyeler sınıflar içinde beyan edilmelidir. Genel sınıfların statik üyeleri, küresel değişkenler ve işlevlerin yerini alabilir
-Yerel değişkenler, C ve C ++ ‘dan farklı olarak, kapalı bloğun değişkenlerini gölgeleyemez.
–C # ‘daki genişletme yöntemleri, programcıların, bir sınıfın yöntem tablosundan yöntemmiş gibi statik yöntemler kullanmasına izin verir ve programcıların, o nesnede ve türevlerinde var olması gerektiğini düşündükleri bir nesneye yöntemler eklemelerine olanak tanır.
Popülerlik
Dil sıralama sitesi TIOBE‘a gore :
Ayrıca Octoverse, GitHub‘ın verilerine göre 5. popüler programlama dili olarak C# ‘ı listeledi
Ortalama Gelir
StackOverflow‘un yaptığı geliştirici anketine göre , C #‘ın değerini ortalama maaş açısından daha fazla deneyime sahip olunması gereksede Java‘nın üzerine yerleştirdi:
Genellikle Kullanılan Yerler
–Sunucu Tarafı programlama
-Uygulama geliştirme
-Web Geliştirme
-Oyun Geliştirme
-Windows Platformu için Yazılım
Nerede Yazabilirim
Windows‘ta bulunan Notepad uygulaması ile yazabilirsin.
Microsoft’un oluşturduğu Visual Studio yada Visual Studio Code uygulamalarında yazabilirsin .
Oyun geliştirmek istiyorsan Unity programını kullanabilirsin.