Search
Generic filters
Exact matches only

Hızlı Gelişmelerin Dünyası Girişimcilik Ekosisteminde; Rütbe mi Tecrübe mi?

0 5 ay önce

Hızlı Gelişmelerin Dünyası Girişimcilik Ekosisteminde; Rütbe mi Tecrübe mi?

 

 

 

Erdoğan KOLÇAK

Entertech İstanbul Teknokent

Girişimcilik ve Ticarileşme Yöneticisi

Askeri saha operasyonlarında emir komuta zinciri rütbeye göre değil tecrübeye göre ilerler. Saha hakimiyeti yüksek, daha önce benzer operasyonlara katılmış ve stratejik taktikler konusunda tecrübeli asker, emir komutanın en üstünde bulunur. Timdeki diğer askerler rütbesi dolayısıyla değil tecrübesi dolayısıyla o askeri komutan olarak kabul ederler. Bu kabul operasyonda başarıyı getirir. Tecrübeli askerin yönlendirmeleri ile koordineli hareket eden tim sahada operasyonu başarı ile tamamlar.

İnovasyon ve girişimcilik dünyası çok hızlı gelişmelerin olduğu ve bu gelişmeleri takip edenlerin ve buna göre yön alanların yarışta daha güçlü olduğu bir ekosistemdir. Teknolojiler, geçmişe nazaran günümüz dünyasında çok hızlı şekilde değişmektedir. Belki de her gün karşımıza yeni bir teknoloji ya da geçmiş teknolojinin yeni bir versiyonu çıkmaktadır. Bu ekosisteme sektör bazında bakarsak bu gelişme hızı çok daha fazla değişkenlik gösterebilir. Yazılım, bilişim, oyun vb. sektörlerde çok daha hızlı şekilde ürünler/teknolojiler ortaya koyulmaktadır.

Teknolojinin Ar-Ge süreci devam ederken dünyanın başka bir ucunda çoktan teknoloji ürünleşmiş ve piyasaya çıkmış olabilir. Girişimler, bu gelişimi takip etmeli, bu hıza ayak uydurmalı ve en önemlisi farkını rakiplerinden önce ortaya koymalıdır. Burada da askeri operasyonlara benzer bir durum söz konusu olabilir. Ar-Ge sürecinin tamamlanması, onaylanması ve piyasaya sürülmesine dair rütbeye dayalı emir komuta zinciri gecikmelere sebep olabilir. Bu denli hızlı bir ekosistemde en ufak bir gecikme kartopu etkisiyle büyük olumsuz sonuçlar doğurabilir. Dolayısıyla fazla kurumsal yapılarda inovasyon ya da Ar-Ge sürecinde çalışan kişiler, rütbeye dayalı emir komuta zincirinden kurtulmak için kendi girişimlerini kurarlar. Burada rütbe yerini tecrübeye bırakabilir. Kurumsal yapıda tecrübe edinmiş personel kendi girişiminde daha çevik atılımlar ile yeni teknolojiler üretmek için çalışır. Bu kadar hızlı gelişmelerin olduğu ekosistemde bu kuralın eskimesi pek uzun sürmeyecektir. Rütbenin yerini alan tecrübe yerini başka bir olguya bırakacaktır.

Peki bu yarışta öne çıkan yeni olgu nedir? Adaptasyon! Geçmiş dönemlerde rütbenin getirdiği gecikme ve hantallığı tecrübe de getirmeye başlamıştır. Tecrübeye sıkı sıkı bağlanan sistemler de ağır kalmaya başlamıştır. Girişimcilik ve inovasyon ekosistemindeki son dönemde ortaya çıkan gelişmeler bizlere bildiğimiz doğruları unutturmuş ve ezberlerimizi yıkmaya başlamıştır. Dolayısıyla geçmiş gelişme döneminde edinmiş tecrübe yer yer taca çıkabilmektedir. Bu durumda adaptasyonu sağlayan girişim, rakiplerinden sıyrılır ve farkı ile ön plana atılır. Değişen koşullara uyum sağlama yeteneği olarak tanımlanan adaptasyon, günümüzde bir girişimin hayatta kalmasını sağlayan en büyük olgu olarak yerini almaya başlamıştır. Rütbe tecrübeye, tecrübe adaptasyona söz hakkı vermektedir. Daha çok sesini duyacağımız adaptasyon, TECRÜBE konuşuyor! tabusunu yıkacak gibi duruyor. Hep birlikte yaşayıp göreceğiz.

Kaynak: https://www.linkedin.com/pulse/h%C4%B1zl%C4%B1-geli%C5%9Fmelerin-d%C3%BCnyas%C4%B1-giri%C5%9Fimcilik-ekosisteminde-r%C3%BCtbe-jr9tf/

 

Erdoğan KOLÇAK

Entertech İstanbul Teknokent

Girişimcilik ve Ticarileşme Yöneticisi

Bir Cevap Yazın

X