Hackintosh ya da OSx86, Apple olmayan bilgisayarlarda OS X işletim sistemini çalıştırmak için değişiklik yapılmış işletim sistemidir.
Bu sözlük tanımını yaptıktan sonra nedir bu hackintosh, ne zaman çıkmıştır, kimler kullanmalıdır, ne için uygundur gelin bunlara bakalım.
Mac Kısa Tarihi
Apple, Mac kısaltmasına geçmeden önce Mac bilgisayarların tam adı Macintosh idi. 1979’da Apple çalışanı Jef Raskin, herkesin kullanabileceği uygun fiyatlı bir bilgisayar tasarlamak istedi.
Raskin bilgisayara da en sevdiği elma türü olan McIntosh ismini vermek istedi fakat halihazırda ses ekipmanları üreticisi McIntosh Laboratory bu ismi kullanıyordu.
Steve Jobs firmadan bu ismi kullanmak için izin istediyse de başarılı olamadı.
Sonuç olarak,
1981’de Raskin, isimlendirmeyi Macintosh olarak güncelledi.
Macintosh bilgisayarlar 2005 yılına kadar Motorola, Apple ve IBM tarafından geliştirilen farklı işlemciler kullandılar. Fakat 6 Haziran 2005‘teki Geliştirici Konferansı’nda Steve Jobs, Intel işlemcilere geçme planından bahsetti ve modifiye edilmiş bir Power Mac G5 kasasında Mac OS X 10.4.1 sürümü ile çalışan Intel bir sistem gösterdi. İşte bu gelişme yeni bir dünyanın kapılarını aralayacaktı: Hackintosh.
Hackintosh adı nerden gelmektedir?
Hackintosh” terimi, donanım üzerinde düzgün çalışması için yazılımı hacklemeniz gerektiğinden gelir. Tabii ki, bazı donanımların birkaç durumda da ayarlanması gerekiyor.
Hackintosh Tarihçesi
14 Şubat 2006’da crg92 mahlaslı bir bilgisayar programcısı ilk Mac OS X 10.4.4 “hack”ini Internet’in engin dünyasına saldı.
Bunu takip eden saatler içinde Apple 10.4.5 güncellemesini yayınladı fakat bu güncelleme de iki hafta içerisinde yine aynı programcı tarafından kırılmıştı.
3 Nisan 2006’da Apple 10.4.6 güncellemesini yayınladı fakat bu sürüm de iki hafta içinde kırılıp Apple olmayan cihazlara kurulabilir hale getirilmişti.
İlerleyen zamanlarda bazı zorluklar yaşansa da geliştiriciler ve hackerlar artık çıkan yeni Mac OS X sürümlerini kısa sürede PC’de çalışacak hale getiriyorlardı.
En sonunda “Snow Leopard”ın çıkışı ile birlikte Rus hacker netkas, Chameleon ön yükleyicisinin Mac OS X v10.6 çalıştırabilen bir sürümünü yarattı ve böylece PC’ye Mac işletim sistemi kurma konusunda yeni bir çağ da başlamış oldu.
Bugün geldiğimiz noktada Chameleon yerini artık Clover ön yükleyiciye (Boot Loader) bıraktı diyebiliriz.
Hem BIOS hem de UEFI destekli bu önyükleyici sayesinde PC’ye Mac OS X ya da yeni sürümler olan macOS kurmak artık çok daha kolay.
Birçok yamalama işlemi anında gerçekleşiyor ve PC’nizi, normal bir Mac günceller gibi güncelleyebiliyorsunuz.
Yasal mı?
Peki yasal mı?
“Hackintosh” toplama pc satan firmaların varlığı biliniyor ve Apple bu firmalara karşı dava açıp kazanıyor ancak kişisel kullanım için herhangi bir girişimleri dünya genelinde bulunmuyor.
Bu konu biraz da tepki çekmemek açısından gözardı ediliyor diyebiliriz. Ya da şu açıdan bakabiliriz bireysel kullanıcı Apple ekosistemine girmiş ve Apple daha fazla uygulama geliştiricisi kazanmış oluyor.
Son kullanıcı da görece daha ucuz bir şekilde Apple ekosistemini deneyimlemiş oluyor. Bu şekilde aslında iki taraflı bir kazanç çıkıyor ve mutual bir şekilde sistem ilerlemeye devam ediyor.
Avantajları Nelerdir?
-En büyük avantajı çok daha uygun fiyatlara mac bir bilgisayarınız olabilir.
-Apple ekosisteminin bütün özelliklerini kullanabilirsiniz.
Nedir bu avantajlar?
iMessage, AppStore, iTunes ve AirDrop evet evet AirDrop’u bile kullanabiliyorsunuz.
-Tek bir pc de dünyanın en çok kullanılan iki işletim sistemine sahip olabilirsiniz.
Kimler İçin Uygundur?
-Hem Android hem de IOS için uygulama gelişitirici iseniz.
-Adobe Premiere, Final Cut gibi postprodüksiyon uygulamaları kullanıyorsanız.
-Designersanız ve işi yeni başlayıp tonla para dökmek istemeyenlerdenseniz.
-Piyasaya sürülen kısıtlı donanım sahibi Apple cihazlardan almak istemiyorsanız.
-Ya da sadece macOS işletim sistemini kullanmak istiyorsanız.
Ama şu uyarıyı da yapmadan bu kısmı kapatmak istemiyorum bir hayli uğraşıyorsunuz. Eğer PC’ nizle sıkılmadan uğraşan yeni bir şeyler denemek isteyen biriyseniz çözülmesi gereken bir bulmaca da diyebiliriz.
Son olarak da bu sistemleri toplayabilmeniz için tercih edilen işlemci İntel marka işlemciler ama yavaş yavaş AMD markalı işlemcilere de destek geliyor.
Bunun yanısıra siteminizin ekran kartı kesinlikle AMD olmalı. Çünkü çoğu Nvdia markalı ekran kartları ya desteklenmiyor, desteklense bile tam performans ile çalışmıyor.