Girişimlerde Ekip Nasıl Kurulmalı ve Ekibin Önemi
Bugün yeni girişim kuran kişilerin en dikkat etmesi gereken konulardan birisi olan beraber yola çıkacağımız kişilerin seçilmesi mevzusunu değerlendireceğiz.
Bu konuda uzman olmasam da bugüne kadar kendi içinde bulunduğum takımdan edindiğim tecrübelerimden ve araştırmalarımdan çıkardığım sonuçları paylaşmak istiyorum.
Öncelikle girişim kurarken elimizdeki yegane ve en kıymetli sermayemiz beraber çalışacağımız, bizi yarı yolda koymayacak, güveneceğimiz takım arkadaşlarımızın olması.
Bu kişileri seçerken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar şöyle;
-
Yapacağımız işte gereksinim duyacağımız görevlerin belirlenmesi.
Yapacağımız işe hakim olmalı ve bizim ihtiyaç duyacağımız çalışma alanlarını belirlememiz lazım.
Örneğin bir SaaS ( Software as a Service yani bulut tabanlı yazılımlar ) üretecek bir girişim kuracağız.
Bizim örneğimizde yazılımcı olarak;
- Front-end developer,
- Back-end developer,
- Tasarımcı,
- Ürünün tanıtımını ve pazarlamasını yapacak pazarlamacıya ihtiyaç duyacağız.
Bu alanlarda yetenekli kişileri aramamız gerekli.
-
Sağlayabildiğimiz kadar çalışacak kişileri hibrit çalışmasını sağlamak.
Nedir hibrit çalışmak önce bu kavramı biraz açalım.
Hibrit çalışmak; kendisini geliştirmiş, çokça yeteneğe sahip kişilerde, birden fazla görevin buluşturulması diyebiliriz.
Hibrit çalışanın önemi şu; aslında çalışmaya gelecek kişi masrafıyla beraber geliyor.
Örneğin bu masraf para da olabilir, zaman da olabilir veya dolaylı olarak iş verimi de olabilir.
Girişim kuranların elinde ki kaynakları idareli kullanması açısından hibrit çalışma verimliliği artıran bir unsur haline geliyor.
Bizim örneğimizde front-end developer ve back-end developer vardı.
Mesela bu iki görevi de yapabilen kişilere Full Stack Developer (FSD) denir.
Biz yazılımcı olarak çalışacağımız kişiyi bir FSD seçersek veya back-end yazılımcımızın aynı zamanda tasarım işlerini de yapabilecek olması ( tabi ki her iki işi de tam olarak yapabiliyor olmalı) hem iş bütünlüğü hem zaman hem de vereceğimiz ücret bakımından tasarruf etmemizi sağlar.
-
Ne zaman yeni çalışma arkadaşı aramamız gerekli?
Evet az önce her ne kadar çalışan sayısını düşük tutmaya çalışsak da aslında bazen hibrit çalışmak zararımıza da dokunabiliyor. Şöyle ki sizin aynı anda yapacağınız A ve B işleri olsun . Bu işleri yapmak için harcayacağınız tüm zamanı eğer ana olarak yapacağınız A işi için harcasanız ve yan B işini başkasına verdiğinizde daha karlı veya verimli bir iş çıkacaksa yeni bir çalışan almak mantıklı oluyor. Ve yeni kişiyi aldığınızda ortaya çıkan iş ise fark yaratmalı, değer üretmeli. Yani Eğer değilse mantıklı olmuyor zaten. Bu denge noktasını iyi hesaplamalı ve ön görmek gerekli.
-
Sosyal Yaşantı
Her ne kadar yazımızda işleri formülize ediyor gibi anlatsam da, hiç değinmediğimiz bir nokta var. O da sosyal yaşantı, her şeyden önce yola çıkacağımız her gün beraber olacağımız kişilerin kişiliklerini, karakterleri veya olaylara ve durumlara verecekleri reaksiyonları biliyor olmamız lazım. Yani huyunu suyunu bildiğimiz, karakterimizin uyuştuğu, iyi anlaştığımız birileri olmalı. Ayrıca ofiste ve iş dışı vakitlerde de iyi vakit geçirmek çalışma verimliliğimiz ve işimiz sevmemizi etkileyen önemli bir faktör. Özet olarak çalıştığımız ortam huzurlu ve mutlu olsun ki, herkes çalışmaya gelirken eziyet değil neşe ve heyecan ile gelsin, yaptığımız işten zevk alalım ve motive çalışalım. Bu husus yapacağımızın işin bir noktada kaderini belirliyor. Çünkü birçok girişim bu tarz anlaşmazlıklardan dolayı batabiliyor.
Girişimin ayakta kalabilmesi ve yoluna sağlam temeller üzerinde devam edebilmesi ekibinizi seçerken tüm saydığım hususlara dikkat etmeyi unutmayın. Umarım sizlerin karşısına iyi insanlar çıkar ve güzel işler yaparsınız.
Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim.
Eğer işe alım süreçlerinde dikkat edilmesi gereken diğer hususları öğrenmek istersen şu yazıma da göz atabilirsin;