Girişimcilik, son yıllarda ekonomik gücün parçası olmak ve kendi işinin sahibi olmak isteyen her bireyin hayali haline geldi, yalnızca mezun oldukları bölümün getirmiş olduğu iş imkanlarıyla sınırlı kalmak istemeyen ya da yıllarca çalıştıkları iş yerinde terfi beklemek istemeyen herkes, girişimciliği bir fırsat olarak görüyor ve değerlendiriyor. Böylece şu firmanın sahibi, şu işin kurucusu şeklinde tanıdığımız insanların geldiği noktalar başardıkları işler, bir hayal olmaktan çıkıyor, hedef haline geliyor.
Kadınlar da birçok toplumsal, ekonomik ve kişisel sebeplerle birlikte iş dünyasında ki yerini girişimci olarak almıştır.
KADINLARIN GİRİŞİMCİ OLMA NEDENLERİ
Kadınların girişimciliğe atılmasının birçok sebebi vardır, öncelikle her birey gibi, kendi ayaklarının üzerinde durabilmek ve kendi işinin sahibi olmak isteyen her kadın girişimciliğe atılmıştır. Bu sebeplerden kısaca bahsedecek olursak;
- İş sahibi olmak isteyen kadınlar, bu dünyaya adım attıklarında çoğunlukla kadın oldukları için, fırsat eşitliğine sahip olmamak, iş ve özel yaşam arasında dengesizlik, görev dışı beklentiler ve gösterdikleri emeğin karşılığını alamamak gibi birçok ayrımcılıkla karşılaşmışlardır. Karşılaştıkları bu zorluklardan ve mobbinglerden kurtulmak isteyen ama ekonomik özgürlüğünü bırakmak istemeyen her kadın girişimciliği bir fırsat olarak görmüş ve atılmıştır.
- Kurumsal hayatın getirdiği zorlukların dışında, kadınların kendi ayakları üzerinde durabilme isteği ve ekonomik koşullar da kadınları girişimci olmaya iten önemli nedenler arasındadır. Kadınların yerleri ev olarak belirlenip görevleri de ev işleri ile sınırlanırken sanayi devriminden itibaren bu durum değişerek kadınların da iş dünyasına atıldığı bir devre yerini bırakmıştır. Kendilerine belirlenen sınırları aşabilmek adına girişimcilik kadınlar için fırsat olmuştur.
- Diploma sahibi olamamış kadınlar da ekonomik özgürlüğe sahip olabilmek, kimseye muhtaç olmamak ve ekonomik açıdan kimseye mecbur olmamak için yeteneklerini kullanarak iş sahibi olabilmek adına adımlar atmış böylece girişimci olmuşlardır. Kısacası kendi imkanlarını kendileri yaratmıştır.
KADIN GİRİŞİMCİLERİN ORTAK ÖZELLİKLERİ
Girişimciliğe atılarak kendilerine bir yol çizen tüm kadınlar için ortak bir şey söylemek mümkün. Diploma sahibi ya da değil, Türkiye’nin her yerinde kadınlar kendileri adına bir şeyler yapabilmek ve kimseden bir şey beklememek için kollarını sıvayıp işe atılıyorlar. Kimi zaman ihtiyaçtan kimi zamansa bir fikirden doğan bu girişimlerin ortak paydası, kadınların kendi ayakları üzerinde durabilme arzusudur.
KADIN GİRİŞİMİ ÖRNEKLERİ
Evinde tarhanasını açıp paket paket satarak zamanla işini büyüten böylece kendi işinin sahibi olan kadınlar, çocuğunun hastalığına çare ararken, bulduğu çözüm sonrasında ben bunu neden iş haline getirmiyorum ki diyerek yola çıkan kadın girişimci, dünyaca ünlü giyim markasının sahibi, e- ticaret sitesinin kurucusu, Türkye’nin en büyük hizmet sitelerinden birinin kurucusu, birçoklarımızın bildiği bir dönem satışı yüksek olan telefon markasının sahibi, kan testlerini kolaylaştıran bir teknoloji üreterek şirket kuran ve adını girişimcilik dünyasına altın harflerle yazdıran kadın girişimci ve daha pek çokları…
Kısacası girişimcilik özellikle kadınlar için önemli bir fırsat olmuş ve kadınlar bu fırsatı değerlendirerek hepimizin kullandığı siteleri, ve bugün çok iyi bilinen markaları kurmuşlar ve kendi ayaklarının üzerinde durmanın önemli bir örneği olmuşlardır.