Search
Generic filters
Exact matches only

Eski Hacker’dan Siber Güvenlik Taktikleri Perakende Günleri’17’ye damga vurdu

0 7 sene önce

İkinci günü hızla devam eden Perakende Günleri’17’de global ve ülke ekonomisinin perakende sektörüne etkileri, sadık müşterileri oluşturabilmek adına izlenebilecek yollar ve dünyanın gündeminde son zamanlarda ciddi anlamda yer eden siber güvenlik konusuna ilişkin bilgiler paylaşıldı.

Her yıl başarılı ve özgün çalışmalarıyla sektörün gelişimine katkıda bulunan kişi ve kurumların paylaşımlarına imkan tanıyan Perakende Günleri’17, ikinci gününde de perakende sektörüne ışık olmaya devam ediyor.

Sektörün geleceğini DNG Danışmanlık CEO’su Fatih Keresteci ve Mavi CEO’su Cüneyt Yavuz, ‘Bir Ekonomist, Bir Perakendeci: Çözüm Nerede?’ başlıklı oturumda ele aldı. Ekonomi ile ilgili bilgiler veren Fatih Keresteci sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ekonomi nereye gidiyor diye konuştuğumuzda ‘battık!’ cevabını veririm ancak herkes için ekonomi kötü gözükmüyor. Şirketin bilançosu dolar olanlar döviz kurlarında bu durumundan mutlu… Bu sene beyaz eşya satışları %23 arttı. İhracatçılar da mutlu… İşin negatif tarafı ise; üretim yapanlar, kobiler, katma değer üzerine çalışması gerekenler için işler yolunda gitmiyor. Genel tablo açısından endişelerimiz var. Türkiye’nin ekonomik büyüme modelinin tartışılması gerekiyor. Çünkü bu yıl en iyimser büyüme tahmini yüzde 3,2’ydi. Ancak rakamlara bakıyorsunuz bunun çok üzerinde bir büyüme var. Neden? Çünkü KGF, teşvikler, vergi indirimi ile birlikte hızlı bir büyüme moduna girdik. Sağlıklı mı yoksa hormonlu mu büyüyoruz buna dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.

Mavi CEO’su Cüneyt Yavuz ise: “Türkiye’nin aklında ‘ABD Merkez Bankası faizi artıracak mı?’ sorusu var. 3-4 yıldır hepimizin aklında bu vardı. Bunun baskısı içerisinde hayatımızı sürdürüyoruz. Herkes bir araya gelince planlama yapmaya çalışıyor. Hem globalde hem Türkiye’de olan bir marka olarak ne düşünelim ne planlayalım zorlanıyoruz. Cari açıkta artı veren bir sektörümüz var. Dünya’ya açıldık; bizim de kendi adımıza bir resmimiz var. Fakat artan bir maliyet tablosu ile karşı karşıyayız. Türkiye’de bugün çift haneli enflasyon rakamları gündemde… Perakendeciler buna hazır mı hep birlikte göreceğiz” ifadelerini kullandı.

‘Convenience Store’ların Geleceği’ başlıklı oturumunda en iyi uygulama örneklerine ve Türkiye ile diğer ülke karşılaştırmalarına değinen Shell &Turcas Perakende Satışlar Genel Müdür Yardımcısı Murat Birgül, Shell’in müşteri davranışı ve eğilimlerini yakından izleyerek ortaya koyduğu başarılı uygulamalarını aktardı ve şu bilgileri paylaştı: “Dünyanın en büyük enerji şirketleri arasında yer alan Shell, aynı zamanda küresel bazda en büyük perakende şirketlerinden de biri. Küresel olarak baktığımızda bugün, 80 ülkede 43 bin istasyonumuzda hergün 30 milyon misafirimizi ağırlıyoruz. Türkiye genelinde 1000’den fazla istasyonumuz ile her gün 1 milyondan fazla misafirimize ürün ve hizmet sunuyoruz. Yine tüm Türkiye genelinde 15 binin üzerinde çalışanımıza istihdam sağlıyoruz. Akaryakıt sektöründe birçok ilke imza attık. 5 yıl önce conveneince retail alanına yatırım yapmaya başladık. Shell Select marketlerde kendi ürünlerimiz de dahil 11 kategoride yaklaşık 1500 farklı ürün sunuyoruz. Ürünlerimiz arasında öne çıkan kahve ve sandviçten örnek verdiğimizde; bu yıl sonuna kadar 1,5 milyon adet sandviç ve 2 milyon bardak kahve satacağız. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde de 500 Shell Select Market’e ulaşmayı planlıyoruz.”

Geçmişin ünlü hacker’ı, bugün dünyanın en önemli siber güvenlik uzmanlarından biri olan Mikko Hypponen konuşmasında şirketleri siber risklerden korumak için somut çözüm önerileri paylaştı. PC World dergisinin belirlediği, Web’deki en önemli 50 isim arasında ve Foreign Policy’nin ‘100 Küresel Düşünür’ listesinde olan Hypponen, bireylerin, şirketlerin ve ülkelerin karşı karşıya olduğu siber riskleri çarpıcı güncel örneklerle anlattı. Hypponen: “Ben hacker’ları yakalamaya çalışan iyi niyetli bir hacker’ım ve uzun yıllardır bu alanda hizmet veriyorum. İlk bilgisayar virüsü 1986’da yapılmış beyin isimli bir virüstü… Virüsü yazan arkadaşlar bilgisayarların zaafiyetlerini gösterebilmek adına bir virüs yazmışlar ve aslında olayın nereye gideceğini kestirememişler. Ancak bugün bilgi güvenliği en önemli önceliğimiz haline geldi, hangi sektörde olursa olsun bütün şirketler birer yazılım şirketi haline dönüştü. Ayrıca şu anda başarılı ve başarısız şirketler arasındaki en önemli ayırıcı unsur dijitalleşmedeki faaliyetleri… Yaşanan bütün saldırılarda çok net gördük ki en önemli şey veri… En önemli saldırılardan biri ABD Target’a yönelik yapıldı ve 40 milyon kredi kartı bilgisi çalındı. Nasıl yaptılar bunu? Kasiyerlerin kullandığı makinelerden ve müşterilerin ödeme yapmak için kullandığı POS’lar hackler’ların eline geçti. Aslında Target’a değil Target’a hizmet satan şirketlerden birinin sistemine girdiler. Biz bu sorunun üstesinden gelmek için öne düşmanı tanımlamalıyız; hacker’lar kim? Ne tür tipleri var? Bana göre 5 tip: iyi niyetli, laf & protesto olsun diye yapanlar, failler, devlete yönelik saldırılarda bulunanlar, radikaller ve terörist grupları… Tüm bu risklere rağmen, bugün halen siber güvenlik konusuna yeterli önem verilmiyor. Güvenlik konusu gidip de satın almakla temin edebileceğiniz bir şey değil, bu bir kültür. Bugün artık tüm şirketlerin içselleştirmesi gereken bir kültür” açıklamalarında bulundu.

Ana sponsorlar: Arçelik, Zeydemir, Simit Sarayı

Sponsorlar: AtüDutyFree, Ece Türkiye, MediaMarkt, Metro, Microsoft, Rasyotek, Obase, Posta, GÜSOD, Shell, Acron, Akiş GYO, Atasun Optik, Divarese, D&R, Gönül Kahvesi, Mall of İstanbul, Mudo, Nebim, Tepe Emlak, Toyzz Shop, Watsons, Univera, Damat Tween, Starbucks, Günışığı Kitaplığı ON8, Ajans Press, RelatedDigital, Bersay İletişim Grubu, Sodamedya, Akşam, Cumhuriyet, Para, Platin, Sözcü, Star, 24TV, 360, TAMPF, AYD, BMD, GPD, KMD, TMD, TURYİD, ASD, UFRAD, MTD, MOSDER, ACROSS

Bir Cevap Yazın

X