Genellikle E-Ticaret iş modelleri , perakende sektörünün göz önünde olması nedeniyle sadece B2C olarak algılanıyor, yani işletmeden müşteriye yapılan satış modeli olarak algılanıyor.
Bunun yanı sıra İş modelleri, B2C den ziyade B2B, C2B veya C2C olarak ta karşımıza çıkmaktadır.
E-ticaret iş modelleri aslında kimlerin, kimlere, ne sattığından, nereden tedarik ettiğinden ve İşlemleri nasıl tamamladıklarından yola çıkılarak; alıcılar için varolan pazarda, özel bir avantaj sağlayan özgün modeller olarak tanımlanabilir
Bununla ilgili bu günlerde öğrendiğim yeni bir söz şudur ki:
“E-Ticaret sadece maddi boyutta değildir. Bilgi alışverişide bir E-ticarettir.”
Ayrıca, E-Ticaret iş modelleri arasındaki seçeneklerin; Satış ve Pazarlama odaklı olmasının dışında bilgi paylaşımı, operasyonel süreç ve nakit akışı konusunda da bilgi sağlamaktadır.
Peki bahsetmiş olduğumuz E-Ticaret İş modelleri ve bu modellerin odaklandıkları süreç nelerdir ?
1. İşletmeden tüketiciye iş modeli (Businness to customer- B2C)
Kısaca, bir işletmenin tüketicilere online satış yapması olarak tanımlanabilir.
Sizinde bildiğiniz gibi bu iş modelleri Amazon, Trendyol gibi firmalardır.
Ürünü siteden yani işletmeden alırsınız ürün müşteriye ulaşana kadar ki süreç modeli B2C’dir. Bu süreç dünyada ve türkiyede de yaygın olarak kullanılan E-Ticaret çalışma şeklidir.
Bunun İşletme açısından güzel yanı firmalar reklamlarını ve afişlerini kolaylıkla sanal ortamda yayımlayabilir ve müşteriler de bu reklamlara kolaylıkla ulaşabilir.Bu sayede geniş bir kitleye hitap edilmektedir.
2. İşletmeden işletmeye iş modeli (Businness to business- B2B)
İşletmeden işletmeye (B2B); başka bir E-Ticaret perakendecisine, doğrudan online ürün/hizmet satışı yapılsa da işletmeler tarafından benimsenmiş bir İş modeli olarak tanımlanmaktadır.
Örneğin, bir inşaat şirketi için elektrik kabloları veya çalışanları tarafından tüketilmesi için online ofis malzemeleri satan işletmeler; B2B iş modelini kullanan işletmelere örnektir.
Bu sayede B2B E-Ticaretin B2C satış yapan firmalar için sağladığı stok ve lojistik bilgisi paha biçilemezdir. Tercih edilen işletmeler sitelerinden kendi müşterisi olan işletmelere ürün bilgisi gösterip sipariş geldikçe B2B kanalı üzerinden tedarik sağlanır.
Firmaların gereksiz yere stok maliyeti ödemesine gerek kalmaz. Bu da önemli bir detaydır.
3. Tüketiciden işletmeye iş modeli (Customer to business- C2B)
Tüketicilerin, diğer tüketiciler yerine işletmelere ürün/hizmet satması,C2B olarak adlandırılıyor.
Bu E-Ticaret modeli,”Freelance” diye adlandırılan serbest çalışanlar tarafından kullanılıyor.
Bu iş modelinde tüketiciler, satmayı istedikleri ürünlerden oluşan bir liste veya bir “yapılacaklar listesi” oluşturup Müşterisi olarak gözüken İşletmeleri için kurduğu veya daha önce kurulmuş olan sitelerden satışını yapabiliyor.
4. Tüketiciden tüketiciye iş modeli (Customer to customer- C2C)
Tüketiciden tüketiciye (C2C) E-Ticaret iş modelinde tüketiciler; tüketiciler üzerinden komisyon hesabı olarak ürün alıp satış yapıyorlar. B2C ile benzerlik göstermektedit.
Bu İş modelinde firmalar tüketicilerin alım ve satım yapabileceği bir platform oluştururlar. Bu sayede komisyon, reklam gibi çeşitli şekillerle para kazanırlar.
Ayrıca ticari bir yükülmülük gerektirmeden alım satım yapılmaktadır.Bu yönüyle B2C’den ayrılmaktadır.
“Sonuç olarak, Her ne kadar İnternet 1995 yılında evlerimize girmeye başlamış olsa da yeni bir sanal dünyaya adım adım ilerliyoruz. Bugün iş ve finans dünyası başta olmak üzere, e-ticaret hemen her sektörde oldukça önemli bir yere geldi. E-ticaret sayesinde kurduğunuz işletmeyi, dünyanın öbür ucuna kadar ulaştırabilirsiniz. Oluşturacağınız bir websitesi ile ürünlerinizin satışını yapabilir, daha global bir şirkete sahip olabilirsiniz.”