Search
Generic filters
Exact matches only

Dijitalleşme Çağı

0 4 sene önce

Pandemi dönemi ile birlikte teknolojinin faydalarını daha iyi anlamış olduk ve de bilişim sektörünün ürün ve çözümlerinin salgına karşı etkili kullanımı sayesinde dijital yaşama geçiş sürecimiz hızlandı. Pandemi sayesinde birçok e-ticaret sitesi, sanal iletişim platformları daha çok önem kazandı. Ben de bu yazımda sizlere içinde bulunduğumuz Dijitalleşme Çağı’ndan bahsedeceğim.

Dijital Devrim (Üçüncü Sanayi Devrimi olarak da bilinir), dijital bilgisayarların ve dijital kayıt tutmanın benimsenmesi ve yaygınlaşmasıyla 20. yüzyılın ikinci yarısında başlayan mekanik ve analog elektronik teknolojiden dijital elektroniğe geçiştir. Bu dönemde dijital bilgi işlem ve iletişim teknolojisinin getirdiği kapsamlı değişiklikleri ifade eder. Ayrıca bu devrimde bilgisayarları, mikro işlemcileri, dijital cep telefonlarını ve İnternet’i içeren türetilmiş teknolojilerinin seri üretimi ve yaygın kullanımı vardır.

Cep telefonu aboneleri: 4,78 milyar (2020’de dünya nüfusunun % 62’si)

İnternet kullanıcıları: 4,54 milyar (2020’de dünya nüfusunun % 59’u)

Dijitalleşme Çağı, eski bilgilerin, yöntemlerin, araçların, düşüncelerin kısacası alışılmışlıkların yerine; yeni teknolojilerin, yeni kavramların, yeni süreçlerin ve hatta yeni bir dünyanın kavramlarını açan harika bir çağ. Bilgiye ulaşma yollarının farklılaştığı, insan zevk ve tercihlerinin değişime uğradığı; eşsiz bir kolaylık, verimlilik ve etkinlik sunacak bir süreçtir.

Bunlara ek olarak, dijital dönüşüm endüstriyel alemin derinliklerine doğru ilerliyor, Nesnelerin İnternetinin genişlemesini hızlandırıyor ve işletmelerin daha hızlı, daha akıllı ve korkusuz yenilik yapmasına yardımcı olmak için yapay zeka ve makine öğreniminde yeni sınırlar açıyor.

Kısacası artık kullanıcı deneyiminin memnuniyetini hızla belirlediği, veri odaklı, uygulama destekli, hiper bağlantılı bir dünya; yeni pazarların ve yeni rakiplerin neredeyse bir gecede ortaya çıkabileceği ve yerleşik uygulamaların ve süreçlerin sürekli olarak sorgulandığı bir dönemde yaşıyoruz. Bu çağda geri kalmamak için hızlı bir şekilde gelişen teknolojiye uyum sağlamalıyız.

 

Dijitalleşme Nedir?

Dijitalleşme veya sayısallaşma, ulaşılabilir bilgilerin herhangi bir bilgisayar tarafından okunabilecek şekilde dijital ortama aktarılması sürecine verilen addır. Dijitalleşme’yi açıkça söylemek gerekirse; en alt düzey de fiziksel çabayla en üst düzey de verimliliği sağlamak amacıyla varolan kaynaklarınızın dijital ürünlerle yenilenmesi ya da inovatif fikirlerle yeniden tasarlanmasıdır.

İnsanlar birbirini tanımak için dijital kimliklerini kullanıyor. Dijital kimlik; içinde bulunduğumuz sosyal mecrada kendimizi nasıl tanımladığımızı ortaya koyan, kişisel bir CV olan, nasıl bir profil çizdiğimizi ifade eden bizimle alakalı bilgi bütünüdür. İnsanlar, oluşturduğumuz dijital kimliğe bakarak bizimle direkt bir iletişime geçmeden bile hangi okulda okuduğumuzu, nerede çalıştığımızı, ne gibi çalışmalar yaptığımızı ve hatta nelerden hoşlandığımızı öğrenebilirler

Ancak bu Dijitalleşme Çağı’nda dijital güvenlik (siber güvenlik) konusuna da oldukça dikkat etmemiz gerekiyor. Kullandığımız uygulamaların ve ziyaret ettiğimiz web sitelerinin bizden veri çekmeye çalıştığı artık hepimizin bildiği bir gerçek. Özellikle de kullandığımız sosyal medya hesaplarımızda güçlü şifreler ve kullanıcı isimleri kullanmamamız da kötü niyetleri insanlara davetiye çıkartıyor.

Ayrıca başında “http:” yazan web sitelerinde SSL sertifikası kullanılmamışken, başında “https:” yazan web sitelerinde secure ifadesi anlamına gelen ekle SSL sertifikasının kullanılmıştır. Yani bu internet çağında “https:” güvenlidir.

Bir Cevap Yazın

X